Toate analizele FrontNews.ro din Externe

Scenariile catastrofale imaginate de sceptici inaintea aderarii a zece noi state in 2004, urmate de Romania si Bulgaria in ianuarie 2007, nu s-au concretizat, insa la cinci ani de la prima extindere spre Est, criza economica, impasul in care se afla Tratatul de la Lisabona si lipsa tot mai mare de entuziasm fac ca procesul de extindere sa se afle intr-un punct mort, spre nemultumirea Turciei si Balcanilor.
Noul plan pentru Afganistan propus de Barack Obama s-a bucurat de succes printre aliatii NATO, astfel ca celor 21.000 de militari americani care vor debarca in zona de conflict pana la sfasitul acestei veri li se vor adauga si 5.000 de militari europeni, printre care s-ar putea numara si romani. Suplimentarea fortelor nu insemna insa mai multa stabilitate in zona sau mai putine pierderi de vieti omenesti, ci dimpotriva. Atat ONG-urile, cat si oficiali ai armatei, estimeaza ca numarul victimelor va creste.
Criza economica si efectele pe care le-a produs deja - recesiune, falimente, somaj - arunca Europa intr-un context pe care se pare ca nu este capabila sa-l gestioneze: guvernele cad unul dupa altul, oamenii ies in strada, nemultumiti ca masurile politicienilor sau lipsa lor ii aduc in pragul saraciei, in timp ce nesiguranta locului de munca si a zilei de maine amplifica sentimentele de rasism si xenofobie.
Atacurile armate din scolile din Europa si Statele Unite socheaza opinia publica cel putin o data pe an fara ca astfel de gesturi crimanale sa poata fi prevenite in vreun fel. Desi filmul evenimentelor este in linii mari acelasi, aproape nimic din comportamentul si atitudinea viitorului agresor nu anunta tragedii de tipul celor care marcat istoria ultimilor 35 de ani.
Liderii UE s-au intalnit duminica intr-un summit menit sa le reafirme unitatea mai degraba decat sa ofere solutii, dupa ce mai multe saptamani de polemica le-au afectat credibilitatea. Discutiile dintre cei 27 au gravitat in jurul a doua puncte principale: cei 12 milioane de angajati in sectorul auto european, lovit din plin de criza financiara, si un plan general care sa salveze economia europeana din criza. Cu toate acestea, nici sectorul auto, nici tarile mai slabe nu au primit ceea ce isi doreau: Bani.
George W. Bush, cel care a condus timp de 8 ani singura super-putere a planetei - Statele Unite, e la final de mandat. Celebru atat pentru gafele sale verbale, dar si pentru inflexibilitatea cu care isi promoveaza politicile, George W. Bush duce in spate un mandat extrem de dificil. Astfel, criticii sai sustin ca Bush a tras dupa el Statele Unite in doua razboaie inutile - Afganistanul si Irakul, ca a distrus reputatia SUA in materie de drepturi ale omului prin incurajarea folosirii torturii impotriva suspectilor de terorism si ca a facut posibila actuala criza financiara, prin incurajarea creditelor acordate persoanelor insolvabile. Aparatorii lui Bush sustin insa ca acesta a reactionat cu fermitate in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, a evitat orice alt atac terorist pe teritoriul american dupa "9/11", si a promovat democratia in Orientul Mijlociu prin cele doua razboaie pe care le-a declansat.
Recenta criza a gazelor a demonstrat, din nou, ca Europa este incapabila sa-si asigure securitatea energetica pe termen mediu si lung si ca are, pe alocuri, probleme chiar si pentru cateva zile de intrerupere a furnizarii de gaze din Rusia. Motivele acestei situatii tin mai degraba de politica si obisnuinte de consum, insa exista cateva decizii strategice cel putin paradoxale luate la nivel european. Una dintre ele, pe care o puteam vedea in multe sate din Romania, este investitia de bani europeni in extinderea retelelor de gaze. Altfel spus, UE investeste in cresterea dependentei energetice a tarilor europene de Rusia.
Dupa George Bush senior, Bill Clinton si George W Bush, trei presedinti americani care au initiat, fiecare, cel putin un razboi, americanii vor alege intre democratul Barack Obama si republicanul John McCain, in contextul in care Statele Unite sunt slabite de criza financiara, iar accentul in politica externa va cadea pe rezolvarea problemelor din Afganistan si o opozitie mai mult retorica in fata actiunilor Rusiei.
DOCUMENTAR FRONTNEWS
Website-uri interzise, bloggeri arestati, e-mailuri monitorizate, toate acestea opera unor „armate” de angajati ai guvernelor. Internetul a impartit lumea in doua: daca intr-una dintre ele cenzura se aplica, pe buna dreptate, din motive de protectie a copiilor si de contracarare a pornografiei, in cealalta dicteaza politica sau religia. De multe ori, chiar tari „libere” aplica si ele masuri controversate. FrontNews va prezinta o harta a cenzurii in lumea online.
La trei ani de la Katrina, un nou uragan ameninta New Orleans. Cel putin o suta de romani se afla printre cei evacuati. Cei ramasi, printre care si Calin Dandu, patronul unei firme, sunt optimisti: nu va fi la fel de dur ca acum trei ani.
Cu o mutare dupa unii sinucigasa, dupa altii de mare curaj, i-a atacat pe protejatii rusilor, starnind mania acestora si invadarea Georgiei. La 40 de ani, Mihail Saakashvili, presedintele georgian, a devenit un "cruciat" impotriva Moscovei. Dar cum a ajuns aici acest politician?
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Vineri, 26 Aprilie
EURO = 0 lei | DOLAR = 0 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours