Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Adelina Voicu, Asistenta Sociala Giurgiu: Abuzurile din centrele de asistenta sunt mostenirea enclavelor comuniste

Adelina Voicu, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu, povesteste despre fata ascunsa de societate a asistentei sociale si despre "serviciile" oferite in centrele de recuperare nueropsihiatrica care nu au mai evoluat de la Revolutie. Exemplele in care beneficiarii sunt inchisi cate sase intr-o camera cu gratii si lacat nu sunt rare, iar problema este, sustine ea, vechimea angajatilor - mai degraba un dezavantaj decat un avantaj intr-un sistem care mosteneste obiceiurile consacrate in timpul comunismului, cand centrele de asistenta sociala erau izolate in paduri si gazda pentru "toate ororile din lume".

As vrea sa vorbim despre ce s-a intamplat la Bolintin. Angajatii Centrului de Recuperare Neuropsihiatrica sunt acuzati ca ar fi batut o femeie bolnava, care a murit la cateva zile dupa. Ce s-a intamplat mai exact in institutie?

Incidentul se pare ca s-a produs intre 22 si 23 februarie 2009. Noi avem toate indiciile ca s-ar fi intamplat pe tura de noapte, pe 22 spre 23 februarie. Stim si cine a facut asta, insa nu ma pot pronunta pentru ca nu sunt organ de cercetare penala si in paralel cu noi face si Procuratura o cercetare si nu este profesional sa ma apuc eu sa spun cine a facut asta. Am facut o ancheta administrativa dupa Codul Muncii, ca sa ma apuc sa aplic sanctiuni administrative dupa Cod pentru incalcarea legilor noastre speciale dupa care functionam, cu protectia persoanelor cu handicap si asa mai departe. Ati vazut probabil si dumneavoastra, a fost preluat de toate televiziunile: personalul a refuzat sa dea aceasta nota explicativa, motivand ca nu au fost asistati de liderul de sindicat.

Adelina Voicu
Spitalele acestea erau enclave. Erau enclave in afara localitatii, imprejmuite de garduri, bagate in padure. Acolo se intamplau toate ororile din lume.

Ei aveau dreptul sa fie asistati de un reprezentant al sindicatului la care sunt inscrisi, nu si-au exprimat prin nici un document formal nici un fel de dorinta a lor de a fi asistati si am trecut peste procedura aceasta. Chiar si fara sa existe o cerere din partea lor indreptata catre conducere sa fie asistati, chiar si asa am fi permis reprezentantului sindicatului sa-i asiste, nu era nici o problema. Insa reprezentantul sindicatului, liderul chiar, am inteles ca in dimineata zilei de 5 martie, cand noi aveam ancheta, ar fi trimis la Centrul de la Bolintin, pentru salariate si nu pentru angajator, o motivatie ca participa la nu stiu ce congres, conferinta, consfatuire si acesta nu este motivul pentru care nu poate fi prezent acolo.

Din punctul nostru de vedere, procedura a fost indeplinita, pasii dupa Legea 53 au fost respectati intocmai. Neprezentarea angajatilor convocati la ancheta sa dea note explicative, dupa cum scrie in Codul Muncii, da dreptul angajatorului sa aplice sanctiune fara cercetare prealabila. Aici suntem. Din 29 de salariati nu au dat decat trei note explicative, restul de 26 au refuzat. Liderul de sindicat a avut o interventie pe un post local de televiziune si a anuntat institutia ca nu poate fi prezenta, ori nu a anuntat institutia in nici un fel.

In afara de asta, atmosfera de la Bolintin este ... beneficiarii sunt supusi unor presiuni din partea salariatilor care sunt cercetati. Asta m-a facut ca in dupa-amiaza zilei de 5 martie sa trimit o adresa sefului de Centru si sa ii pun in vedere ca daca se exercita vreo forma de abuz asupra beneficiarilor, raspunde in nume personal. Eu cand am plecat pe data de 5 de acolo, am plecat huiduita, dracuita si toata gama de injurii posibile.

Centrul este un spatiu de ingrijire, unde persoanele cu probleme au nevoie de ingrijire de specialitate.

Ce sa va spun? Femeia aceea a fost batuta. Crunt. Asta o dovedeste nu numai ceea ce am vazut noi, ca nespecialisti, pe ea, urme de lovituri. Asta dovedeste raportul medico-legal din data de 26 februarie, cand doamna Meraru, defuncta, era in viata. Dovedeste foarte clar ca a fost lovita cu corpuri dure, medicul legist spune ca ii recomanda 59 de zile de ingrijiri medicale. Din perspectiva noastra, ca institutie care ofera servicii sociale, lucrurile sunt clare: femeia a fost batuta.

Adelna Vociu, DASPC
Intotdeauna am fost unul dintre oamenii care au spus ca vechimea in asistenta sociala reprezinta mai degraba un dezavantaj decat un avantaj.

Cum s-a ajuns in situatia ca angajatii sa se comporte asa cu o femeie care era bolnava?

Acest centru, pana la 1 ianuarie 2005 a avut personalitate juridica. Centrele de asistenta sociala, pe vremea lui Ceausescu si imediat dupa Revolutie, le stie o lume intreaga cum erau si ce tipuri de servicii se ofereau acolo si va rog sa vedeti ghilimelele cand spun "servicii". Oamenii acestia lucreaza de peste 15 ani in sistem. Intotdeauna am fost unul dintre oamenii care au spus ca vechimea in asistenta sociala reprezinta mai degraba un dezavantaj decat un avantaj. Oamenii acestia vin de pe vremea cand spitalele acestea - ca erau spitale la vremea aceea, erau in subordinea Ministerului Sanatatii - erau enclave. Erau enclave in afara localitatii, imprejmuite de garduri, bagate in padure. Acolo se intamplau toate ororile din lume.

Credeti ca si acum se mai mentine aceasta degradare?

Da. Cele mai multe probleme pe care le am in sistem le am de la Centrul de la Bolintin. Personalul este acesta care vine din urma. Inainte de a se face reforma propriu-zisa in asistenta, trebuie sa se faca reforma in randul personalului. Ceea ce ma surprinde pe mine este ca, am inteles ca s-ar fi spus de la IML - eu nu stiu, eu am avut o discutie cu cineva din Politie care mi-a spus ca de fapt cauza mortii nu este bataia, ci o pneumonie de aspiratie si soc cardio-respirator. La data la care eu am facut plangere penala, femeia era batuta. Batuta rupta. Nu ma intereseaza neaparat cauza mortii: pneumonie si stop cardio-respirator. Pe mine ma intereseaza asta si cine trebuie sa cerceteze bataia si sa afle imprejurarile in care doamna a fost batuta si ce s-a intamplat si cine se face responsabil pentru asta. Exista o tendinta si in presa locala, pentru ca acum s-au polarizat punctele de vedere, sa alunece aceasta ancheta si acest spectacol -cu ghilimelele de rigoare. Simt ca incepe sa capete o noua turnura: personalul lucreaza in conditii proaste acolo, ca salariile sunt demotivante, ca nu le-am oferit suficiente materiale.

Si acestea pot fi scuze pentru a justifica ce s-a intamplat?


Nu stiu. Daca dumneavoastra vedeti vreo legatura intre faptul ca ele primesc salariu de 10-12 milioane si doamna Meraru a fost batuta si ca felul serviciilor este unul deosebit si conditiile in care lucreaza sunt unele deosebite si moartea acestei femei in bataie... Eu nu vad nici o legatura. Si am sentimentul ca se incearca sa se atraga atentia intr-o alta directie. Vreau sa va spun ca deja nu se mai discuta de moartea acestei femei. Acum lucrurile incep sa patineze catre sectorul administrativ, se iau cu ostentatie cadre, cu centrul acela... Normai ca centrul ala trebuie inchis. Este un fost spital de ginecologie care, dupa nici un fel de standard, nici roman, nici european, in nici un fel nu corespunde misiunii pe care o are. Nu este permis sa stea cate sapte, opt, zece beneficiari in acelasi salon. Noi am aplicat printr-un proiect cu BERD sa inchidem nenorocirea aia de acolo si sa putem sa facem locuinte protejate, sa ducem cate sase beneficiari. Una este sa tii sase beneficiari, sa te ocupi de recuperarea lor, si alta este sa tii 100 de beneficiari la un loc.

Aceasta este problema Centrului? Sunt foarte multi beneficiari si foarte putin personal?

Nu, nu este foarte putin personal. Sunt 87 de persoane asistate. Toti cei de acolo intra in sistem din cauza unui grav handicap neuro-psihiatric. Ceea ce este in Bolintin este un amestec de bolnavi psihic cu bolnavi mental. Oamenii acestia trebuie separati. Nu este normal ca un bolnav cu oligofrenie sa stea langa un bolnav cu schizofrenie. Am avut criminali acolo, pusi sub interdictie, care au stat laolalta cu oligofrenii si cu persoane cu alte afectiuni. Este un centru tipic, istoric, provenit din anii din urma, care trebuie inchis in toate variantele. Personalul de acolo vine din urma, nu este personal pe care l-am angajat eu si care sa corespunda unui nivel de pregatire si de studii dupa normele actuale din asistenta sociala. In tot centrul ala nu am decat doua persoane cu studii superioare. Marea majoritate, peste 64% au pana la opt clase. A nu se intelege opt clase! Pana la opt clase. Cum considerati dumnevoastra ca putem face recuperare si reabilitare dupa planuri personalizate de interventie, sa aplicam metode corecte de contentionare cu persoanele acestea care nu stiu sa scrie?

Publicat Luni, 9 Martie 2009 - 09:00
Cuvinte cheie: asistenta sociala, reabilitare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours