Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Marius Petcu, CNSLR Fratia: Iesirea din criza nu se face cu masuri de austeritate impotriva bugetarilor

Masurile de austeritate care ar putea insoti un eventual acord cu FMI ii pun pe jar pe sindicalisti, in contextul in care guvernantii au anuntat deja reduceri de sporuri si inghetarea salariilor. Intr-un interviu FrontNews, Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, vorbeste despre refuzul de a plati polita crizei economice generate peste Ocean si despre masurile de austeritate care ar trebui sa-i vizeze si pe "potentatii Romaniei".

Negocierile cu Guvernul au esuat, cel putin in ceea ce ii priveste pe profesori, si va pregatiti sa deschideti conflictul de munca. Care ar fi totusi conditiile minime pe care ar trebui sa le accepte guvernantii astfel incat sa faceti pasul inapoi?

Este adevarat ca in aceasta perioada au fost runde de negocieri generate de intentia declarata a Guvernului de a reduce anumite drepturi pe care noi, miscarea sindicala, le-am obtinut in ultima perioada. Asa cum se stie, este vorba de o anumita categorie de sporuri. Din pacate, aceste sporuri, care trebuia sa afecteze prin diminuarea lor o anumita categorie de functionari, s-au extins si in domeniul Educatiei si in alte domenii. De aici au venit reactiile. Eu insumi am participat, saptamana trecuta, la un consiliu national al federatiei din invatamant "Spiru Haret", unde colegii nostri si-au manifestat nemultumirea in primul rand pentru faptul ca o lege pe care ei o au, privind majorarea salariilor cu 50%, nu este aplicata. La aceasta neimplinire s-au adaugat si altele legate de posibila diminuare a altor sporuri specifice. La acea intrunire s-a luat decizia ca, impreuna cu alte federatii din invatamant, in cursul saptamanii viitoare sa se organizeze consultari cu privire la oportunitatea deschiderii confilctului de munca.

Marius Petcu
FMI vine cu constrangeri de natura sociala care impovareaza in primul rand salariatii si pensionarii (...) De aceea exista o anumita crispare. Oamenii incearca sa afle ce li se pregateste


Legea care prevedea majorarea salariilor cu 50% din octombrie a fost votata, apoi prorogata pana la sfarsitul lunii martie si Guvernul a convenit cu noi, la propunerea presedintelui Basescu, inghetarea salariilor. Noi am ajuns la un compromis in sensul ca in jurul datei de 15 aprilie sa relansam negocierile salariale pentru toate categoriile de bugetari. Exista intr-adevar o preocupare a intregii miscari sindicale, generata si de prezenta, zicem noi, nedorita a delegatiei FMI care, din experienta trecuta, vine cu constrangeri de natura sociala care impovareaza in primul rand salariatii si pensionarii.

De aceea exista o anumita crispare si oamenii incearca sa dialogheze mai mult, pentru a afla mai mult despre ceea ce li se pregateste. Va urma o serie intreaga de consultari cu organizatiile noastre sindicale si nu excludem nici riposte de genul actiunilor sindicale sau chiar manifestatii de protest.

Va temeti de parafarea acordului cu FMI?

Din experientele trecute rezida si prima noastra nemultumire: lipsa de transparenta. Intotdeauna se negociaza in secret, ni se prezinta doar cadrul general de negociere, niciodata nu stim care sunt punctele nevralgice ale discutiilor. Mai este un aspect: pana una alta, FMI vine pe pozitii de forta, nu tine seama se specificul economiei romanesti, de factorul social, si incearca sa ne impuna niste constrangeri care sunt nejustificate in acest context.

Marius Petcu
Daca tot se pune problema sacrificiilor, ar trebui sa fie asumate la nivelul tuturor categoriilor sociale, inclusiv la nivelul reprezentantilor statului.


Care ar fi scenariul cel mai negativ in legatura cu FMI? Inghetarea salarilor? Reducerea unor sporuri?

Constrangerile cred ca vor fi orientate in primul rand in zona serviciilor publice. A fost invocata inghetarea salariilor sau chiar mai mult, reducerea unor categorii de drepturi pe care le-am avut. Putem intelege ca exista o criza financiara, insa generata de altii nu de noi, si nu suntem dispusi sa platim noi pentru aceste neajunsuri.

O alta revendicare a dvs. este legata de sporuri. Credeti ca are sanse de izbanda?

Consider ca salariatii reprezentati de noi, de miscarea sindicala, si-au facut datoria. Pana anul trecut am inregistrat o crestere economica fara precedent in Romania. Faptul ca prabusirea economica a inceput peste Ocean ne absolva de orice vina si consideram ca nu trebuie sa fim din nou sacrificati. Noi ne vom apara drepturile si, cu toata criza finaciara, consideram ca iesirea din acesta situatie nu se face prin masuri de austeritate la nivelul salariatilor, care sunt oricum un grup restrans in Romania - si ma refer aici la producatori. Si daca tot se pune problema sacrificiilor, ar trebui sa fie asumate la nivelul tuturor categoriilor sociale, inclusiv la nivelul reprezentantilor statului. Din pacate, se vorbeste numai despre salariile noastre, doar de pensii, si sunt omise celelalte avantaje pe care le au alte categorii si care influenteaza echilibrul bugetar.

Publicat Luni, 23 Martie 2009 - 08:50
Cuvinte cheie: marius Petcu, CNSLR Fratia, bugetari, FMI, sporuri, salarii, criza, educatie, sanatate | Afisari: 65,535
Comentarii (2)
mircea pelea, Bucuresti (Vineri, 27 Martie 2009 - 17:34)
solicitam sindicatelor sa nu cedeze in fata mafiotilor. Este o rusine ca dupa 20 de ani saracii de altadata sun t acum si mai saraci.


prof. Mircea PELLEA
MIRCEA PELEA, Bucuresti (Vineri, 27 Martie 2009 - 17:37)
RUSINE GUVERNANTILOR ACTUALI CARE AUPROMIS, AU MINTIT IN CAMPANIA ELECTORALA. !

prof. Mircea PELLEA
redactor DDTV
JURIST

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours