Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

De la sansa geniului la ratati social: Copiii supradotati fug de sistemul romanesc

Jumatate dintre copiii supradotati ajung adulti ratati din cauza unui sistem educational care nu le ofera metode specifice de invatare, a unei familii care nu ii ajuta sa isi dezvolte potentialul si a unei societati care ii determina sa se izoleze. O parte dintre cei care reusesc sa depaseasca aceste obstacole aleg exodul spre tari cu mai multe oportunitati.

Copiii supradotati, cu un IQ de peste 130 si cu abilitati deosebite intr-un domeniu sau mai multe reprezinta circa 2% din populatia Romaniei, adica peste 4.000 de persoane. Calitatile lor se manifesta inca din copilarie, cand reusesc sa inteleaga mai multe decat ceilalti copii de varsta lor, sunt mult mai creativi si rezolva probleme cu o dificultate crescuta mult mai usor.

Acesti copii provin din toate mediile sociale si se pot naste atat in familii de intelectuali, cat si din parinti cu studii medii, diferenta decisiva pentru viitorul unui copil supradotat fiind adusa de mediul in care el creste, invata si isi dezvolta abilitatile.

"Ei se nasc in toate mediile sociale, nu exista o repartizare din acest punct de vedere. Aproape 60% dintre ei provin din familii intelectuale, care ii ajuta sa isi cultive calitatile. Familia este considerata la fel de importanta dotarea naturala. Este un concept denumit "nature and nurture", care arata ca dotarea naturala nu inseamna mare lucru fara un mediu care sa il ajute pe copil sa si-o dezvolte si sa si-o foloseasca eficient. De multe ori, copiii supradotati nu au parte de un mediu favorabil", a declarat pentru FrontNews presedintele Asociatiei IRSCA Gifted Education, prof. dr. Florian Colceag.

Thomas Edison, "prea prost ca sa poata invata ceva"

Pe de alta parte, inteligenta lor nu se reflecta intotdeauna in rezultate scolare bune. Dimpotriva, majoritatea sunt considerati elevi mediocri, iar unii dintre ei raman repetenti sau abandoneaza scoala din cauza ca sfera lor de interes depaseste limitele programei scolare. Exista si exemple celebre in acest sens: Albert Einstein a vorbit la patru ani si a citit la sapte, Thomas Edison a fost catalogat drept "prea prost ca sa poata invata ceva" de catre profesorii sai cand era copil, iar Winston Churchill a ramas repetent in clasa a sasea.

"Ei au multe probleme la scoala. Exista copii supradotati care au ramas repetenti sau au abandonat scoala pentru ca nu le cultiva imaginatia. Exista o mare problema in cazul acelor copii "vizuali-spatiali", pentru care educatia din scoli, bazata pe sistemul repetare-invatare, este un chin. Ei sunt creativi, au nevoie sa isi foloseasca imaginatia. Este o drama pentru ei. Sistemul de invatamant clasic demotiveaza vizual-spatialii (aproape 40% dintre copiii supradotati), iar acestia ajung sa aiba rezultate proaste", a explicat Florian Colceag.

Constrangerea copiilor supradotati de a invata dupa o programa scolara de nivel mediu, precum si izolarea lor de catre colegii de clasa din cauza intereselor diferite formeaza reteta perfecta pentru transformarea unor copii cu abilitati deosebite in inadaptati social.

"Toate problemele copiilor supradotati sunt cauzate de educatia necorespunzatoare din copilarie. Ei nu se incadreaza in normele artificiale la care sunt supusi nici de societate, nici de sistemul educational si nici de familii, ci au nevoie de cineva care sa ii inteleaga, sa se ocupe de ei si sa nu ii lase sa se piarda", a mai declarat presedintele IRSCA Gifted Education.

In prezent, asociatia pregateste profesorii in metodologiile "gifted education", creeaza centre specifice de pregatire pentru copii, dezvolta retele de experti, mentori, tutori si sprijinitori pentru copiii inzestrati si elaboreaza planuri si metodologii de studiu pentru acestia.

Cei care incearca sa miste lucrurile sustin ca se lovesc de rezistenta Ministerului Educatiei atunci cand vor sa implementeze proiecte care i-ar putea ajuta pe copii. "La noi exista o rezistenta din partea ministerului, care nu intelege ca acesti copii nu se pot descurca cu un sistem educational creat pentru elevul mediu. Ministerul a modificat legea supradotatilor, privitoare la selectia lor si la pregatirea continua a personalului didactic. Ii lasa sa se chinuie in scoli cu o programa medie si cu profesori nepregatiti pentru ei, fara sa ii intereseze ca exact astea sunt motivele pentru care acesti copii pleaca din tara", sustine Florian Colceag.

Problemele de comunicare din familie le creeaza frustrari copiilor

Din pacate, majoritatea copiilor supradotati nu au parte nici de un mediu familial propice. Parintii trebuie sa le ofere o atentie deosebita, sa ii inteleaga, sa le accepte preocuparile si sa ii ajute cat pot. Cu toate acestea, a avea un copil supradotat nu este o sarcina usoara pentru parinti. Unii nu le cunosc nevoile si nici nu le recunosc abilitatile sau ii expun mai mult decat este nevoie. Din cauza acestei expuneri, copiii isi ascund capacitatile deosebite pentru ca nu rezista la stresul social la care sunt supusi sau dezvolta hobbyuri in care isi dezvolta potentialul de unii singuri. De aici rezulta si o serie de probleme de comunicare intre ei si familie.

"Deseori acesti copii au dificultati de adaptare scolara deoarece, evoluand mai repede decat copiii de aceeasi varsta, programa scolara nu mai reuseste sa raspunda nevoilor lor. De multe ori parintii gresesc expunandu-i foarte mult pe acesti copii care, in ciuda dezvoltarii lor intelectuale, nu rezista la stres si presiune sociala. De aceea, sunt situatii in care prefera sa-si ascunda capacitatile", a declarat pentru FrontNews psihologul Mirela Zivari.

Publicat Joi, 16 Octombrie 2008 - 23:01
Cuvinte cheie: copii, supradotati, inteligenta, educatie, societate, invatamant, familie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours