Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Ionut Negoita: Greul de-abia incepe. Stiu multi proprietari de business-uri mari care nu pot merge mai departe

Ionut Negoita este, la 35 de ani, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Romania, administrand, alaturi de fratele sau Robert Negoita, business-uri de cateva sute de mil. euro. El a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre principiile sale de afaceri, cel mai costisitor hobby al sau - fotbalul - dar si despre opiniile sale vizavi de evolutia pietei imobiliare si a economiei.

Caracterizandu-se ca o persoana ambitioasa, care nu se multumeste cu putin, Ionut Negoita spune ca ii place sa se implice in cat mai multe activitati. De altfel, Ionut si Robert Negoita au construit peste 2.500 de unitati locative in Capitala si au in plan constructia a inca cateva mii. De asemenea, cei doi antreprenori au mai multe hoteluri, printre care si cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand, cu circa 1.500 de camere.

Credeti ca Romania a depasit punctul critic al crizei?

Din anumite puncte de vedere, ce a fost greu a trecut, dar din altele, inca nu. Au fost probleme cu creditarea, care a fost blocata. Acum lucrurile incep sa se miste in ceea ce priveste creditarea ceea ce este un lucru bun, insa scumpirea creditarii creeaza mari probleme.

Care vor fi efectele urmatoare?

Majoritatea ne-am facut calculele pe traseul de crestere din ultimii ani, oarecum optimist, care insa s-a intrerupt brusc si lucrurile s-au inversat, dobanzile au crescut si business-ul a scazut. In acest context, automat trebuie sa aduci bani din alta parte sa acoperi acest deficit. Acest lucru i-a scos pe multi din calculele initiale, au reusit sa mai acopere o perioada, au negociat cu banca, au mai avut rezerve, insa din punctul de vedere al falimentelor greul de-abia acum incepe. Stiu multi oameni de afaceri cu business-uri mari care nu mai reusesc sa mearga mai departe.

In ce domenii activeaza acesti oameni de afaceri?

In principal in constructii, dar sunt si persoane care au investit in terenuri si care nu mai reusesc sa plateasca ratele la credite.

Sunt business-uri care au fost infiintate in perioada de boom a pietei imobiliare sau afaceri cu vechime pe piata?

Sunt si afaceri care sunt pe piata de multi ani. Spre exemplu, stiu o firma de constructii care este de 10 ani pe piata si care a luat un credit pentru un teren si s-a lansat in dezvoltari imobiliare.

Cum iesim din criza

Ce decizii guvernamentale credeti ca ar putea avea efecte pozitive pentru economia romaneasca pe termen scurt?

Cotele de Tva si impozitul pe profit sunt bune, undeva la jumatate fata de ceea ce este in regiune, dar cred ca preferential trebuie stimulate investitiile, de exemplu in agricultura. A avut loc o dezvoltare aleatorie, care nu este in regula. Daca vrem sa avem o economie stabila trebuie in primul rand incurajata productia interna si consumul din productia interna. Noi am mers pe consum si, mai mult, am luat bani de afara pentru asta. Avem un deficit extraordinar, de-asta si problemele care sunt.

Spre exemplu, China, care produce mult mai mult decat consuma, a avut crestere economica de 7% in perioada asta. De ce? Simplu, si-a dezvoltat productia si exportul. Noi suntem invers.

Ati intrat in business dupa ce ati petrecut o perioada in Franta. Cum v-a influentat mediul economic de acolo?

Enorm. In primul rand am constientizat ca nimic nu este intamplator pe lumea asta si daca ei au salarii de 2.000 euro si noi de 200 euro, este pentru ca ei produc de 10 ori mai mult, adica isi primesc rasplata a ceea ce muncesc. Apoi modul lor de organizare, in care primesti in functie de ceea ce oferi. Am invatat practic principiiile capitalismului.

Interviul integral pe DailyBusiness.ro

Publicat Luni, 13 Iulie 2009 - 09:57
Cuvinte cheie: ionut negoita, imobiliare, criza, fotbal | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours