Alte analize
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

De ce nu vom avea mai multe credite Prima Casa acordate in lei in 2013?

Atat bancile dar mai ales Banca Nationala ne indeamna sa luam credite in moneda nationala, si astfel sa evitam riscul deprecierii cursului de schimb.

In cazul creditelor ipotecare si in special pentru creditele Prima Casa, ponderea imprumuturilor acordate in euro este de peste 90 de procente din totalul creditelor acordate. Atractivitatea creditului in euro deriva din dobanda mult mai mica fata de imprumutul similar in moneda nationala.

Cum indicele Euribor a scazut in ultimii aproape 2 ani pana la minime record, iar Euribor 3M are valoarea de 0.218%, in timp ce Robor la 3 luni se apropie de 6 procente, este usor de inteles de ce creditele in euro raman mult mai ieftine fata de cele in lei, chiar daca marja de dobanda practicata de banci este mai mare la imprumuturile in euro fata de cele in lei.

Marja bancilor este aproape dubla la creditele in euro fata de cele in lei

In cazul creditelor acordate prin programul Prima Casa, marja de dobanda este de 4 procente pentru euro, in timp ce la lei poate ajunge pana la 2.5%. Dobanda anuala efectiva pleaca de la 4.5% in cazul euro, iar pentru imprumutul in lei este cu 4 procente mai mare, cea mai buna dobanda fiind de 8.5% la CEC Bank.

Creditele in lei sunt aproape cu 50% mai scumpe decat cele in euro. Venitul minim solicitat de banci este si el mai mare cu 50%.

Cel care doreste sa isi cumpere un apartament in valoare de 50.000 euro, are nevoie de un imprumut Prima Casa de la banca de 47.000 euro, minim 5% din valoarea locuintei cumparate este avansul platit de client din fonduri proprii, in acest caz 3.000 de euro.

Integral in moneycenter.ro

Publicat Luni, 4 Martie 2013 - 09:06
Cuvinte cheie: credite prima casa, dobanda euro, schimb valutar, euribor, robor | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours