Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Andreea Vass: Nu trebuie sa ne grabim sa cheltuim banii de la FMI

Romania negociaza in prezent acordarea unui imprumut de catre Fondul Monetar International (FMI) in contextul in care efectele crizei economice mondiale isi fac simtite prezenta tot mai acut. Andreea Vass vorbeste intr-un interviu FrontNews despre rolul consilierului economic al prim-ministrului intr-un asemenea cadru, despre impactul pe care il va avea imprumutului extern, dar si despre provocarea de a deveni comisar european.    

Cum arata "fisa postului" pentru consilierul economic al premierului unei tari?

In discutiile pe care le-am avut cu prim-ministrul, am luat hotararea de comun acord sa ma ocup de cateva lucruri concrete. Primul tine de punerea pe picioare si eficientizarea muncii Consiliului economic consultativ, care pana acum a functionat doar ad-hoc, iar rezultatul lui a fost prea putin vizibil. Al doilea obiectiv a fost sa fundamentez deciziile economice sau, mai bine zis, propunerile cu caracter economico-social, care vin din partea ministerelor si sa-mi exprim argumentele economice. Adica, daca le consider corecte sau nu, din perspectiva economica, independent de tot ceea ce inseamna grupuri de interese sau imixtiune a deciziei politice si sa incerc sa fundamentez aceste propuneri. Dupa care, desigur, prim-ministrul ia sau nu ia in calcul justificarile mele.

In al treilea rand, mi-am asumat roul de a identifica acele riscuri pe termen mediu care vor afecta Romania. Si aici ma refer in special la riscurile economice, sociale si demografice. Al patrulea obiectiv este sa urmaresc evolutia fenomenelor economice internationale, cu precadere cele europene, si cum isi vor arata efectele in Romania. Evident, cea din urma este legata si de a treia sarcina, de identificare a riscurilor.

Cum se simte in politica guvernului influenta consilierului economic, in special intr-o perioada de criza financiara?

Unele dintre propunerile mele au fost luate in calcul, altele nu. Sigur ca nu ma aflu in pozitia potrivita de a spune care dintre propunerile interne nu a avut finalitate. Decizia luata de prim-ministru trebuie sustinuta. Ecuatia politica poate amputa unele decizii asumate din ratiuni pur economice.

Andreea Vass
Inca suntem in cautarea unor solutii, in cadrul pachetului de masuri anticriza, care sa ne salveze sau care sa ne protejeze in fata asa-numitului "al treilea val al efectelor crizei economice".

Intr-un interviu acordat FrontNews in octombrie, afirmati ca "am temeri bine alimentate ca lucrurile nu vor sta deloc pe roze daca nu ne revenim rapid la realitate". In martie, stam pe roze sau inca nu ne-am revenit la realitate?

Din pacate nu cred ca ne-am revenit, decat in mica masura. Partea cea mai buna este ca actualul Guvern si-a asumat un obiectiv extrem de greu, si anume reducerea cheltuielilor publice neproductive. Dupa cota unica de 16% este a doua revolutie a acestui deceniu. Inca suntem in cautarea unor solutii, in cadrul pachetului de masuri anticriza, care sa ne salveze sau care sa ne protejeze in fata asa-numitului "al treilea val al efectelor crizei economice". Discutiile in Uniunea Europeana se centreaza acum pe noul epicentru al crizei economice si financiare internationale: Europa Centrala si de Est. Nu vreau sa intru in detalii. Ceea ce vreau sa spun este urmatorul lucru: majoritatea statelor europene au pachete de masuri anticriza destul de solide, iar studiile internationale comparative vorbesc deja despre pachete bazate pe stimulente fiscale, unele orientate cu precadere spre investitii, altele spre consum sau o combinatie intre cele doua. Mai avem cazuri de masuri anticriza extrem de inedite, cum este, de pilda, cazul Cehiei, care a mizat foarte mult pe flexibilizarea pietei muncii. Iarasi, un pachet ingenios de masuri anticriza este cel al Germaniei, care ia in calcul, rand pe rand, si impactul noilor efecte. Aceste pachete de masuri sunt, asadar, corpuri vii, revizitate pe o structura totusi solida. Din acest punct de vedere, cred ca a creste povara fiscala in Romania este o eroare.

Avem un guvern slab sau puternic din punctul de vedere al presiunii sociale? Cum balanseaza un guvern din doua partide mai mult sociale (sa nu zicem socialiste) decat liberale presiunea crizei financiare cu presiune sindicatelor si a populatiei?

Dialogul social este extrem de important in orice moment de guvernare. De fapt marea diferenta intre guvernare si guvernanta consta tocmai in rolul cetatenilor de a-si exprima liber, deschis punctele de vedere. Fie in format organizat, cum sunt sindicatele sau ONG-urile, fie individual sau pe baza petitiilor, cu mii de semnaturi. Fara doar si poate, acest dialog a avut loc la fiecare nivel decizional.

Andreea Vass
Cred ca a creste povara fiscala in Romania este o eroare
 

Sigur ca personal, cred ca presiunea sindicatelor a fost, chiar si in aceasta perioada, usor mai ridicata decat presiunea patronatelor. Mai cred si ca pentru prima data in cei 20 de ani post-decembristi am avut pe masa de lucru si opiniile clar exprimate ale patronatelor insotite de o forta de persuasiune semnificativa, ceea ce numim noi lobby sau promovarea legitima a intereselor mediului privat de afaceri. Pachetul de masuri imbina solutiile liberale si cele sociale, cele din urma fiind in special orientate spre categoriile de persoane vulnerabile.

Tot in interviul din octombrie spuneati ca la acel moment ar fi trebuit sa existe un tabel al riscurilor, optiuni de interventie, plusuri si minusuri, criticand atitudinea de "geniu de noapte" care nu se adreseaza nici macar efectelor indirecte ale crizei, cu atat mai putin sa le rezolve pe cele directe. Exista un asemenea tabel acum? Care este raspunsul guvernului pentru criza?

Da, sigur ca exista o astfel de analiza care identifica riscurile si care au fost discutate, fiecare in parte cu partenerii de dialog social, la elaborarea bugetului. Insa, daca este sa coboram pe taramul realitatii politicilor publice, fiecare decizie trebuie precedata de o analiza de impact serioasa, si asta nu se poate face pe genunchi, peste noapte. Elaborarea bugetului a presupus o viteza foarte mare de trecere prin aceste etape. Au fost foarte multe lucruri de analizat. In momentul de fata, ceea ce ne lipseste este o analiza a impactului crizei financiare si economice asupra sectoarelor economice din Romania, pentru ca ea isi arata efectele la intervale de timp diferite, cu o magnitudine diferita, cu o longevitate a crizei diferita la nivel sectorial. Abia atunci, poti realiza cat de aprig isi infige coltii criza in fiecare sector si poti propune acel pachet de masuri care sa se adreseze direct celor mai dificile problemelor identificate si care impun interventia statului. Or este posibil ca in unele cazuri, rolul statului sa fie minimal sau chiar nul, iar solutiile corecte sa se gaseasca tot in ograda patronatelor, de pilda intr-o solidaritate mai accentuata in randul lor. Asta ne lipseste acum: o analiza la nivel national a implicatiilor crizei financiare si economice asupra sectoarelor economice, cu proiectiile si scenariile aferente.

Publicat Luni, 16 Martie 2009 - 08:54
Cuvinte cheie: andreea vass, criza economica, consilier, planuri anti-criza, FMI, parlamentul european, comisar european | Afisari: 65,535
Comentarii (2)
matew, Suceava (Marti, 17 Martie 2009 - 09:16)
Investitorul Jim Rogers: Desfiintati FMI-ul si Banca Mondiala ca sa putem iesi din criza!

http://gandeste.org/politica/investitorul-jim-rogers-desfiintati-fmi-ul-si-banca-mondiala-ca-sa-putem-iesi-din-criza/815/

Actuala criza economica este datorata in cea mai mare parte Bancii Centrale americane care refuza sa lase companiile cu probleme sa falimenteze, a declarat investitorul Jim Rogers, intr-un interviu acordat ziaristului Sir David Frost, de la postul Al Jazeera. Rogers a criticat pachetul de stimulare economica semnat marti de presedintele Barack Obama si a spus ca redresarea globala trebuie sa includa desfiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International.

Informatia pe scurt:

* BM si FMI s-au indepartat de obiectivele initiale si sunt conduse de oameni care fac prea putin
* SUA urmeaza politicile dezastruoase luate de Japonia in anii ‘90
* criza ar fi putut fi depasita in doi-trei ani daca firmele si bancile aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca.

Rogers a afirmat ca “cel mai bun lucru care s-ar putea intampla este sa desfiintam Banca Mondiala si FMI“, adaugand ca are “zero” incredere in cele doua institutii financiare. Investitorul a indicat ca BM si FMI au fost create “in 1945 si ‘46, cu obiective si aspiratii foarte solide - insa ele au lasat departe in urma aceste aspiratii si obiective si sunt conduse in prezent de oameni care, in afara de a avea grija de ei insisi, fac prea putine … uita-te la proiectele lor si vei fi ingrozit”.

Investitorul american, care traieste in prezent in Singapore, a criticat pachetul de masuri economice propus de Administratia Obama, afirmand ca autoritatile irosesc fonduri importante pentru lucruri inutile si ca salvarea unor companii aflate in criza nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Rogers sustine ca SUA urmeaza aceleasi politici dezastruoase luate de Japonia in anii ‘90, sprijinind firme care trebuie lasate sa falimenteze. El a avertizat ca, la fel ca si in cazul Japoniei, consecintele negative ale acestor politici vor fi vizibile si peste 20 de ani.

“Felul in care sistemul functioneaza este urmatorul: cand apar astfel de momente, cei rezistenti si competenti preiau bunurile celor incompetenti si dupa aceea o iau din nou de la inceput. Asa a facut Coreea de Sud, asa s-a intamplat si in Rusia si lucrurile au functionat. Ceea ce fac ei in acest moment este sa ia lucrurile valoroase de la cei competenti si sa le dea incompetentilor, spunandu-le acestora: va intreceti acuma cu cei buni, cu bunurile si banii lor. Acestea sunt politici economice ingrozitoare si nu vor functiona. Nu au functionat nici inainte si nu vor fi viabile nici de data aceasta“, a afirmat Rogers.

Jim Rogers, care este si profesor invitat la Columbia University Graduate School of Business, a declarat ca acuma se platesc erorile pentru 15 ani de excese, insa a adaugat ca criza ar fi putut fi depasita in doi-trei ani daca firmele si bancile aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca.

“Federal Reserve nu ii lasa pe oameni sa falimenteze“, a spus Rogers. El a indicat ca daca fostul sef al Fed, Alan Greenspan, ar fi permis falimentul celor de la Long Term Capital Management in 1998, Bear Stearns, Fannie Mae si Lehman Brothers ar fi fost astazi in activitate pentru ca “oamenii ar fi suferit o lovitura grea si multi dintre durii care au facut astfel de prostii ar fi fost concediati”.

“Felul in care sistemul se presupune ca lucreaza este ca atunci cand faci o greseala trebuie sa platesti. In prezent insa, sistemul a refuzat sa lase oamenii sa falimenteze, si-a salvat prietenii iar acuma noi toti va trebui sa platim pentru ei“, a afirmat Rogers.

Jim Rogers este un cunoscut investitor, profesor de finante si analist financiar american. Impreuna cu George Soros, el a creat in anii ‘70 Quantum Fund, un fond international care a crescut in primii 10 ani cu 4.200%. In 1980, Rogers a decis “sa se pensioneze” si a calatorit cu motocicleta prin China. Intre 1999 si 2002 a efectuat cu sotia sa o calatorie prin 116 tari, scriind apoi Adventure Capitalist, cartea sa care a avut cel mai mare succes de public. In decembrie 2007, Rogers si-a vandut casa din New York si s-a mutat in Singapore, convins de oportunitatile actuale ale pietei asiatice.

http://gandeste.org/politica/investitorul-jim-rogers-desfiintati-fmi-ul-si-banca-mondiala-ca-sa-putem-iesi-din-criza/815/
Marius, Bucuresti (Joi, 19 Martie 2009 - 14:10)
pertinent si incisiv, interviul. dar cine e dna Andreea Vass ca nu am mai auzit de ea? Boc o asculta sau ii trece pe langa urechi vorbele ei?

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours