Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Victor Stanculescu ramane la puscarie pana la moarte

Cererile de anulare a pedepselor lui Chitac si Stanculescu au fost respinse de instanta suprema din Justitie.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins luni contestatiile in anulare facute de fostii generali Mihai Chitac si Victor Stanculescu impotriva pedepselor primite in cazul Revolutiei de la Timisoara, transmite Newsin.

Informatia a fost confirmata de judecatorul Lidia Barbulescu, presedintele completului de judecata.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ramas in pronuntare in acest dosar in care fostii generali Mihai Chitac si Victor Stanculescu contesta, pe cale extraordinara, pedepsele primite pentru dosarul "Revolutia de la Timisoara".

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, pe 29 decembrie 2008, eliberarea din arest pentru cel putin 3 luni a generalului Mihai Chitac. Magistratii au luat aceasta decizie in baza expertizei medicale care arata ca fostul general trebuie supus la doua interventii chirurgicale pe cord.

La randul lui, Stanculescu a cerut si el eliberarea tot pe motive medicale, insa, deocamdata, nu s-a luat o decizie definitiva, cerandu-se, in decembrie 2008, refacerea expertizei medico-legale.

Recursurile depuse de Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara, au fost respinse pe 15 octombrie 2008 de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizie definitiva si irevocabila, insa acestia au contestat decizia.

Potrivit motivarii data publicitatii in 5 decembrie 2007, Victor Stanculescu si Mihai Chitac nu pot fi exonerati de raspundere penala, pentru ca au executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestantii de la Timisoara, ordinul fiind ilegal, cei doi stiind de caracterul anticomunist al revoltei. Acelasi document confirma faptul ca Victor Athanasie Stanculescu a facut parte din comandamentul care a condus actiunea de reprimare a manifestatilor de la Timisoara si a exercitat cu "vadit exces de zel" atributiile ce i-au revenit in cadrul acelui comandament. Aceasta a dus si la numirea sa de catre Nicolae Ceausescu, in seara de 20 decembrie 1989, in functia de comandant militar unic al muncipiului Timisoara, se arata in motivarea sentintei de condamnare a generalului(r) Stanculescu pentru Revolutia de la Timisoara.

In ceea ce il priveste pe Mihai Chitac, magistratii au aratat ca, din corelarea tuturor probelor, reiese ca acesta a facut parte din structurile de conducere a actiunii de reprimare a manifestantilor din Timisoara, ca a exercitat si el exces de zel, "implicandu-se in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 dintre care multe foarte grav", mai arata magistratii.

Publicat Luni, 26 Ianuarie 2009 - 20:12
Cuvinte cheie: Stanculescu, Chitac, Revolutie, Timisoara, Justitie, Casatie, recurs, anulare, sanatate, inchisoare, detentie, bolnav | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours