Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Pasaportul biometric, arma Romaniei impotriva "comertului" de infractionalitate

Anuntate deja de doi ani, pasapoartele biometrice contin imaginea faciala si amprentele detinatorului, care au rolul de a impiedica exportul si importul de infractionalitate. Cerute de Statele Unite, pasapoartele vor fi emise in premiera de Romania, in ciuda unor experti care sustin ca este nevoie de doar patru ore pentru a decripta informatiile de pe cip.

"Noile pasapoarte sunt dovada a faptului ca Romania isi poate indeplini responsabilitatile pe care le are ca tara membra a Uniunii Europene. Introducerea unor elemente suplimentare de siguranta si, bineinteles, controlul strict la granite au rolul de a impiedica exportul si importul de infractionalitate", a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, citat de Mediafax.

Prin date biometrice se intelege, intr-o prima faza, introducerea in fila informatizata a pasaportului a unui cip electronic invizibil care va contine, pe langa fotografia obisnuita, si o imagine in format digital, continand imaginea faciala a persoanei privita din fata, cu capul descoperit si ochii deschisi. De asemenea, fotografia trebuie realizata intr-o singura culoare. Alaturi de imaginea faciala, pagina informatizata din pasaport contine si amprentele digitale ale degetelor de la fiecare mana.

Romania este singurul stat din lume care emite incepand cu 2009 un model de pasaport electronic ce cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea faciala si amprentele. Noile documente contin 50 de elemente de siguranta, fata de 32 existente pe actualele pasapoarte.

Incepand cu 31 decembrie 2008, Romania, ca stat membru UE, poate emite pasapoarte electronice in conformitate cu Regulamentul nr. 2252/2004 al Consiliului Europei, privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre.

Personalizarea pasapoartelor electronice se realizeaza de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice, care functioneaza in structura Directiei Generale de Pasapoarte a M.A.I, potrivit legislatiei, care stipuleaza si ca producerea blanchetelor (pasapoarte in alb) se realizeaza de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala".

Introducerea pasapoartelor biometrice redeschide problema amprentarii

Introducerea pasapoartelor biometrice ii va obliga la amprentare pe cei care vor sa calatoreasca si in alte tari decat cele care fac parte din Uniunea Europeana. Anuntate deja de doi ani, noile pasapoarte sunt una dintre principalele cerinte formulate de Statele Unite ale Americii pentru a permite romanilor - si nu numai - accesul pe teritoriul sau.

Una dintre cele mai mari probleme in ceea ce priveste noile pasapoarte este securitate datelor stocate, protejarea identitatii posesorului in contextul in care falsificarea actelor de identitate este una dintre cele mai dificile aspecte cu care se lupta autoritatile din toate tarile. Mai multi specialisti in securitate, citati de presa internationala, au afirmat ca pasapoartele biometrice ofera putina siguranta a identitatii, atacatorii avand nevoie de aproximativ patru ore pentru a decripta informatiile. Sistemul este vulnerabil in special in fata divulgarii codurilor de acces de catre persoane din cadrul institutiilor care emit actele, insa avansul tehnologiei pune sub semnul intrebarii orice sistem de criptare pe care l-ar putea adapta emitatorii.

Publicat Luni, 5 Ianuarie 2009 - 17:30
Cuvinte cheie: pasaport biometric, amprentare, elemente de securitate, pasaport | Afisari: 65,535
Comentarii (2)
fcg, Cvb (Joi, 22 Ianuarie 2009 - 22:36)
ma pis pe cipul vostru . il sparg cu ciocanul . infractori?... voi sunteti cei mai mari infractori si acum ne transformati in animale cu cipurile voastre . cat credeti ca va mai rabdam?
V ghici de la ce., Galati (Vineri, 23 Ianuarie 2009 - 22:58)
Dupa ce vor vedea ca buletinele din hirtie,carti de identitate din plastic,cartile de identitate electronice nu sunt suficient de bune pentru a controla masele se va trece la acte de identitate ce nu pot fi pierdute,falsificate.Acel act va fi costituit dintr-un numar ce se va afla in/pe corpul uman in locuri ce pot fi ,,vazute"(frunte,mina)iar acesta va fi semnul ca din punctul lor de vedere poti exista(sa cumperi ori sa vinzi ceva).Si vor spune ca daca nu ai nimic de ascuns trebuie sa ai codul(actul).Va trebui sa fim identificabili ca si produsele din raftul de la supermarket si nu fiinte libere si responsabile.Dupa cum se vede vin vremuri ciudate pentru copii nostri si semne sunt .

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours