Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Pogea vs. micul patron: Zeci de mii de falimente, 100.000 de someri

Ovidiu Nicolescu a fost foarte uimit cand a citit: "Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat anual, inchide!" Pentru Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, aceasta declaratie a ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, e mai mult decat o povara fiscala, care aduce un risc mare de faliment: e si o condamnare simbolica a celui care in loc sa intinda mana la bugetul statului, isi castiga existenta singur, conducand o microintreprindere. A micului patron.

Ministrul Pogea a declarat ca firmele care nu au 500 de euro sa dea la stat anual, ca impozit forfetar, sa se inchida. Sunt IMM-uri in aceasta situtie? Ce vor face?

Declaratia domnului ministru Pogea ne uimeste foarte mult, pentru ca in cazul celor 630.000 de IMM-uri care exista in Romania, avem o categorie apreciabila, cateva zeci de mii de IMM, de subzistenta, care functioneaza indeosebi in mediul rural, acolo unde piata este foarte mica, doar cateva sute de pensionari si 10, 15 salariati, sau IMM-uri ale incepatorilor, studenti care au terminat si intr-un an-doi si-au facut firme mici de informatica sau publicitate, care n-au venituri anuale mai mari de cateva sute de milioane de lei. Or acestia sunt foarte importanti pentru Romania, pentru ca reprezinta zeci de mii de firme, adica cateva zeci de mii de persoane care in loc sa intinda mana la bugetul statului isi castiga existenta singuri, iar o parte dintre acestia se intampla sa aiba si intre unul si trei salariati. Daca vrem sa omoram aceste IMM-uri, aceasta ar insemna, potrivit estimarilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, circa 100.000 de someri. Daca Romania are nevoie de 100.000 de someri in plus in actuala criza, atunci sigur ca putem introduce asemenea taxe forfetare, care in loc sa duca la rezolvarea crizei, o adancesc. Tocmai de aceea, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii a propus ca nivelul minim pentru aplicarea taxei forfetare sa fie 12.000 de euro, cifra de afaceri pe an.

Spuneti ca prin introducerea acestui impozit exista pericolul cresterii numarul somerilor, pentru ca IMM-urile acestea vor da faliment?

Dupa aprecierile noastre, sunt pana la 70.000 in aceasta situatie si multe dintre ele au cel putin doi angajati.Vrem sa le falimentam pe toate? Foarte bine. Daca domnul ministru Pogea si-a propus sa le falimenteze, foarte bine. Dar nu cred, pentru ca il cunosc si este o persoana constructiva care pune pe primul plan interesele economiei. Probabil l-a luat gura pe dinainte.

Care este mesajul pe care il transmite aceasta guvernare, in contextul in care IMM-urile erau vazute si promovate pana acum ca sursa a clasei de mijloc si a dezvoltarii economiei?

Din pacate la o intalnire recenta de la Ministerul Finantelor, la comisia de dialog social au fost invitati si reprezentatii unor confederatii patronale, care reprezinta marile firme si acolo a fost un domn- da-ti-mi voie sa nu-i dau numele-  care a spus "dom'le, daca o firma are doar cateva sute de milioane, nu merita, aia nu e firma". Sigur, dansul reprezinta un grup de vreo 40, 50 de milionari in euro din Romania, pentru care cateva sute de milioane nu inseamna nimic. Dar Romania nu e facuta numai din aceste persoane, din oameni care au averi de sute de miliarde. Daca nu se va tine cont de punctul de vedere al Consiliului National si daca cumva domnul Pogea operationalizeaza ce a spus, atunci o sa vedem ca mai cream aproximativ 100.000 de someri si o sa mai omoram circa 50 de mii de microfirme. Are cineva interesul asta? Nu cred.

Care ar fi fost alternativa la aceasta masura aplicata de guvern? Multe voci vorbesc de evaziune fiscala, dar oare atentia nu trebuie sa se indrepte catre firmele mari care platesc impozit pe venit si care apeleaza la tot felul de artificii contabile pentru a nu da bani la stat?

Noi am propus ca aceste impozite, daca se vrea, sa fie progresive. As vrea sa punctez insa alt element. Daca Ministerul Finantelor face suplimentari pentru microintreprinderi, atunci sa cheme pe cine le reprezinta. Adica pe cei de la Consiliul National si alte confederatii. Sa nu cheme pe reprezentatii marilor confederatii patronale, cu macro-firme, sa discute despre microfirme, asa cum eu nu ma pronunt niciodata atunci cand este vorba despre firmele mari. Desi ca profesor in economie stiu eu foarte bine si problemele lor, dar ii las sa vorbeasca pe cei care le reprezinta, pentru ca e firesc sa le cunoasca mai bine si sa vina cu elemente de natura sa duca la intarirea economiei si la contracararea efectelor crizei si nu altminteri…iar din cauza necunoasterii situatiilor sa adoptam masuri care sa rezolve o probleme si sa creeze doua.

S-a calculat cati bani vor ajunge la buget?

De la aceste microfirme, nu va ajunge nimic, din contra, va fi pierdere daca se aplica (impozitul forfetar n. r.). Asa cum probabil stiti si dumneavoastra, exista o reglementare in Romania care spune urmatorul lucru: pentru orice noua lege economica, ordonanta sau o alta reglementare trebuie facuta o nota de inflatie econimic-sociala. Este si in directivele europene si este si la noi. Din pacate se vehiculeaza tot felul de proiecte de acte normative la care elaboratorii, in cazul de fata Ministerul de Finante, nu au venit cu nota de evaluare a efectelor socio-economice.

Practic ei dau o lege si nu stiu ce efecte vor obtine?

Da, ca n-au venit cu un cadru. Uite asta asta e propunerea noastra. Uite ce efect economic are, pozitiv negativ, uite ce efect social, pozitiv sau negativ, uite cate locuri de munca va crea si uite cati vor fi disponibilizati. Asa lucram in termeni economico-sociali europeni moderni si nu cu o abordare veche damboviteana, cu improvizatii.

Publicat Vineri, 10 Aprilie 2009 - 21:32
Cuvinte cheie: Pogea, IMM, microintreprindere, 500 de euro, impozit forfetar | Afisari: 65,535
Comentarii (2)
eu, Valea Din Deal (Sambata, 11 Aprilie 2009 - 15:31)
pai da
toate statele evoluate ale lumii se chinuie sa si protejeze intreprinderile, industria si bancile, numai la noi avem asa "ganditori" cu orizont ingust, adica daca nu iese nimic anul asta sa-i desfiintam; pai, va rezulta o armata de someri,pe care statul va fi obligat sa-i plateasca cu alocatie de somaj;
buna gandire,
salve, cand ne-o fi mai bine, asa sa ne fie........
Cristian, Brasov (Vineri, 17 Aprilie 2009 - 23:31)
Acest guvern e culmea incompetentei; intr-o societate normala, ai un economist sau un finantist ministru de finante, nu un ingineras cu studii postuniversitare de management sau cine mai stie ce!
Micul patron cu care se razboieste dl. Pogea, chiar daca are un singur angajat, plateste de bine de rau un salariu, la care mai plateste taxe; are o masina, pe care o cumpara de la o alta firma din Romania, la care plateste impozit, taxa de drum, acciza pe combustibili etc, masina pe care o repara la un service....La fiecare achizitie de benzina, consumabile etc plateste si TVA, ca nu se poate cumpara totul la negru. Si, ce e mai important, chiar daca nu plateste impozit pe profit, macar nu cere bani de la stat pentru el, familia lui si angajatii lui.
Am vrut sa subliniez ca o astfel de masura, conceputa parca de un director economic de multinationala, care se ingrozeste la 25 ale lunii cate taxe are de dat statului, e profund gresita si ca efectele ei se vor multiplica in lant.
Adica, pentru cativa evazionisti notorii pe care nu-i intreaba nimeni de sanatate (domenii intregi), hai sa-i omoram si pe sutele de mii de "fraieri" care s-au incapatanat sa ramana in tara si sa incerce sa construiasca ceva de la zero.
O afacere de familie micro in domeniul agricol (ferma familiala) ar trebui sa aiba o cifra de afaceri de cca. 100.000 lei/an, ca sa asigure un trai decent unei familii de 4-5 persoane. E vreo problema daca nu face profit si nu plateste impozit pe profit? Se pare ca e, in acceptiunea acestui guvern. Ia, mai bine inchideti voi afacerea si treceti la somaj si la ajutor social....

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours