Universitatile de stat vor avea rectori pe viata

Un proiect de lege sustinut de toate partidele politice din Parlament si discutat in procedura de urgenta lasa cale libera "generatiei expirate" din invatamantul academic, informeaza Cotidianul. Rectori pe viata in universitatile de stat, septuagenari sau octogenari imposibil de controlat de Ministerul Educatiei, usurarea accesului la postul de conferentiar universitar sau infiintarea postului de presedinte de universitate cu drept de a semna facturi. Drumul catre toate acestea a fost deschis de o initiativa legislativa depusa de un grup de deputati si senatori din Parlamentul Romaniei, printre care: Rodica Stanoiu, Ecaterina Andronescu, Ovidiu Musetescu, Lucian Bolcas, Doru Ioan Taracila, Corneliu Ciontu sau Lia Olguta Vasilescu. In total sint 48 de parlamentari de la PNL, PD, PSD, PRM, PC, UDMR, plus grupul minoritatilor nationale. Atat de importante sunt in viziunea initiatorilor modificarile pe care proiectul de lege le va aduce Legii invatamantului, incit ei au depus proiectul saptamina trecuta si au obtinut avizul necesar dezbaterii lui in procedura de urgenta, pentru a putea finaliza procesul adoptarii pana la sfarsitul anului. In expunerea de motive se specifica chiar faptul ca actualele prevederi legislative, ce impuneau pensionarea cadrelor didactice din functiile de conducere la 65 de ani, impiedicau de fapt universitatile de stat sa ajunga la nivelul celor din Uniunea Europeana. O piedica asemanatoare este considerata si limitarea mandatelor pentru functiile de conducere la o perioada de patru ani si la maximum doua mandate consecutive, asa ca initiatorii propun ca fiecare universitate sa-si stabileasca singura limitele de varsta si de durata pentru aceste functii. De asemenea, prin acest proiect se va abroga prevederea din actuala Legea a invatamantului ce stipula ca "ministrul Educatiei il poate suspenda din functie, din motive justificate, pe rectorul unei institutii de invatamant superior, de stat sau particular, acreditate".

Publicitatea stradala, o afacere de aproape 35 de milioane euro pe an, e reglementata in Bucuresti de legi firave si ineficiente, chiar si acestea incalcate brutal de dorinta de castig, informeaza Gandul. "Este evident pentru toti actorii pietei ca astazi avem un Bucuresti in care publicitatea se face haotic, pierzand din eficienta, din impact si in acelasi timp, pierzand si orasul din punct de vedere estetic." Aceasta declaratie a fost facuta in urma cu doi ani de presedintele International Advertising Association (IAA), Mihai Ghyka, dar este la fel de actuala. Pentru ca, dupa intalnirea de acum doi ani dintre reprezentantii societatilor de outdoor, arhitecti si primarul Adriean Videanu, nu s-a schimbat nimic: panourile, cuburile, mesh-urile si alte smecherii publicitare s-au inmultit si continua sa apara peste tot, agreseaza spatiul public si chiar cladirile-monument sau zonele istorice ale Bucurestiului. Mai mult, in centrul orasului, uneori chiar in campul vizual al soferilor, au aparut panouri cu imagini in miscare, ceea ce in alte tari europene este complet interzis. In zone cu rezonante istorice, precum Piata Revolutiei, este interzis, chiar si prin lege, orice fel de afisaj. Dar aici s-au gasit alte "smecherii": publicitatea la autoturisme, expuse pe podiumuri inclinate sau autorizatiile provizorii, fara aviz de la Ministerul Culturii. Banii sunt singurii care fac legea, peste regementarile publicitatii stradale, in Bucuresti. Fara a tine seama de Regulamentul municipal de publicitate stradala, reclamele au ajuns sa atarne pana si pe Catedrala Patriarhala. Iar agresarea dincolo de limite a spatiului public este in continua crestere.

De 17 ani, padurile din jurul orasului Cluj Napoca se termina la Valea Dumitreasa, dar cimitire forestiere mai mici se afla peste tot in zona: pe Calineasa, Valea Rasca, Belis si la marginea satelor Muntele Rece, Balta, Giurcuta si Alunis, titreaza Adevarul. In plus, mai nou este in primejdie si zona verde Faget, chiar de langa Cluj-Napoca. Cand se lasa iarna pe munte, catunul Iujdei, din Muntele Rece, ramane blocat. Pe vremuri, iesea motul spre dimineata, cu lopata, si deschidea poteca prin nameti, de la usa la poarta. Apoi scruta printre aburi spre Maguri si Racatau. Nimic spre Racatau, nimic spre niciunde, doar gheata si-un lapte de ceata fierbeau in ceaunul depresiunii. In jur, arbori cat vezi cu ochii, iar printre ei, vulpi, lupi si ursi. Copacii se gatau hat-departe, spre Valea Dumitreasa, acolo incepea cimitirul padurilor de pe Muntele Rece. In noiembrie 2006, Directia Control Silvic si WWF (World Wide Fund) intocmea o harta a zonelor de risc potential privind comertul cu lemn provenit din taieri ilegale. In fapt, era o "harta partiala a distrugerii", cu zone unde locuitorii si firmele s-au intrecut in cele mai nemiloase defrisari pe care le-a cunoscut Romania, de la razboi pana in prezent. Hectare intregi de copaci au fost doborate cu salbaticie si, cu modeste exceptii, nimeni, in acest timp, nu s-a implicat pentru salvarea zonei. "In judetul Cluj s-au furat padurile cu acte, iar putinii silvicultori care au dorit sa protejeze padurea au fost timorati si amenintati", a declarat pentru Adevarul Zoltan Kovacs Csongor, presedintele Asociatiei "Transilvania Verde". Uriasa termita care macina padurile patriei pornea chiar de la Ocolul Silvic Bucuresti (unde a inceput cu padurile Baneasa - unde se construieste in voie, in inima codrului, sub presiuni politice, si cu padurea Sintesti, de unde se fura lemn chiar si acum). Taierile au mers fara popas pana la Cluj, unde posibilitatile de "lemn negru" s-au dovedit a fi chiar mai mari. Pe harta WWF, zonele cu taieri ilegale de arbori masive sunt insemnate pe Valea Ierii-Baisoara (Ocolul Silvic Turda), la Ocolul Silvic Belis, Somesul Rece, Huedin, Gilau. La toate acestea se adauga comuna Ciucea (Ocolul Silvic Gilau).

Organizatia societatii civile cere guvernului si presedintelui Traian Basescu sa blocheze "gravele modificari" pe care Camera Deputatilor le-a adus Codului Penal, scrie Evenimentul Zilei. Unul dintre cele peste 120 de amendamente pe care deputatii le-au strecurat, saptamana trecuta, in Codul de Procedura Penala il obliga pe procuror sa inceteze orice ancheta, indiferent daca a ajuns sau nu la o solutie, dupa ce s-au scurs sase luni de la inceperea urmaririi penale. Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Florin Iordache si a fost votat in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor. Astfel, daca va intra in vigoare, nicio ancheta penala nu va dura mai mult de sase luni decat "in mod exceptional", cand este nevoie de intocmirea unei expertize judiciare, si numai cu incuviintarea unei instante de judecata. Specialistii in drept sustin insa ca in majoritatea anchetelor care vizeaza criminalitatea organizata dar si in cele de natura economico-financiara precum si in cazurile de mare coruptie este aproape imposibil ca investigatiile procurorilor sa ajunga la o concluzie clara intr-un timp atat de scurt. De exemplu, o retea de traficanti de carne vie, care are ramificatii pe teritoriul mai multor state, trebuie monitorizata chiar si un an pentru ca anchetatorii sa fie in masura sa-i identifice si sa-i aresteze pe toti membrii unei astfel de grupari.

Reactie virulenta in presa germana la adresa coruptiei din Romania: prestigiosul cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung, una dintre cele mai influente voci europene, scrie intr-un editorial intitulat "Jalea din Est" ca nici Romania, nici Slovacia nu indeplinesc azi criteriile de aderare, titreaza Romania Libera pe prima pagina a editiei de zi. Pornind de la intrebarea cum ar actiona UE daca ar mai putea decide maine asupra aderarii celor doua tari, editorialistul Karl Peter Schwarz detaliaza pe larg situatia politica din Slovacia si Romania, criticand actuala guvernare de la Bucuresti pentru ca face tot posibilul "sa submineze reformele ce au permis aderarea". Daca pe timpul lui Adrian Nastase coruptia se masura in tablouri si afaceri imobiliare, "sub Tariceanu ajung cateva kilograme de carnati, niste litri de tuica si cateva mii de euro ca sa cumperi un ministru", considera jurnalistul german. Criticat este si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care a intrat in vizorul Procuraturii si "se concentreaza pe impiedicarea anchetelor impotriva clasei politice cleptocrate", scrie FAZ. Nu dificultatile de adaptare la economia de piata sau pericolul tendintelor autoritare ar fi adevaratele probleme in statele ex-comuniste, ci "esecul politic" si "lipsa capacitatii de invatare" a elitelor. "Criza din Est este o criza a elitelor locale. Nu le va salva nici o fiinta superioara, trebuie sa o faca singure", conchide editorialistul. "Asa cum arata azi, nici Slovacia, nici Romania nu indeplinesc criteriile de aderare", comenteaza Frankfurter Allgemeine Zeitung in editorialul de prima pagina intitulat "Jalea din Est". "Patru ministri din actuala guvernare sunt cercetati de procurori pentru fapte de coruptie. In timp ce social-democratul Adrian Nastase se lasa influentat in schimbul unor afaceri imobiliare si unor picturi valoroase, sub succesorul sau Tariceanu ajung cateva kilograme de carnati, niste litri de tuica si cateva mii de euro ca sa cumperi un ministru. De cand Romania a devenit membru UE, guvernul si majoritatea parlamentara fac tot posibilul pentru a submina reformele ce au permis aderarea. Ministrul Justitiei, el insusi intrat in vizorul Procuraturii, se concentreaza pe impiedicarea anchetelor impotriva clasei politice cleptocrate. Intre timp, la Bruxelles se aduna cazurile de incalcari grave a regulilor UE de catre Romania", scrie corespondentul FAZ pentru Europa de Est, Karl Peter Schwarz, citat de Romania Libera.
Publicat Luni, 29 Octombrie 2007 - 08:19
Cuvinte cheie: invatamant, universitar, defrisare, publicitate, stradala, coruptie, filaj, Tariceanu, Cod Penal, modificare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Luni, 16 Iulie
EURO = 4.6589 lei | DOLAR = 4.0064 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours