UE pregateste o strategie anti-Rusia pe piata energetica

Strategie anti-Rusia pe piata energetica a UE, scrie Adevarul. Ambitiile companiei ruse Gazprom de a se extinde in Europa, inclusiv prin infrastructura, s-ar putea lovi de planurile Comisiei Europeane, intrucat aceasta are in vedere o serie de masuri pentru restrictionarea accesului companiilor straine la sectorul energetic al UE. Cea mai "usoara" dintre masuri presupune verificarea amanuntita de catre Comisie a oricarui posibil cumparator, iar cea mai dura ar fi declararea sectorului energetic european "industrie strategica", atragand excluderea celor mai multi investitori din afara UE. O alta posibila masura ar fi introducerea "clauzei de reciprocitate", care ar tine la distanta tari precum Rusia sau Arabia Saudita, unde companiile europene sunt sever restrictionate. O astfel de masura ar fi o lovitura grea pentru Gazprom, care are ambitii mari de extindere in Europa si care detine deja o parte din infrastructura si un set de actiuni in UE. Masurile ar putea fi publicate pe 19 septembrie, precizeaza Adevarul.

Impozitele raman pe loc in 2008, relateaza Romania Libera. Codul fiscal se va modifica din nou de la 1 ianuarie, insa nu in sensul majorarii de taxe si impozite, ci in directia "inlaturarii pericolelor ce tin de evaziunea fiscala", a anuntat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. O prima modificare amintita de ministru se refera la introducerea posibilitatii ca actionarii companiilor sa poata ridica dividende inca din timpul anului. Concret, in urma unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor, se pot distribui dividende aferente primului trimestru sau primului semestru din anul respectiv, de pilda. Dupa incheierea situatiilor financiare, sumele platite in contul dividendelor ar urma sa fie regularizate cu cele rezultate din raportarile contabile. Au fost prezentate si unele modificari ce vor fi aduse Codului de procedura fiscala. Astfel, de la 1 septembrie firmele care au un comportament fiscal corect vor putea sa-si achite obligatiile catre bugetul statului intr-un cont unic, iar pe cele catre bugetele sociale in altul. Procedura va fi extinsa de la 1 ianuarie pentru toate companiile, scrie Romania Libera.

Cat de bogati sunt secuii. Presedintele Basescu a ridicat problema subdezvoltarii secuimii. Cat de bogati sunt, totusi, minoritarii maghiari?, se intreaba Cotidianul. Nu mai bogati decat majoritatea romanilor. Insa cu mult mai putin sprijiniti de bugetul de stat. PIB-ul pe cap de locuitor in Harghita urca pana la 4.023 de euro. Aproape de media nationala, care este de 4.500 de euro. Harghita ocupa locul 18 in topul judetean al PIB-ului pe cap de locuitor. Salariul mediu lunar net este de 186 de euro, foarte mic comparativ cu media Romaniei de 246 de euro. Nivelul oficial al salariului trebuie insa luat cu rezerva pentru ca judetul are mari probleme cu evaziunea fiscala. La capitolul bani primiti de la nivel central sta pe locul 35, fiind unul dintre putinele judete care mai mult contribuie decat primesc de la stat. Cam aceeasi situatie este si in Covasna: PIB-ul per capita ajunge la 4.428 de euro, iar salariul mediu este de 198 de euro, informeaza Cotidianul.

Stolnici, 8.000 de lei pentru primele turnatorii, scrie Evenimentul Zilei. Dosarul lui Balaceanu-Stolnici arata ca, numai in primul an dupa racolare, a furnizat informatii platite cu 8.000 de lei. In plus, el a cerut un loc in Academia Romana. File din dosarul de securitate al academicianului Constantin Balaceanu Stolnici, declarat oficial informator al fostei Politii Politice, arata ca pentru contributia sa era rasplatit, numai in anul racolarii, 1965, cu o suma insemnata la acea vreme: 8.000 de lei. In anii ‘70, enumerandu-si misiunile la cel mai inalt nivel - ambasadori, fostul rege, grupul legionarilor, Europa Libera -, ultimul descendent al neamului Balacenilor cerea ferm Securitatii o rasplata mai consistenta: confirmarea titlului de doctor docent si un loc in Academie, noteaza Evenimentul Zilei.

Spalatorii romani de parbrize au umplut de spume Internele italiene, relateaza Gandul. Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a promis, ieri, intr-o scrisoare publicata in "Corriere della Serra", "toleranta zero" fata de microcriminalitate. "E nevoie de o lupta sustinuta impotriva ilegalitatii. Combaterea micilor ilegalitati este o etapa pregatitoare si un instrument necesar pentru combaterea macrocriminalitatii", a insistat ministrul. Declaratia a fost facuta pe fondul polemicii declansate de o decizie a autoritatilor din Florenta care au declarat război spalatorilor de parbrize. Din 28 august, spalatorii de parbrize, dintre care 80% sunt romani si tigani, nu mai au voie sa isi practice meseria prin intersectiile din Florenta si sa ceara bani. Cine incalca regula risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei luni si o amenda, adauga Gandul.
Publicat Vineri, 31 August 2007 - 09:15
Cuvinte cheie: Gazprom, UE, impozite, secui, Stolnici, romi | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Marti, 17 Iulie
EURO = 4.655 lei | DOLAR = 3.9774 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours