Tariceanu salvat de tradarea lui Iliescu

Guvernul ramane in functie cu sprijinul unor parlamentari din tabara celor care au anuntat ca vor vota motiunea. Principalii suspecti: Iliescu & comp., titreaza Cotidianul. Motiunea de cenzura initiata de PSD nu a fost adoptata. In favoarea motiunii au votat 220 de senatori si deputati, iar impotriva 152, iar doua voturi au fost anulate. Pentru ca motiunea sa fi trecut, erau necesare 232 de voturi. Formatiunile politice care au anuntat ca sustin motiunea - PSD, PD si PLD - aveau un total de 249 de parlamentari. Dintre acestia, sapte au lipsit: doi senatori PD (Petre Maria si Radu Tirle), patru PSD (Corina Cretu - delegatie, Octav Cozminca si Antonie Iorgovan - in spital, si Teodor Cretu) si un deputat PSD - Dan Iosif, bolnav. Ar rezulta ca 22 de senatori si deputati din PSD, PD sau PLD nu au votat in favoarea motiunii. Cum surse parlamentare sustin ca doi deputati PC ar fi votat in favoarea motiunii, in aceasta situatie se poate estima ca numarul de "tradari" ar fi de 24. Si acest numar este insa relativ (nefiind exclus sa fie ceva mai mare), pentru ca nu se stie cum au votat sase sau sapte parlamentari independenti, cunoscuti ca fiind apropiati de PSD sau PD. Senatorii si deputatii PRM prezenti in sala nu au votat, la fel ca si senatorii PC (deputatii acestei formatiuni au participat la vot). De asemenea, o serie de deputati apartinand minoritatilor nationale nu au participat la vot. Un singur incident s-a inregistrat in timpul votarii. Deputatul PSD Constantin Nita, sustinut de deputatul PD Valeriu Tabara, a protestat fata de amplasarea in fata urnelor a unui ornament floral care impiedica vizualizarea 100% a modului in care se voteaza. Presedintele de sedinta nu a fost nevoit sa intervina pentru a atrage atentia privind modul de votare. In fata spatiului in care se aflau urnele, cativa parlamentari PD au stat totusi sa-si supravegheze colegii de partid in momentul in care isi exercitau votul.

In loc sa caute solutii, oficialii incearca sa-si gaseasca scuze pentru majorarea amenzilor fara a-i informa pe contribuabili, se scrie in continuarea anchetei de ieri, 03.10.2007, in Evenimentul Zilei. Singura masura pentru amanarea termenului de aplicare a amenzii este anularea ordonantei prin care au fost marite sanctiunile pentru cei care nu respecta termenele din legislatia fiscala. Acest lucru se poate realiza fie prin adoptarea de catre guvern a unei noi ordonante care sa anuleze Ordonanta nr. 47/2007, fie prin respingerea ei in parlament, in urma dezbaterilor. In acest moment insa, fiind intrata in vigoare, termenul de aplicare a ordonantei nu poate fi amanat, spun reprezentantii ANAF. Astfel, nu se poate obtine timp pentru informarea populatiei si a firmelor. Pana in prezent, ordonanta adoptata de executiv in sedinta din 28 august nu a intrat inca in dezbatere in parlament. Incepand cu 1 octombrie, data intrarii in vigoare a ultimelor modificari si completari ale Codului de Procedura Fiscala, amenzile pentru toate incalcarile fiscale s-au marit de la trei pana la de 20 de ori. Nimeni nu contesta aceasta majorare, caci, in definitiv, contribuabilul corect nu are de ce sa-si faca griji, sanctiunile fiindu-le aplicate doar celor care nu respecta legea. Insa faptul ca aceste cresteri ale amenzilor nu au fost aduse la cunostinta populatiei si a firmelor printr-o ampla campanie de comunicare initiata de institutiile responsabile atrage nemultumirea cetatenilor. Impactul social major asupra tuturor contribuabililor pe care il implica aceasta masura ar fi necesitat o informare riguroasa prin cat mai multe canale de comunicare.

Surse din cadrul UDMR ne-au precizat ca autorul hartii redesenate a Romaniei pe regiuni de dezvoltare este István Csutak, fost secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene si actual consilier al lui Iuliu Winkler, candidat la euroalegeri informeaza Gandul. Criteriile pe care s-a bazat impartirea pe 15 regiuni au privit numarul de locuitori si nivelul de dezvoltare a judetelor. Conform surselor citate, o regiune trebuie sa aiba, in viziunea UDMR, intre 700 de mii si 3 milioane de locuitori. De asemenea, au fost "grupate" judetele sarace cu cele si mai sarace, iar cele bogate cu cele si mai bogate. "Actualele regiuni economice sunt prea mari si impartite artificial. Dupa proiectul nostru, cele 15 regiuni ar putea absorbi mai multe fonduri europene", ne-a declarat senatorul Gyorgy Frunda, primul pe lista UDMR pentru scrutinul european. Daca in Ardeal, restructurarea judetelor s-a facut in jurul nucleului Harghita-Covasna-Mures, in restul tarii impartirea pare destul de haotica. De pilda, judetul Constanta apare in aceeasi regiune de dezvoltare cu Vrancea. Sursele din UDMR ne-au explicat, insa, ca, in acest caz, ar fi vorba despre cea mai mare regiune din tara.

Ucraineanul Vladomir Pop a spalat bani negri adusi cu sacosa din Ucraina, concluzioneaza la finele unor anchete si expertize reprezentanti ai Politiei si Garzii Financiare Tulcea, dar si un expert judiciar angajat de DIICOT, publica Romania libera in ancheta sa. Procurorii DIICOT sustin ca n-ar fi vorba de spalare de bani, deoarece milioanele de euro aduse in Romania provin din fonduri licite in Ucraina, dar afirma ca ucraineanul Pop si partenerii sai vor fi cercetati, in continuare, de procurorii de la Parchetul Tulcea pentru alte fapte penale. Afacerile lui Pop in Delta au inceputul in 2004, cand s-a asociat cu Cornel Savin, proprietarul firmei Masiva, pentru "dezvoltarea acvaculturii sturionilor la Chilia Veche". Imediat dupa asociere, Pop a cumparat firma Palmira de la un alt cetatean ucrainean. Dupa care Savin a fost inlaturat de Pop din firma care-i apartinea printr-o marire unilaterala de capital. Pentru administrarea afacerilor de la Chilia, Pop a adus, in locul lui Savin, doi cetateni ucraineni: Georgyi Babaian si Ioan Tornea. Conform unui expertize judiciare, dupa alungarea patronului, Masiva SRL a fost adusa de ucraineni in stare de faliment. Patrimoniul acesteia, in valoare de cateva milioane de euro, a fost transferat de oamenii lui Pop la firma Palmira. Apoi, ucrainenii au adus la Chilia Veche milioane de dolari si de euro, cu sacosa. Anchetatorii sustin ca banii au fost inregistrati in casieria Palmira, dupa care au fost virati, prin banca, la Masiva, de unde valuta a fost retrasa in numerar. In facturile inregistrate la Masiva se face precizarea ca banii depusi de Pop, conform conventiei incheiate intre Palmira si Masiva, sunt destinati acvaculturii de sturioni. In realitate, nimeni nu a vazut nici un pui de moron. Mai trebuie spus ca activele societatii lui Savin au fost transferate de ucraineni in firma lor in timp ce companiile Masiva si Palmira se aflau sub sechestru instituit de procurorii DIICOT. Acestia l-au numit custode pe Constantin Popescu, condamnat, in anul 2000, la opt ani de inchisoare pentru neregulile savarsite cand lucra in sistemul bancar.

Primaria Capitalei a cumparat apartamente sociale cu preturi de la 870 pana la 1.105 euro/mp, fara tva informeaza pe prima pagina Adevarul de azi. La nici sase luni de la achizitionarea a doua ansambluri rezidentiale, pentru care a platit aproape 20 milioane de euro, municipalitatea a mai pus mana pe un complex de locuinte. Este vorba despre "Lemon Garden", un cartier mic de blocuri cu 156 de apartamente in total, aflat in constructie la capatul Giulestiului, din sectorul 6. Toate pentru expropriati, evacuati si cazuri sociale, a precizat Primaria Capitalei. anzului au fost achizitionate de primarie pe data de 10 septembrie. Pretul total al complexului rezidential este de 16.869.080 de euro fara TVA. Apartamentele costa 15.365.080 de euro, pretul variind, de la parter pana la ultimul etaj, de la 870 de euro la 1.105 euro/mp. Restul sumei este completata de pretul platit pentru cele 192 de locuri de parcare, din care 88 sunt subterane, iar 104, la nivelul solului. Un loc de parcare subteran a fost achizitionat de primarie cu 10.000 de euro, fara TVA, in timp ce unul la suprafata a scos din bugetul municipalitatii cate 6.000 de euro fara TVA. Un apartament de 68 mp depaseste 70.000 de euro. Pentru o asa frumusete de casa "de la stat", orice bucurestean si-ar dori sa ajunga caz social. Apartamentele cu doua si trei camere achizitionate de municipalitate masoara de la 60 mp la 100 mp. In Legea locuintei, conditiile minime pentru apartamentele destinate cazurilor sociale sunt insa de 52 mp pentru un apartament de doua camere si de 66 pana la 74 mp pentru trei camere. Asa ca apartamentele municipalitatii ofera conditii cu mult peste cerintele minime din Legea locuintei.
Publicat Joi, 4 Octombrie 2007 - 08:17
Cuvinte cheie: Iliescu, Tariceanu, motiune, amenzi, fiscalitate, euroregiuni, UDMR, evaziune, Pop, Delta Dunarii, apartament, socail | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 18 Iulie
EURO = 4.6541 lei | DOLAR = 4.0032 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours