Suma zilei: 328,5 milioane euro

Austriecii de la OMV au cumparat o parte din compania controlata de Vantu si Luca pentru peste 320 milioane euro. Pe un trend nu prea fericit al afacerilor, cu un nivel al datoriilor de 4 ori mai mari decat in 2002, Petromsevice, firma controlata de Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu, a reusit sa dea ieri o reala lovitura pe piata petrolului. Serviciile de exploatare si intretinere a echipamentelor petroliere ale societatii au fost "rascumparate" de catre Petrom pentru 328,5 milioane de euro, informeaza pe prima pagina Adevarul. Afacerea Petrom - Petromservice nu este decat o mostra clasica a modului in care poti face bani in Romania cat ai pocni din degete. Si asta pentru ca Petromservice, controlata de liderul sindical Liviu Luca, a reusit sa returneze, ieri, o buna parte din ceea ce inainte de privatizare apartinea Petromului, dar bineinteles in schimbul unei sume uriase de bani. Mai precis, este vorba despre divizia care se ocupa de asigurarea serviciilor aferente exploatarii si productiei Petrom - la vremea aceea, Petroserv. Aceasta divizie a fost externalizata la inceputul anului 2002, cu putin timp inainte de privatizarea Petrom. Printr-o hotarare emisa de guvernul PSD de atunci s-a infiintat o societate distincta cu acelasi profil, botezata Petromservice si preluata de Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrom, al carui lider este binecunoscutul Liviu Luca. Avand in vedere potentialul acestei societati, se poate spune ca preluarea s-a facut la un pret ridicol - 85.000 de euro.
Contactat telefonic, consilierul oficial pe probleme financiare al Petromservice, controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a declarat pentru Adevarul, ieri, ca nu are nici un merit pentru realizarea tranzactiei. "Deocamdata, astept si eu o solicitare din partea actionariatului societatii, pentru cazul in care se va pune problema viitoarelor strategii care ar putea fi dezvoltate cu banii astfel obtinuti", a declarat Sorin Ovidiu Vantu, citat de Adevarul.

Cotidianul scrie despre Doctorul Alfred Sapse, acuzat recent de autoritatile romane si americane de escrocherii medicale, a fost varful de lance prin care regimul comunist a incercat in anii '70, fara succes, sa vinda Gerovital in SUA.
Doctorul Alfred Sapse este cunoscut in prezent pentru tehnicile de "vindecare miraculoasa" prin intermediul injectiilor cu celule stem, pe care le propune unor bolnavi de maladii incurabile. Cum nu are insa aprobarile necesare, iar "operatia" la care isi supune pacientii si care costa citeva mii de dolari consta intr-o injectie in burta, procedeu care nu a fost recunoscut nicaieri in lume, a fost catalogat drept escroc de autoritatile sanitare din Romania, relateaza Cotidianul. De asemenea, articolul relateaza despre perioada in care facea demersuri pentru impunerea Gerovitalului in SUA, perioada in care Sapse venea des in Romania, iar la plecare o lua cu el si pe scriitoarea Adriana Kiseleff. In ceea ce o priveste pe Adriana Kiseleff, cea care a facut cea mai mare parte a interviurilor cu Sapse, colonelul Zdrenghea spune ca ea "avea o nota in dosarul personal de la Pasapoarte, in care se spunea ca i se va aproba plecarea in strainatate ori de cite ori e nevoie". "Kiseleff era folosita de Securitate la dezinformare. Ea era fosta secretara a lui Cezar Petrescu si era trimisa des in strainatate cu misiunea de a-i spiona pe disidentii romani, folosindu-se tocmai de faptul ca fusese apropiata marelui scriitor", povesteste Zdrenghea. Fostul colonel afirma ca nici compania Rom-Amer Pharmaceuticals Ltd. nu era straina de legaturi cu Securitatea. "Firma lui Sapse a fost sprijinita de statul roman. Era in mod cert in relatii cu Securitatea. Nu se facea nimic asemanator cu activitatile desfasurate de el fara Securitate. Spionajul tehnico-stiintific era prioritar in activitatile desfasurate de Securitate in exterior." Secretul succesului continuu repurtat de Sapse este descris chiar de el atunci cind raspunde unei intrebari puse de Eugen Barbu: "Gasirea la timp a oamenilor capabili sa te piloteze exact in locurile unde esti necesar".

Evenimentul Zilei titreaza: cele mai de pret zece branduri romanesti insumeaza 86 de milioane de euro, adica 0,26% din Nokia, cea mai valoroasa marca europeana.
Loteria Romana este cel mai valoros brand din Romania, potrivit studiului Eurobrand2007, realizat de Institutul European pentru studierea brandurilor din Viena.
Valoarea de 35 de milioane de euro la care este estimat brandul Loteria Romana situeaza insa institutia abia pe locul 758 in clasamentul marcilor europene de renume. Reprezentantii Loteriei pun aceasta nominalizare pe seama implicarii sociale a institutiei.
"Menirea Loteriei Romane, infiintata la 15 septembrie 1906, este implicarea in activitati sociale si culturale, vitale pentru societatea romaneasca", a declarat presedintele Loteriei, Liliana Ghervasuc pentru Evenimentul Zilei.
Raportat la primele zece marci din Romania, a caror valoare totalizeaza 86 milioane de euro, industria jocurilor de noroc, reprezentata de catre Loteria Romana, are o contributie semnificativa peste 42%, fiind urmata de industria bunurilor de consum (16%) si de utilitati (16%). In acest context, Romania se plaseaza abia pe locul 24 in Europa la capitolul capacitatea brandurilor de a contribui la dezvoltarea economica, in conditiile in care raportul intre valoarea primelor zece branduri din Romania si PIB este de 0,05%.

Romania Libera avertizeaza pe prima pagina Romania ar putea fi un desert demografic citandu-l pe Presedintele Traian Basescu care a facut aceasta remarca ieri la Sibiu. Aceasta a avertizat ca populatia Romaniei va scadea pana in 2050 la 16,5 milioane de locuitori in conditiile in care se pastreaza nivelul actual al natalitatii.
Presedintele Basescu a declarat ca in ultimii 17 ani populatia tarii s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, principalele cauze fiind migratia si scaderea natalitatii. "Influenta scaderii este atat de mare incat chiar daca luam masuri de crestere a fertilitatii, numarul populatiei va creste abia dupa anul 2060. Este o problema a intregii societati a Romaniei, a familiei, a Bisericii, a cetateanului, este o problema a generatiilor de azi si de maine. Daca azi nu facem nimic pentru inversarea trendului negativ al natalitatii, s-ar putea ca pentru generatia viitoare sa fie prea tarziu", a spus presedintele Traian Basescu, prezent la conferinta internationala "Populatia Romaniei, incotro?" ce se desfasoara in aceste zile la Sibiu. Basescu a adaugat ca Romania are nevoie de revizuirea rapida a politicii demografice, iar solutiile trebuie oferite de scoala romaneasca de demografie.
Presedintele a tras un semnal de alarma si in legatura cu scaderea accentuata a populatiei active. Astfel, Basescu a afirmat ca in anul 2050 populatia cu varsta de 65 de ani si peste 65 de ani va depasi 5 milioane de locuitori, in timp ce in prezent exista 3 milioane de locuitori la aceasta categorie. Potrivit presedintelui, citat de Romania Libera, reducerea populatiei active va avea un impact deosebit. In 2005, Romania avea 10 milioane de locuitori activi, in 2025 populatia activa va fi de 9,3 milioane de locuitori, iar in 2050 de 6,7 milioane de locuitori. Varsta medie a populatiei active este in prezent de 40 de ani, dar in 2050 va fi de 45 de ani, a mai precizat seful statului.
"Daca nu facem acum ceea ce trebuie facut si sa stopam declinul demografic, practic ne sacrificam copiii si nepotii", a incheiat presedintele. Conferinta internationala de la Sibiu reuneste o suta de participanti, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, sindicatelor si patronatelor, ai Fondului ONU pentru Populatie, parlamentari europeni, precum si experti romani si straini, informeaza Romania Libera.

Senatul a trantit ordonantele care reglementau reorganizarea Guvernului si a aparatului de lucru al Executivului titreaza Gandul pe prima pagina. In acest moment, noile ministere infiintate dupa iesirea PD de la guvernare - Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Economiei si Finantelor, Departamentul pentru Afaceri Europene - raman fara temei legal, odata ce legile de respingere vor fi publicate in Monitorul oficial. Reprezentatii Guvernului au contestat votul din Senat, aratand ca acesta incalca Hotararea Parlamentului din aprilie prin care a fost investit noul Guvern. Executivul are la dispozitie mai multe variante: sa conteste votul de ieri din Senat la Curtea Constitutionala, sa ceara presedintelui sa nu promulge legile de respingere ale Ordonantelor si, in final, sa dea alte doua ordonante similare care sa repuna in legalitate structura Guvernului.
Ordonantele 24 si 25 pe 2007 au picat una dupa alta in Senat. "Respinse definitiv", dupa cum s-a exprimat presedintele de sedinta, pesedistul Doru Ioan Taracila. In favoarea ordonantei 24 au votat doar 6 liberali din 24 cati sunt in Senat. PSD a facut ieri o demonstratie de forta in Camera Superioara, reinviind alianta mai veche cu peremistii, care, de data aceasta, au votat si ei impotriva Executivului. Senatorul PSD Sorin Oprescu a explicat ca partidul sau le-a dat lectie liberalilor "aroganti".
Prima a picat ordonanta 24. Prin votul Senatului, camera decizionala, nu mai putin de noua ministere din actualul Guvern, nu mai au baza legala. A urmat ordonanta 25, care, prin respingere, blocheaza din punct de vedere al legalitatii activitatea Cancelariei Primului Ministru, a Secretariatului General al Guvernului si a departamentelor nou infiintate.
Publicat Miercuri, 19 Septembrie 2007 - 08:59
Cuvinte cheie: Petrom, SOV, Gerovital, Loteria-Romana, valoare, demografie, Guvern, vot, respins | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Marti, 17 Iulie
EURO = 4.6572 lei | DOLAR = 3.9685 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours