Statele UE nu fac exceptie la discriminare

Rasismul si xenofobia fac ravagii in tarile UE, scrie Adevarul, relatand ca romii, turcii si muncitorii imigranti sunt categoriile supuse cel mai des discriminarii, se arata intr-un raport de specialitate, primul de acest fel care ia in calcul datele din cele 27 de state. Discriminarea prin nume este o practica des intalnita in multe tari ale UE, precum Suedia, Franta, Slovacia sau Ungaria. Astfel, un CV al unei persoane care are o sonoritate arabeasca a numelui ii va asigura posesorului sanse reduse de angajare in aceste tari. Accesul la canalele de informare privind piata muncii este si el net in favoarea nativilor suedezi in detrimentul celor arabi, se arata intr-un Raport al Agentiei Europene pentru Drepturile Fundamentale publicat in 2007. Potrivit acestuia, o alta forma de discriminare la angajare este cea data de origine si culoarea pielii. Raportul nominalizeaza Romania printre tarile in care romii sunt discriminati. Potrivit acestuia, accesul la educatie al acestei categorii sociale este foarte redus, iar sansele de angajare sunt si ele foarte scazute. Datele cuprinse in raport arata ca, in 2002, numai 34% din romi aveau o slujba care sa le asigure un venit stabil, in timp ce procentul romanilor aflati in aceeasi situatie era de 71%, iar al ungurilor de 79%. Nici in tarile din jurul Romaniei situatia romilor nu era alta. In Polonia, proportia romilor fara ocupatie era de 90%, in timp ce in Slovenia numai 7% din romii intre 15 si 45 de ani recunosteau ca aveau din ce trai, adauga Adevarul.

Dosarele prelatilor, distruse, relateaza Romania Libera. Afirmatiile lui Mircea Dinescu potrivit caruia dosarele a 16 inalti prelati au fost arse in 23 decembrie 1989 sunt confirmate de anumite surse din interiorul CNSAS. Acestea sustin ca ar fi vorba despre un "opis" pe care figureaza numele real al persoanei, numarul si tipul dosarului si data distrugerii. Numele de pe lista ar fi, intr-adevar, ale ierarhilor despre care am scris ieri ca vor fi chemati la audieri incepand de saptamana viitoare. Acest lucru nu inseamna automat ca acestia au fost informatori ai Securitatii, stiut fiind ca in "focul" evenimentelor din decembrie 1989 au fost arse atat dosare de retea, cat si de urmarire informativa, din simplul motiv ca acestea din urma nu erau intotdeauna foarte bine conspirate. Cazul dosarelor Bisericii nu este insa singular, de-a lungul vremii au aparut numeroase dovezi si declaratii despre modul in care Securitatea a sters dovezile despre reteaua de informatori sau despre ofiterii acoperiti. Sa reamintim scandalul generat de cazul Razvan Theodorescu, care a intrat in dezbaterea CNSAS pentru ca existau documente care probau existenta unui dosar de retea, sau cel al lui serban Mihailescu, despre care au fost descoperite dovezi ca a fost ofiter acoperit, scrie Romania Libera. Mai mult, insusi SRI a recunoscut in 2005 ca "peste 100.000 de dosare au fost distruse de catre fosta Securitate", groapa de la Berevoiesti stand marturie. Ioan Rusan, fostul sef pana in decembrie 1989 al compartimentului anti-STASI din UM 0110, sustinea intr-un interviu ca din ordinul generalului Iulian Vlad a fost distrusa intreaga arhiva a unitatii, care continea toata schema de spionaj sovietic si dosarele de retea ale legaturilor lor din Romania.

Gandul relateaza ca tezele cu subiect unic vor conta la intrarea la liceu sau SAM, elevii care incep in aceasta toamna clasa a VIII-a scapand de spaima examenului numit teste nationale. Metodologia de finalizare a claselor a VIII-a va fi aprobata de ministru pana la 1 septembrie a.c. In aceasta se prevede ca elevii claselor a VIII-a ai anului scolar 2007-2008 vor sustine teza cu subiect unic la disciplinele la care se da teza (Limba si literatura romana, Matematica, Geografie sau Istorie) la care, pentru elevii care studiaza in limba materna, se adauga teza la limba materna. Mediile semestrelor I si II - pe discipline - vor reprezenta media disciplinei din care se va calcula media tezelor unice a clasei a VIII-a. Media tezelor plus media generala a gimnaziului (clasele V-VIII) impartita la doi reprezinta media de admitere la liceu sau SAM. La sfarsitul clasei a VIII-a va avea loc repartizarea computerizata a elevilor in functie de media de admitere. Elevii care vor sa urmeze liceele vocationale si bilingve vor sustine, ca si pana acum, probele de aptitudini, care sunt obligatorii. De asemenea, tot din anul scolar 2007-2008, tezele unice vor fi sustinute si de elevii claselor a VII-a si ele vor conta pentru media de finalizare a gimnaziului si accesul la invatamantul liceal, informeaza Gandul.

Mitropolitul Varlaam, canonizat cu asistenta politica, scrie Evenimentul Zilei. Astfel, canonizarea Mitropolitului Varlaam al Moldovei, eveniment petrecut ieri la Manastirea Secu, din Muntii Neamtului, a avut parte de o numeroasa asistenta politica. De la seful statului pana la premier, ministri liberali si alti politicieni. "Sunt multi cei carora trebuie sa le multumim ca au fost alaturi de Biserica in aceste zile. Multumim premierului si guvernului pentru ajutorul dat la realizarea raclei care adaposteste osemintele Sfantului Ierarh Varlaam", a rostit recunoscator Mitropolitul Daniel, cel care a oficiat slujba de canonizare. Racla confectionata la Monetaria Statului, din tabla de argint suflata cu aur, a fost platita cu bani de la buget, suma alocata fiind de 120.000 de lei. Premierul si presedintele s-au ignorat insa, nearuncandu-si nici macar o privire. "Au venit cu avioane separate, ca se impung in acelasi avion. Nici la slujbe nu se suporta", a comentat cu naduf o batranica. Basescu si Tariceanu s-au inchinat ori de cate ori indemna regula slujbei si au ascultat cu smerenie ceremonia la care au venit cu intarziere, relateaza publicatia.
Publicat Joi, 30 August 2007 - 08:34
Cuvinte cheie: discriminare, varlaam, basescu, tariceanu, CNSAS, DInescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 18 Iulie
EURO = 4.6572 lei | DOLAR = 3.9685 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours