SAR: Starea infrastructura este cauza accidentelor

Adevarul relateaza ca avem cele mai periculoase drumuri din Europa, un raport al Societatii Academice din Romania (SAR) aratand ca starea proasta a drumurilor este principala cauza "pentru care riscul de a muri intr-un accident pe un drum din Romania este de 40 de ori mai mare decat media UE". Geometria defectuoasa a sectoarelor de drum, intarzierea cronica a lucrarilor de intretinere si traversarea satelor si oraselor lipsite de centuri ocolitoare sunt principalele cauze pentru care arterele de circulatie din Romania sunt cele mai periculoase din Uniunea Europeana. Practic sansele de a muri pe drumurile nationale sunt de 40 de ori mai mari in Romania decat in restul UE, precizeaza raportul SAR, citat de Adevarul.

Pe autostrada Ploiesti-Brasov se va circula si cu 80 km/ora, scrie Gandul, explicand ca viteza pentru portiunea cuprinsa intre Comarnic si Rasnov va fi de 80 de kilometri, fata de 120, cat va fi intre Ploiesti si Comarnic sau Rasnov-Brasov. Viitoarea autostrada de la Bucuresti la Brasov va avea aproximativ 169 de kilometri si va ocoli orasele Ploiesti, Campina, Sinaia, Busteni, Predeal si Rasnov, dar va taia Comarnicul in doua. Autostrada va avea 67 de poduri si viaducte intre Ploiesti si Brasov, cei mai multi kilometri de linie dreapta sau cu curbe usoare fiind proiectati intre Ploiesti (km 70) si Valea Larga (km 125), respectiv Busteni (km 135)-Predeal (km 145. Intre Predeal si Brasov exista 12 poduri, cu o lungime totala de 1,976 km, 6 pasaje peste autostrada, cu o lungime totala de 0,7 km, si 5 viaducte, ce insumeaza putin peste 4 km, relateaza Gandul.

Scandal la varful Bursei, scrie Cotidianul, relatand ca presedintele casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima, a demisionat din boardul Bursei de Valori si va incerca schimbarea Consiliului de Administratie. Intr-o scrisoare remisa presei ieri, acesta critica „ritmul cu care se introduc produsele derivate la BVB, precum si lipsa unei strategii coerente pentru viitor, cu tinte precise si responsabili desemnati“. Potrivit statutului BVB, convocarea unei noi AGA la BVB se poate face cu acordul actionarilor care detin minimum 10% din numarul de actiuni, iar in acest moment WBS Holding detine 4% din actiunile BVB. Un ajutor pentru Sima vine din partea casei de brokeraj SSIF Broker Cluj, care detine si ea 3% din numarul total de actiuni de la BVB, scrie Cotidianul, adaugand ca un alt membru al Consiliului de Administratie al BVB, Petru Prunea, presedinte al SSIF Broker Cluj, sustine ca intelege gestul lui Sima, intrucat actualul board al bursei este „o cooperativa de vot“.

Gradinita va deveni obligatorie peste zece ani, scrie Romania Libera, “In zece ani, o sa avem toata infrastructura realizata ca, pana in 2018, toti copiii sa poata frecventa o gradinita”, a declara ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Studiile arata, fara echivoc, ca cei care merg la gradinita sunt mult mai sociabili, au aptitudini mai dezvoltate, se pot adapta unui program, povestesc desenele animate sau spun o poveste mult mai usor decat cei care stau acasa, a declarat Svetlana Preoteasa, secretar de stat in MECT. Oficialul a adaugat ca efectul benefic al frecventarii gradinitei de la o varsta cat mai mica se vede, in prezent, imediat ce copiii intra in clasa I. Invata mai repede si sunt mai adaptabili, fata de cei care au urmat doar grupa pregatitoare sau nici macar pe aceea.

Evenimentul Zilei scrie despre sperietoarea sexuala din chestionarul lui Nicolaescu. Pe fisele care trebuie completate in cadrul Programului national de analize, pentru intocmirea "riscogramei individuale" exista cateva intrebari care discrimineaza femeile, sustin reprezentantele sexului slab. La capitolul „Stil de viata”, a saptea intrebare vizeaza „sanatatea reproducerii”. In paranteza este specificat faptul ca doar femeile trebuie sa raspunda, si anume, daca si-au inceput viata sexuala inainte de a implini varsta de 16 ani si daca au avut „parteneri multipli”, respectiv mai mult de sase, relateaza cotidianul. Riscograma este o aplicatie care listeaza afectiunile de care ar putea suferi un pacient in viitor. „Daca o femeie a avut mai mult de sase parteneri sexuali si acestia au avut la randul lor alte sase partenere, riscul de a contracta un virus Papilloma este mare”, explica ginecologul Erghin Hagi Calil, citat de Evenimentul Zilei.
Publicat Vineri, 3 August 2007 - 08:10
Cuvinte cheie: sar, autostrazi, sanatate, bvb, nicolaescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 18 Iulie
EURO = 4.6541 lei | DOLAR = 4.0032 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours