Parlamentul cheltuieste 200 de milioane de euro anual

10.000 USD, atat costa pe luna un parlamentar vioi, scrie Gandul. Institutul pentru Politici Publice a calculat suma maxima pe care acesta o poate incasa lunar, insumand toate beneficiile care deriva din functia pe care o ocupa, ajungand la un total lunar de circa 236.710.000 lei vechi, ceea ce inseamna aproximativ 10.000 de dolari. Ca sa ajunga la aceasta suma, parlamentarul respectiv trebuie sa fie unul "special": sa aiba o functie de conducere, sa efectueze deplasari din insarcinarea comisiilor si sa domicilieze in alta circumscriptie decat aceea in care a fost ales. Senatorul PD Marius Marinescu, a declarat ca un parlamentar "costa" mult mai mult decat crede IPP, care nu a inclus cheltuielile "de regie", cum ar fi costurile legate de prezenta parlamentarului respectiv in Palatul Parlamentului, telefoanele sau internetul. Din calculele sale, Marius Marinescu a aratat ca un ales ii costa pe contribuabili circa 10.000 de euro pe luna, iar Parlamentul, in ansamblul sau, cheltuieste intr-un mandat de patru ani circa 200 de milioane de euro, scrie Gandul.


Condamnati la gradinita, titreaza Evenimentul Zilei, explicand ca micutii vor merge obligatoriu la gradinita de la 3 ani, la scoala de la 6 si la liceu de la 17 ani, potrivit noii structuri a invatamantului preuniversitar, discutata ieri de ministrul educatiei, Cristian Adomnitei cu reprezentantii sindicatelor din educatie. Acest lucru se va intampla gradual, incepand cu toamna lui 2008 pana in 2011, dupa cum a precizat Adomnitei, citat de Evenimentul Zilei. Invatamantul obligatoriu va fi de la 3 la 16 ani, apoi elevul va putea sa aleaga daca merge in piata muncii sau urmeaza cursurile liceale. Intre 3 si 6 ani copilul va merge la gradinita, urmand ca de la 6 la 7 ani sa fie in clasa pregatitoare, unde vor preda invatatori, de la 7 la 10 ani - generala, urmand ca pana la 16 ani sa fie la gimnaziu, a precizat ministrul educatiei.

Termoelectrica, aproape curatata de datorii, scrie Adevarul. Astfel, de la inceputul anului, statul a sters, rand pe rand, din creantele pe care le avea de recuperat de la aceasta companie. Circa trei sferturi din aceasta suma a fost deja stearsa, iar pentru anularea celorlalte restante se cauta in continuare solutii, a declarat, pentru Adevarul, directorul general al Termoelectrica, Marian Viorel. Consiliul Concurentei a avizat stergerea datoriilor Termoelectrica in valoare totala de 3,35 miliarde de lei (un miliard de euro) pe data 10 octombrie 2006, in baza deciziei 210/2006. Din aceasta suma, 379 milioane de lei, deci peste 100 milioane euro, reprezentau datoriile societatii catre furnizorii de materii prime, combustibili si servicii. Restul erau, asadar, restante la bugetul de stat - TVA neachitat, asigurari sociale, de somaj, de sanatate, relateaza Adevarul.

Romania Libera scrie ca in Centrul Istoric firmele trag obloanele. Zeci de magazine, cafenele, restaurante care-si desfasoara activitatea in Centrul Istoric al Bucurestilor isi reduc pe zi ce trece incasarile, in conditiile in care zona a devenit o adevarata reduta strabatuta de transee, relateaza cotidianul. Presedintele Asociatiei Investitorilor din Centrul Istoric (AICI), Victor Iancu, a declarat ca, de cand au aparut aceste probleme, cifrele de afaceri ale comerciantilor din zona au scazut la jumatate. In opinia lui Iancu, totul se inscrie intr-un tertip al unor afaceristi "cu relatii sus-puse" de a pune mana la preturi de nimic pe spatiile comerciale din centru, prin falimentarea actualilor ocupanti. Aceasta, in conditiile in care aici s-au facut investitii serioase, suma minima pentru deschiderea unei cafenele fiind de 50.000 de euro, adauga Romania Libera.

Inundatiile ameninta tot globul, scrie Cotidianul, relatand ca mai multe tari sufera insa din cauza precipitatiilor abundente, iar cercetatorii cred ca ele vor afecta din ce in ce mai multe regiuni. Cercetatorii avertizeaza ca tarile care nu infrunta in acest moment torentele nu sint ocolite de dezastru: incalzirea globala va intensifica ploile in unele regiuni, va spori puterea musonului indian si va creste numarul uraganelor, relateaza Cotidianul. Anul acesta, China se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii zece ani, in timp ce India, Bangladeshul, Pakistanul, Afganistanul si Nepalul se confrunta in perioada aceasta cu inundatiile musonice, greu de prevazut pana acum. In Indonezia, autoritatile isi aprovizioneaza sinistratii cu elicopterul, autoritatile din Africa de Sud au anuntat, la inceputul acestei saptamini, ca locuitorii capitalei infrunta apele, iar Marea Britanie a trecut prin cele mai mari inundatii din ultimii 60 de ani. Cercetatorii sint de parere ca astfel de fenomene extreme se vor intensifica, iar inundatiile pot reprezenta cea mai grava amenintare: unu din zece oameni traieste la mai putin de 10 metri deasupra nivelului marii - o zona de risc pentru furtuni si precipitatii intense, concluzioneaza Cotidianul.
Publicat Joi, 2 August 2007 - 08:25
Cuvinte cheie: parlamentari, invatamant, inundatii, termoelectrica, centrul istoric | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Joi, 21 Iunie
EURO = 4.6695 lei | DOLAR = 4.0518 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours