O problema in plus pentru Guvern: clauza de salvgardare

Astazi, in Comisia Europeana (CE), comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, va da citire unui nou raport de audit privind situatia din agricultura Romaniei, informeaza Evenimentul Zilei. Date fiind problemele depistate de inspectorii europeni, raportul nu se poate finaliza prin trimiterea unei scrisori normale de audit catre autoritatile romane. Autoritatile de la Bucuresti se asteapta la o scrisoare care ar urma sa vizeze aplicarea clauzei de salvgardare. O decizie in acest sens ar putea fi luata la recomandarea expertilor CE abia in luna decembrie. Controlul de audit din 3-7 septembrie este al treilea derulat in Romania in domeniul agriculturii, cu toate ca, pentru anul acesta, CE programase doar doua. Chiar daca recunoaste eforturile autoritatilor romane pentru alinierea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) la cerintele comunitare, CE sustine ca "se astepta la progrese mai importante dupa auditul efectuat in luna iunie a acestui an". Acestea ar fi trebuit sa se traduca, in primul rand, in finalizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) si a controlului administrativ. Intarzierile nepermis de mari inregistrate de autoritatile de la Bucuresti ar putea sa fie sanctionate extrem de dur: reducerea fondurilor destinate platilor directe din agricultura si dezvoltare rurala. Dupa problemele descoperite in urma auditului din septembrie, nu mai exista certitudinea ca Romania va putea demara efectuarea platilor directe la 1 decembrie, sustin expertii CE. Desi nu contine o decizie, raportul prezentat astazi de comisarul pe agricultura ar putea recomanda aplicarea clauzei de salvgardare, care se traduce printr-o reducere financiara cu 25% a platilor directe si din fondurile de dezvoltare rurala pentru platile directe. Ulterior, sustin expertii CE, la descarcarea de conturi, in anul 2009, se va stabili procentul exact de reducere (probabil nu mai mare de 5%-10%), in functie de gradul in care IACS va deveni functional. Decizia privind activarea clauzei de salvgardare se va lua in acelasi timp pentru Romania si Bulgaria, dar poate fi diferita.

Pe 3 octombrie - zi in care Parlamentul urma sa voteze motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu II, iar Consiliul Superior al Magistraturii amana discutarea raportului asupra activitatii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - ministrul Tudor Chiuariu a aprobat plata unor drepturi salariale restante pentru unii dintre angajatii Ministerului Justitiei, insumand 180 milioane RON (peste 54 milioane euro), titreaza pe prima pagina Romania libera. De generozitatea ministrului urmau sa beneficieze judecatori, personal auxiliar si angajati ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor care au obtinut plata restantelor revendicate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Restantele reclamate erau compuse din spor de vechime, spor de anticoruptie (30-40% din salariu) si prime de vacanta, toate neacordate din 2000, cand s-a schimbat legislatia de salarizare din domeniu. In comunicatul dat publicitatii de catre Ministerul Justitiei, ministrul recunoaste ca, dupa investitura, in aprilie 2007, cand judecatorii s-au plans ca au drepturi salariale restante, s-a angajat sa rezolve problema platii acestora. Incurajati de promisiunea ministrului Chiuariu, angajatii Ministerului Justitiei au invadat cu mii de procese tribunalele de munca. De zelul celor de la Justitie s-au molipsit si procurorii, si personalul auxiliar din Ministerul Public, care au intentat alte cateva mii de procese. Asadar, celor 54 de milioane de euro deja achitati li se vor adauga alte sute de milioane de euro. Gaura bugetara va fi si mai mare, pentru ca toate aceste sporuri (minus prima de vacanta), la care se va adauga sporul de risc/stres, se vor plati in fiecare luna de acum incolo si aproape ca vor dubla fondurile de salarii actuale de la Ministerul Justitiei si Ministerul Public.

Celebra firma Dalli Exim, care detine monopolul parcarilor din Bucuresti inca din anul 1995, nu o duce prea bine. Asta, cel putin in acte. Astfel, din documentele firmei infiintate de Adrian Petrache si Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, reiese ca in Capitala e criza de masini, nu de locuri de parcare. In prezent, Dalli exploateaza "peste 2.500 locuri de parcare, situate in 101 locatii", dupa cum este precizat chiar pe site-ul societatii. Conform cifrelor publice de pe site-ul Ministerului Finantelor, Dalli a avut in anul 2006 o cifra de afaceri de 13.206.222 lei noi si un profit net de 2.185.287, adica exact cat ar incasa daca pe fiecare loc de parcare bucurestenii nu ar pune mai mult de doua masini pe zi. Dar, in realitate, cel putin in zona ultracentrala, fiecare loc este ocupat zilnic de cel putin 20 de masini prin rotatie, deci aduce mult mai multi bani. O explicatie a "insuccesului" firmei Dalli o constituie felul in care firma intelege sa respecte legislatia fiscala din Romania. Inca de cand s-a infiintat, firma nu a eliberat chitante fiscale standard, cu regim special, ci a inventat propriile bonuri, inregistrate la OSIM, pe care contabilii tuturor firmelor din Romania refuzau sa le deconteze pana prin 1999. Atunci, insa, s-a schimbat legea, dar tot in favoarea societatii Dalli. Dalli a trebuit atunci doar sa aplice o serie pe fiecare bon, "creat dupa o conceptie proprie brevetata la OSIM prin brevetul nr.110738C1", dupa cum precizeaza site-ul societatii. Tariful practicat de Dalli este de 1,5 lei noi (15.000 lei vechi)/ora, in parcarile din centru, supraaglomerate, cu timp limitat de stationare, si de 1 leu (10.000 lei vechi)/ora, in parcarile cu timp nelimitat de stationare. Un calcul simplu arata ca numai de pe cele 2.500 de locuri de parcare de suprafata pe care le are, la un tarif de 1,5 lei/ora incasat de la trei masini timp de numai 22 de zile (lucratoare) pe luna, rezulta incasari de 2.970.000 lei pe an, adica o data si jumatate profitul net. Oricum, din castigul declarat, firma da 55,5 la suta Primariei, ca redeventa, conform contractului semnat cu municipalitatea in 1995, in urma unei licitatii. Dar, tot prin acel contract, firma trebuia sa faca investitii in infiintarea de noi spatii de parcare si modernizarea celor existente. Pana acum insa, cu vreo patru exceptii, Dalli s-a multumit doar sa spoiasca cu bidineaua asfaltul si parcarile realizate de Primarie si sa creasca profitul.

Tinerii din rasaritul Europei, nascuti dupa caderea comunismului, sunt chemati pentru prima oara la vot, dar exercitarea acestui drept civic ii lasa indiferenti, comenteaza Adevarul. 1989 a ramas in memoria cetatenilor din fostele state comuniste drept anul marilor schimbari geopolitice. Semnalul l-a dat Polonia, care a organizat primele alegeri democratice, a urmat caderea Zidului Berlinului si apoi s-au prabusit in cascada toate regimurile comuniste din Europa Centrala si de Est. Au urmat ani de criza economica si politica, pana cand 10 din fostele state comuniste s-au alaturat UE si NATO. Sociologii sustin ca, la 18 ani de la caderea comunismului, prima generatie care a crescut in tarile est-europene tinde sa fie stresata, individualista si nu este interesata de politica sau de implicarea in societate. Pe valori precum patriotismul ori loialitatea fata de societate nu dau prea multi bani. Acesti tineri care au ajuns acum la varsta majoratului nu au cunoscut perioada in care alimentele erau rationalizate, nici frigul din camine iarna sau cele cateva ore de program ale televiziunilor nationale consacrate marilor realizari ale epocii de aur. Anul acesta, in multe aceste state au loc alegeri legislative sau anticipate, iar tanara generatie e chemata si ea la vot. Electorul nascut in 1989 este usor de identificat. Il gasesti in parcuri avand in mana o sticla de bere, pe role, in fast-fooduri, dar si in salile sau pe holurile universitatilor.

PNL intentioneaza sa faca o remaniere a Guvernului. Patru ministri sint vizati pentru a fi inlocuiti, potrivit unor informatii din PNL citate de Cotidianul. Este vorba despre Decebal Traian Remes (Agricultura), Tudor Chiuariu (Justitie), Paul Pacuraru (Munca) si Cristian Adomnitei (Educatie). Despre aceasta remaniere se vorbeste cu discretie de ceva vreme, numele cele mai vehiculate fiind Chiuariu si Remes. Acesta din urma ar fi trebuit sa fie inlocuit - spun sursele Cotidianului - de taranistul Ioan Muresan, insa liderii PNTCD Marian Milut si Aurelian Pavelescu au infirmat ca ar fi existat aceasta propunere. Unii lideri liberali profita de vulnerabilitatile ministrilor deja mentionati si ii cer lui Tariceanu sa opereze o remaniere, astfel incat portofoliile respective sa ramana libere. Asa se explica, spre exemplu, ca Norica Nicolai, care isi doreste portofoliul Justitiei, face un lobby intens impotriva lui Tudor Chiuariu, chiar si in sedintele conducerii PNL, sustin surse din PNL. Norica Nicolai nu este insa dorita atit de mult pentru acest post, sanse mai mari avand Renate Weber, actualmente locul 1 pe lista de candidati ai PNL pentru Parlamentul European. Paul Pacuraru este un alt ministru criticat in sedintele Biroului Politic. Chiar ieri acesta a fost atacat de colegii sai pentru activitatea defectuoasa de la Ministerul Muncii. Potrivit unor surse de la virful PNL, Tariceanu si liderii liberali analizeaza atat oportunitatea unei remanieri, dupa alegerile europarlamentare, cat si varianta modificarii componentei politice a Guvernului, prin cooptarea unor alte partide, ca de exemplu PSD sau PNTCD.
Publicat Miercuri, 10 Octombrie 2007 - 08:22
Cuvinte cheie: salvgardare, agricultura, remaniere, guvern, generatie, vot, restante, salariale, justitie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Marti, 17 Iulie
EURO = 4.6572 lei | DOLAR = 3.9685 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours