Ministrul Chiuariu isi instaleaza oamenii in posturi

Ministrul Justitiei a modificat regulamentul de concurs al institutiei pentru a usura drumul consilierilor sai personali catre posturi sigure si mai bine platite. Prin noile reguli, in comisiile de examinare au intrat tot oamenii ministrului, relateaza Cotidianul. Ministerul Justitiei (MJ) a organizat, in perioada iulie-august 2007, un concurs pentru ocuparea unor posturi de consilieri juridici asimilati magistratilor, functii platite cu pana la 7.000 de lei si care, pe langa stabilitate, presupun locuinta de serviciu, pensie de magistrat si decontari. Cu o luna inainte de examen, Regulamentul de concurs a fost schimbat de ministrul Tudor Chiuariu prin excluderea unor aliniate si introducerea altora noi, modificari care au facut examenul mult mai simplu. Printre beneficiarii concursului se numara doi proaspat angajati ai MJ, adusi de Chiuariu. Unul dintre ei este Iuliana-Laura Scantei, care anul trecut era consilier juridic la o firma de asigurari. Ea s-a angajat apoi consilier la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), pe vremea cand acest organism era condus de Chiuariu, dupa care a fost numita, succesiv, consilier al ministrului Justitiei, secretar general adjunct cu delegatie si, de cateva luni, in urma concursului, consilier juridic asimilat magistratilor. Cealalta protejata a ministrului este Andreea Istrati, care in 2006 era grefier la Curtea de Apel Iasi. Dupa ce a fost numit ministru, Chiuariu si-a facut-o consilier personal, pozitie la fel de efemera ca si cea de ministru. Dupa concursul cu regulile modificate, Istrati a devenit si ea consilier juridic asimilat magistratilor. Astfel, cele doua foste consiliere ale lui Chiuariu ocupa acum posturi de unde pot pleca abia la pensie, in urma unui concurs controversat, singurul pe care l-au sustinut de cand au venit in minister. Cu nota 8,06, Andreea Istrati a fost incadrata la Directia Analiza si Avizare Acte Normative, iar Iuliana-Laura Scantei, cu nota 9,24, la Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare. In total, la concurs au fost 21 de candidati admisi.

"Parintele FNI" a cumparat prin Petromservice, cu numai 2,6 milioane de euro, o firma care detine un zacamant de calcar concesionat de la stat, evaluat la 15 miliarde de euro, titreaza pe prima pagina Evenimentul Zilei. Sorin Ovidiu Vintu este pe cale sa rearanjeze harta miliardarilor in euro din Romania. Acesta a incheiat o afacere care ii poate baga in buzunar, in urmatorii 20 de ani, un profit situat intre 5 si 15 miliarde de euro si il poate transforma in cel mai bogat roman. Lozul castigator al lui SOV se numeste mina de calcar cu brucit de la Budureasa, judetul Bihor, singurul zacamant de acest fel din Romania si cel mai mare din Europa. Afacerea a fost facuta prin intermediul Petromservice, companie care si-a vandut recent activitatea de servicii petroliere catre Petrom SA. Vintu si partenerul sau de afaceri de la Petromservice, Liviu Luca, au preluat la cheie zacamantul de calcar cu brucit anul acesta, in luna mai. Firul afacerii a fost impletit cu grija de niste anonimi pe parcursul mai multor ani, iar intrarea lui SOV in ecuatia miliardelor de euro inchide cercul fara alte comentarii. Povestea zacamantului de calcar cu brucit incepe pe vremea glorioasei Epoci de Aur a lui Nicolae Ceausescu. Prospectiunile pentru descoperirea zacamantului de calcar cu brucit au inceput in 1977. Cercetarile de la acea vreme vizau descoperirea unui zacamant de uraniu, insa, in locul minereului radioactiv, geologii au dat peste calcar cu brucit. Evaluarile specialistilor au indicat ca in perimetrul Budureasa - Valea Mare s-ar afla cel mai mare zacamant din Europa. Calcarul cu brucit este extrem de valoros, fiind destul de scump si in forma lui naturala, dar mai ales dupa ce este supus unui proces de prelucrare. Conducerea comunista de la acea vreme a decis ca trebuie sa ocupam locul intai in acest domeniu, motiv pentru care a investit masiv in obiectivul propus.

"Tara pierduta la 1918", "casele, padurile, pamanturile, steagul". In aceasta ordine a enumerat liderul UDMR Marko Bela, sambata, la Targu Mures, in cadrul festivitatii de lansare a candidatilor pentru Parlamentul European, revendicarile Uniunii pentru maghiarii care traiesc in Romania, citat de Gandul in editia de zi. Evenimentul, desfasurat sub sloganul "Noua descalecare", s-a deschis cu intonarea Imnului Ungariei. Lumea s-a ridicat de pe scaune si a cantat alaturi de lideri. Discursul lui Marko Bela, cel mai radical si mai explicit autonomist rostit vreodata, a fost aplaudat frenetic. Daca, pana acum, el a vorbit despre autonomie eufemistic, incercand sa-i "imblanzeasca" sensul si numind-o "culturala", apoi "administrativa" sau "regionala", de aceasta data, presedintele Uniunii a venit cu o lista de drepturi ale comunitatii maghiare care ar trebui recuperate o data pentru totdeauna. "In 1526, stramosii nostri au pierdut si, pentru un secol si jumatate, tara nu a mai fost a noastra. Ultima data, aceasta patrie s-a pierdut in 1918, iar datoria noastra este sa redobandim acel pamant pierdut. Sa redobandim tot ce am pierdut: casele, padurile, pamanturile, steagul", a afirmat Marko, in fata catorva sute de reprezentanti ai UDMR, participanti la eveniment. El a promis ca va lupta pentru autonomie, chiar daca acest lucru va dura 30 de ani, cum s-a intamplat in cazul Tirolului de Sud. "Vom incerca la Bucuresti, dar si la Bruxelles, vom astepta cat este nevoie. Au trecut 17 ani, poate mai avem nevoie de 13 sau, poate, 3", a spus presedintele Uniunii. Declaratia lui Marko a fost intarita de senatorul Gyorgy Frunda, primul pe lista candidatilor la Parlamentul European.

Societatea de Investitii Financiare vrea sa investeasca 100 milioane de euro in noi unitati de cazare in urmatorii trei ani, informeaza Carmen Neacsu in Adevarul. Peste 90% din hotelurile detinute de SIF Transilvania pe litoral care nu au fost renovate ar putea fi daramate in viitorul apropiat, in locul lor urmand sa apara noi constructii si ansambluri de vile de lux destinate inchirierii. SIF Transilvania, cel mai mare investitor din turismul autohton, are planuri mari pentru urmatorii doi ani in ceea ce priveste infrastructura de cazare si tratament din tara, pentru care se arata dispusa sa cheltuiasca peste 100 de milioane de euro. Pe litoral, dupa cum a explicat pentru "Adevarul", Mihail Fercala, presedintele si directorul general al SIF Transilvania, se are in vedere "demolarea a peste 90% din hotelurile detinute, pentru ca nu mai pot fi reabilitate". Majoritatea acestora sunt unitati clasificate la categoria una si doua stele. "Le-am scos la vanzare, dar nu le vrea nimeni", mai spune oficialul SIF. Practic, se doreste modernizarea unitatilor Bran, Brad Bega din Eforie Nord si se lucreaza deja la dezvoltarea unui complex deosebit in Saturn, prin modernizarea unitatilor Cleopatra si Narcis. Aceste doua unitati de patru stele, a caror capacitate de cazare va depasi 1.200 de locuri, vor fi unite printr-un parc de distractii acvatic. "In Venus, probabil ca vom ridica un complex de vile de cinci stele pentru inchiriat. Deocamdata nu stim ce se va intampla cu unitatile Miorita si Neptun. Nici celelalte zeci de hoteluri din judetul Constanta nu mai pot fi reabilitate, ci urmeaza sa facem noi constructii, pentru ca niciun hotel construit in anii '70-'80 nu mai merita a fi reabiliat. Spatiile sunt mici, nu mai corespund standardelor actuale", a mai spus Fercala.Investitia pe litoral in urmatorii ani se ridica la 35 milioane de euro.

In timpul negocierii Tratatului de la Lisabona, aproape fiecare tara a luptat pentru ceva: Franta pentru termeni care sa-i asigure politicile protectioniste, Marea Britanie pentru a fi exceptata de la Carta Drepturilor Fundamentale ale UE, Germania pentru puteri crescute ale Parlamentului European, Olanda pentru competitivitate, Finlanda si Danemarca impotriva reducerii numarului de comisari. Polonia a obtinut mentinerea "clauzei Ioaninna", un mecanism de veto in Consiliul European. Bulgaria, desi membru UE la fel de proaspat ca Romania, a cerut dreptul de a folosi denumirea "evro" pentru euro. Romania "a analizat atent toate propunerile statelor membre" si a decis sa nu ceara nimic. Avantajul Romaniei, spune secretarul de stat pentru Afaceri Europene Adrian Ciocanea, e ca "suntem stat de marime medie. Pe noi tot ce s-a propus ne avantajeaza". Parlamentul European a obtinut puteri sporite, avand acum drept de codecizie cu Consiliul European format din sefii de stat si de guverne din UE. Miza euroalegerilor din Romania ar trebui sa fie tocmai trimiterea de reprezentanti competenti si care sa "reflecte corect situatia politica, punand accentul pe dreptul de libera decizie al cetatenilor", explica intr-un interviu pentru Romania libera europarlamentarul german Elmar Brok, unul dintre arhitectii Tratatului de la Lisabona.
Publicat Luni, 22 Octombrie 2007 - 08:13
Cuvinte cheie: Chiuariu, concurs, Vantu, calciu, UDMR, Bela, demolare, hotel, tratat, cerere | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Sambata, 21 Iulie
EURO = 4.6562 lei | DOLAR = 3.9954 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours