Ministerul Finantelor a gasit o modalitate de a primi spaga legal

Meseria de consultant fiscal va deveni din 2008 extrem de banoasa. Ministerul Finantelor a hotarat sa aduca jumatate de milion de firme din Romania la mana a 1.500 de consultanti fiscali. Multi dintre acestia sunt chiar oficiali din minister, informeaza Cotidianul de astazi pe prima pagina. Seful Fiscului, Daniel Chitoiu, si cel al Garzii Financiare, Adrian Cucu, si-au asigurat viitorul financiar facandu-se consultanti fiscali. Ei si alti inalti functionari din Ministerul Finantelor vor castiga extrem de bine de pe urma modificarii uneia dintre cele mai importante legi ale Romaniei - Codul de procedura fiscala - in sensul oferirii de carne de lucru pentru consultantul fiscal. Daniel Chitoiu este chiar demnitarul care a conceput aceste modificari din Codul de procedura fiscala. "Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal in conditiile legii cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea", prevede noua forma a Codului de procedura fiscala. Regula se va aplica de la 1 ianuarie. Mai precis, firmele se vor lovi de ea in luna februarie, atunci cand se depun bilanturile pe anul 2007 si, acolo unde este cazul, Declaratia anuala de profit. Potrivit Directiei de Comunicare din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), aceasta declaratie fiscala, cunoscuta mai bine ca Formularul 101, este singura vizata de Codul de procedura fiscala, adica singura care necesita semnatura unui consultant fiscal. Evidentele ANAF arata ca Formularul 101 trebuie depus anul viitor de nu mai putin de 552.333 de firme din toata tara.

Gigi Becali nu vrea o banca pentru tot romanul de rand, ci una de nisa, care sa se ocupe in special de averile celor care au in cont multe milioane de euro, titreaza Adevarul de azi. Adica de private banking. Potrivit proiectului care va fi inaintat spre avizare Bancii Centrale, banca va functiona cu sediul central la palatul din Aleea Alexandru, iar in decursul anilor banca se va extinde si in tara. Dupa ce intentia de intra pe piata bancara prin cumpararea CEC s-a dovedit a fi pentru el o afacere inaccesibila, Gigi Becali s-a hotarat ce fel de banca vrea. Remarcat mai mult pentru gesturi filantropice, cu profund caracter mediatic, ale caror "tinte" au fost ori locuitorii ghetourilor Capitalei, ori sinistratii inundatiilor, latifundiarul din Pipera vrea, in mod surprinzator, ca banca lui sa se ocupe de averea bogatilor. Astfel, nu oricine va putea deveni clientul viitoarei banci, ci numai cei care vor dispune de multe milioane de euro in cont. Echipa de consilieri este coordonata de Catalin Ciubotea, cel care se ocupa de problemele juridice si stie cam totul despre proiect. Intr-un salon mobilat in stil Ludovic, am aflat ca dosarul viitoarei banci este aproape finalizat. "La inceputul lunii viitoare vom depune actele pentru optinerea autorizatiei de constituire, dupa care, daca vom primi unda verde, vom putea trece la cea de-a doua etapa, cea privind obtinerea licentei de functionare", a declarat acesta. Printre putinele aspecte care inca nu au fost stabilite se numara si cel al coactionarului care va intra in afacere umar la umar cu Becali. "Cu siguranta, domnul Becali va fi actionarul majoritar al bancii, dar despre procentul pe care il va detine nu pot sa va precizez nimic. Acum se duc tratative pentru identificarea coactionariatului, pentru ca Gigi Becali nu poate fi unic actionar al bancii, potrivit normelor BNR. Ce pot sa va precizez este ca banca va avea un capital integral romanesc", a precizat pentru Adevarul reprezentantul viitorului Departament de Legal al bancii, avocatul Catalin Ciubotea.

Tinerii doctori vor avea de ales: fie platesc 20.000 de euro, fie profeseaza in tara pentru urmatorii 14 ani, informeaza Evenimentul Zilei. Asa prevede o reglementare a Ministerului Sanatatii, cu scopul de a opri migratia tinerilor doctori spre tari cu oferte mai banoase. In forma actuala, reglementarea va fi aplicata numai in cazul celor care ocupa posturile scoase la concurs in plus fata de numarul obisnuit de locuri. Astfel, in aproximativ trei luni, conducerea Ministerului Sanatatii intentioneaza sa suplimenteze locurile scoase la concursul de rezidentiat, pe specializarile sau in localitatile cu deficienta de personal. Potrivit specialistilor, in Romania exista, la acest moment, prea putini medici in terapie intensiva, medicina de urgenta sau psihiatrie. Daca actul normativ intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2007, acesta li se va aplica si absolventilor de medicina care dau examenul de rezidentiat in 2008. "Vrem sa introducem rezidentiatul pe post, in afara locurilor scoase la concurs. Vom stabili un numar exact de locuri in functie de anumite specializari (ATI, psihiatrie sau medicina de urgenta) sau de zone defavorizate", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, preluat de EVZ. Astfel, daca un absolvent de facultate se inscrie pe unul dintre posturile suplimentare, va sti de la inceput la ce se angajeaza. "Dupa ce termina studiile, trebuie sa lucreze dublul perioadei in care s-a format in tara. Altfel, este nevoit sa-si plateasca studiile cu o suma ce poate ajunge pana la 20 de mii de euro", a adaugat ministrul. La un calcul sumar, tinand cont ca rezidentiatul dureaza intre trei si sapte ani, ar inseamna ca medicul respectiv ar fi obligat sa ramana in tara pana la 14 ani.

Miliardarul Dinu Patriciu se lupta in instanta cu Banca Nationala a Romaniei pentru 5.000 de cocosei, titreaza Gandul. Magnatul sustine ca monedele de aur au fost confiscate de comunisti de la bunicul sau si ca, pana in prezent, nu a primit din partea statului roman niciun fel de despagubire. Potrivit specialistilor, cocoseii revendicati de Patriciu ar insuma peste 32 de kilograme de aur. Lupta pentru cocoseii de aur a fost declansata de Dan Costache Patriciu la sfarsitul anului trecut. Pe 28 decembrie, multimiliardarul si o ruda de-a sa, Monica Patriciu, s-au adresat instantei de judecata cerand Bancii Nationale restituirea a 5.000 de bucati de monede de aur. Potrivit cererii de chemare in judecata, cocoseii cu pricina au fost confiscati de comunisti de la bunicul magnatului, Romulus Popescu. Reclamantul Patriciu sustine ca, in perioada 1946-1947, ruda sa a fost arestata din motive politice, prilej cu care autoritatile comuniste i-au confiscat acestuia cinci mii de cocosei. "Confiscarea s-a realizat de catre organele de cercetare penala ale militiei care au intocmit un proces-verbal in acest sens", arata miliardarul in actiune. In prima instanta, demersul lui Dinu Patriciu de a recupera cocoseii de aur a esuat. Magistratii Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti au respins ca neintemeiata actiunea miliardarului Rompetrol. Asta pentru ca, pe tot parcursul procesului, reclamantul Dan Costache Patriciu nu a reusit sa dovedeasca faptul ca "pe numele autorului sau, Popescu Romulus, ar fi fost confiscate abuziv obiecte din metale pretioase". La randul ei, parata, Banca Nationala a Romaniei, a negat ca ar avea vreo treaba cu cocoseii familiei Patriciu. Potrivit intampinarii de la dosar, din verificarile efectuate in arhiva BNR "nu au fost identificate date sau documente care sa ateste depunerea in banca a unor monede din aur in perioada 1946-1947 confiscate de la Romulus Popescu". Procesul "cocoseilor" lui Patriciu continua la Tribunalul Bucuresti, instanta la care magnatul a facut apel.

Dupa patru ore de deliberari, sectia de procurori a CSM si-a insusit concluziile raportului de verificare a Sectiei a II-a din DNA, cu o serie de amendamente. In cateva cazuri punctuale, procurorii au dispus indreptarea unor nereguli minore din activitatea DNA, relateaza Romania libera. Totodata, Sectia de procurori a CSM a hotarat sa mai efectueze un control la inceputul anului viitor, pentru a verifica daca lucrurile s-au indreptat. In finalul sedintei, ministrul Chiuariu a insistat pentru revocarea sefului Directiei a II-a, Doru Tulus, cerand repunerea cazului pe rolul Sectiei de procurori a CSM. Daniel Morar a fost sustinut de majoritatea celor prezenti, dar nu au lipsit controversele dintre ministrul Chiuariu, procurorul general Laura Kovesi si Daniel Morar. Dupa ce a demontat acuzatiile inspectorilor, Morar a catalogat controlul ca fiind "tendentios". Votul pentru insusirea raportului a fost unanim, desi mai multe puncte din concluziile acestuia au fost criticate sau chiar desfiintate de procurorii CSM. Cu toate acestea, Chiuariu a minimalizat importanta amendamentelor, sustinand in continuare ca raportul este unul "catastrofal" pentru activitatea DNA. Intrebat daca va cere si schimbarea lui Daniel Morar, Chiuariu a aratat ca inca nu a cerut acest lucru, dar el este convins ca "problema" se afla in ograda lui Tulus, adica acolo unde are chiar el dosar in cercetare. Sedinta CSM in care s-a discutat "raportul Tulus" a fost una incinsa si s-a remarcat prin pozitia ostila la adresa ministrului Tudor Chiuariu. Sectia de procurori l-a sustinut pe Daniel Morar, iar schimbul de replici dintre procurorul general, Codruta Kovesi, si ministrul Chiuariu a fost extrem de acid. Deliberarile au durat aproape patru ore. Concluzia: raportul a fost adoptat cu obiectile lui Daniel Morar seful dna a demontat punct cu punct toate acuzatiile aduse de inspectorii CSM, contrand cu exemple concrete. Morar a inceput cu o critica a controlului efectuat de inspectorii CSM, sustinand ca acesta "pacatuieste" prin disproportia celor trei echipe care au verificat activitatea Directiei. "Acest control a fost ca un vehicul cu greutatea pe o singura roata. Totul pe Sectia a II-a. Din 244 de pagini ale raportului, 244 s-au referit la sectia amintita", a aratat Morar. El a mai apreciat ca inspectorii au depasit limitele legale ale controlului, dezvaluind date secrete din dosare aflate in derulare si a motivat ca s-au inregistrat intarzieri in cercetarea unor cauze deoarece DNA functioneaza cu jumatate din personalul necesar, procurorii axandu-se pe dosarele de mare coruptie.
Publicat Marti, 9 Octombrie 2007 - 08:10
Cuvinte cheie: consultant, fiscal, Vosganian, Becali, banca, nisa, Tulus, Chiuariu, dosar, Patriciu, cocosei, proces, medici, glie, scolarizare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Vineri, 20 Iulie
EURO = 4.6549 lei | DOLAR = 4.0128 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours