Mineriada din 1990, fara vinovati

Unde au disparut jurnalele de lupta ale SRI?, intreaba Romania Libera, explicand ca jurnalele de lupta ale Ministerului de Interne si MApN, dar si planul de actiune pentru evacuarea Pietei Universitatii mentioneaza clar existenta si participatia efectivelor SRI, insa in arhivele nu exista nici un document care sa ateste participarea serviciului. Virgil Magureanu, sef al SRI intre anii 1990 si 1997, a confirmat pentru cotidian ca institutia sa a participat in iunie 1990 la reprimarea manifestatiei-maraton din Piata Universitatii din Bucuresti, prin Brigada Antitero, dar sustine ca in arhive ar trebui sa existe documentele despre acele evenimente, deoarece el nu a dat ordin sa fie distruse. Fostul sef al SRI confirma si faptul ca, la sfarsitul lunii iunie 1990, institutia coordonata de el a distrus zeci de mii de documente la Berevoiesti, intre care si note informative despre participantii la mitingul din Piata Universitatii.

Operatiunea "Nisip pe plaja", scrie Evenimentul Zilei, relatand ca basculantele aduc in fiecare noapte cate 1.000 de tone de nisip pentru refacerea plajelor. Pentru refacerea plajelor trebuie transportati 2.200 metri cubi de nisip, iar lucrarile vor dura pana sambata sau, cel mult, pana duminica. Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a anuntat ca a refacut deja plajele din statiunile Venus, Cap Aurora, Jupiter si Costinesti, afectate de inundatiile de marti, fiind in curs de reabilitare plajele de la Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia si Olimp. Cele mai afectate au fost plajele din Venus (Esplanada), Olimp, Costinesti si Eforie Nord (Steaua de Mare). Au mai fost inundate plajele din Jupiter, Cap Aurora, Eforie Sud si Mangalia. Reprezentantii Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral apreciaza ca lucrarile, care se vor finaliza cel mai devreme maine, vor costa 500.000 de lei, adauga publicatia.

PSD, muma pentru Mazare, ciuma pentru Iliescu, scrie Cotidianul, aratand ca social democratii lucreaza cu masuri diferite: au sarit imediat in ajutorul invinuitului Radu Mazare, dar nu sufla o vorba despre invinuitul Ion Iliescu. Astfel, dupa ce procurorii au concluzionat ca fostul presedinte a comandat personal asaltul din 13 iunie 1990, singurul care a reactionat a fost Ion Iliescu, transmitand un comunicat de presa in care se declara revoltat fata de acuzatiile la adresa sa continute in rechizitoriului din dosarul Mineriadei. "Nu e problema PSD, e o problema a justitiei. Cum sa reactionam noi? Ion Iliescu poate sa reactioneze, ca e in cauza, dar noi?", a declarat Ilie Sirbu, vicepresedinte PSD, citat de Romania Libera. Spre deosebire de Iliescu, partidul a luat pozitie pentru primarul orasului Constanta, Radu Mazare, anchetat de DNA. Organizatia de Tineret a PSD, condusa de Nicolae Banicioiu, a reactionat tot joi fata de "practicile securiste de controlare a justitiei" ale presedintelui Traian Basescu. Acesta facuse referire la primarul PSD Radu Mazare spunind ca nu are o conduita demna in fata justitiei "incercand sa inventeze conspiratii politice si lansand acuzatii fara acoperire la adresa unor institutii ale statului".

35.000 de euro, pretul unui apartament ANL, scrie Adevarul, relatand ca tinerii care stau cu chirie in apartamentele ANL vor putea sa le cumpere incepand din octombrie. Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor (MDLPL), Laszlo Borbely, spune ca imobilele vor fi evaluate de profesionisti, iar preturile cerute de stat vor fi in concordanta cu cele de pe piata. Interesant este ca in rationamentul care a condus la acest total, Borbely ia drept pret de referinta pentru o casa ANL suma cel putin modica, de numai 35.000 de euro, scrie Adevarul, adaugand ca toti banii vor trebui achitati intr-o singura transa, iar timp de cinci ani proprietarii nu vor putea sa instraineze imobilul.

Primarul Videanu isi rasplateste angajatii fideli cu sute de mii de euro, peste leafa, scrie Gandul. Conform publicatiei, Videanu a semnat o dispozitie, in luna iunie, prin care le acorda membrilor comisiilor de licitatie 0,5 la suta din valoarea contractelor adjudecate. Asta inseamna ca, practic, o mare parte din sumele anuntate de Videanu pentru marile proiecte - sute de milioane, daca nu chiar miliarde de euro - vor aduce in buzunarele functionarilor sai apropiati sute de mii de euro. Pe langa salariul de functionar, oamenii dragi lui Videanu beneficiaza de 75 la suta spor pentru proiecte mari, finantate din fonduri europene, 10 la suta spor de lucru in conditii vatamatoare, spor de vechime de pana la 25 la suta si salariu de merit de 15 la suta (de care beneficiaza directorii si oamenii propusi de directori), scrie Gandul.
Publicat Vineri, 10 August 2007 - 08:30
Cuvinte cheie: mineriada, videanu, plaje | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Joi, 19 Iulie
EURO = 4.6549 lei | DOLAR = 4.0128 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours