Michael Hayden, directorul CIA, in vizita fulger la SRI

Directorul CIA, Michael Hayden, s-a aflat miercuri si joi in Romania, prilej cu care s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, se arata intr-un comunicat al SRI, preluat de Cotidianul. "Discutiile s-au axat pe evolutiile mediului de securitate internationala, cu accent pe cooperarile bilaterale, inclusiv in domeniul prevenirii si combaterii terorismului", se arata in documentul citat. O alta tema abordata a fost "stadiul procesului de transformare si modernizare a SRI". Seful CIA s-a aflat in Romania la invitatia directorului SRI, George Maior, in conditiile in care serviciul corespondent al CIA in Romania, SIE, este condus de un interimar, dupa demisia lui Claudiu Saftoiu. De altfel, pe agenda vizitei lui Hayden s-a aflat si o intrevedere cu reprezentantii acestui serviciu. "Atit partea romana, cit si cea americana au apreciat nivelul de incredere reciproca manifestat de cele doua servicii, precum si nivelul foarte bun al cooperarii in domeniul intelligence intre Romania si Statele Unite ale Americii", se mai arata in comunicatul dat publicitatii ieri de SRI. Vizita in Romania a lui Hayden are loc la doar opt luni dupa cea a seful SRI, George Maior, in SUA, la CIA. Si atunci, s-a discutat tot cu reforma SRI pe masa.

Junta militara a anuntat ca noua protestatari, intre care un jurnalist japonez, au fost ucisi, iar 11 persoane au fost ranite, informeaza Adevatul. Armata a deschis focul asupra multimii si a luat, ieri, cu asalt manastirile la Rangoon. Potrivit martorilor, manifestantii alergau haotic pe strazi, lasand in urma incaltaminte insangerata. Asa-numita "armata purpurie" a Myanmarului, formata din calugari, nu a mai iesit in strada, dar demonstratiile au fost continuate de circa 70.000 de oameni obisnuiti. Emisarul special al ONU, Ibrahim Gambari, a plecat ieri la Singapore, incercand sa obtina viza pentru a intra in Myanmar. Martorii au declarat pentru AP ca soldatii au tras asupra unei multimi in apropierea unui pod peste raul Pazundaung, in estul capitalei birmaneze. Cinci persoane au fost arestate si batute de catre soldati. Manastirile budiste au fost luate cu asalt de armata. "Soldatii au fortat portile intrand cu camioanele, au spart ferestrele si au distrus mobila. Calugarii au rezistat, insa armata a deschis focul, a folosit bastoane si gaze lacrimogene, iar clericii au fost tarati in dube", a declarat un martor ocular. Circa 100 de calugari au fost arestati, iar la Mandalay, al doilea oras al tarii, aflat la circa 700 de kilometri de Rangoon, sute au fost inchisi in temple.

Dupa ce au terminat de inlocuit de cate doua ori pe an borduri pe toate strazile, firmele clientelei PD le ridica la patrat, titreaza Gandul. Specialistii primarului general Adriean Videanu se depasesc pe ei insisi, in dorinta de a "moderniza infrastructura stradala a Capitalei" pe reteta garantata a castigurilor uriase pentru firmele prietene ale PD. Dupa ce au schimbat aproape 2.000 km de borduri pe sute de strazi principale din Bucuresti (si nu numai), directorii responsabili cu traficul si reteaua stradala au descoperit o noua metoda de a umple conturile firmelor clientelare: bordura zidita peste bordura! Acest sistem este aplicat cu succes in sectorul 3, pe strada Baba Novac si pe bulevardele Ramnicu Valcea si Ramnicu Sarat (zona Bulevardului Camil Ressu). Bucurestenii si copiii s-au obisnuit deja cu santierele anuale de schimbat borduri. Practic, nu a scapat aproape nicio strada din cele 3.500 ale Capitalei, mai ales ca si primarii de sector s-au apucat sa inlocuiasca bordurile si chiar sa modernizeze strazile secundare, pline de gropi. Asta, cu doar cateva luni inaintea alegerilor locale de anul viitor.

Un grup de firme controlat de omul de afaceri Alexandru Bittner a cumparat fara licitatie de la Primcom SA, societate detinuta in proportie de 75% de statul roman, urmasa fostei "Alimentara", zeci de spatii comerciale situate in zone ultracentrale ale Capitalei, titreaza pe prima pagina Romania Libera. Initial, firmele lui Bittner au inchiriat aceste spatii ori le-au obtinut prin asociere in participatiune, iar dupa cateva luni sau un an le-au cumparat prin negociere directa. Din pret s-au scazut investitiile declarate de chirias, iar suma ramasa de plata s-a esalonat in rate. De un tratament asemanator s-a bucurat si Euroconstruct Trading '98, firma oamenilor de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Euroconstruct a cumparat prin aceeasi procedura sapte spatii comerciale. Actionar minoritar la Primcom, FPP Muntenia a cerut in repetate randuri vanzarea la licitatie, dar directorii Primcom, cu aprobarea FPS/APAPS, au preferat sa vanda "la pachet" mult ravnitele spatii comerciale. Tranzactiile prin care fosta "Alimentara" si-a pierdut zestrea la preturi sub pretul pietei au avut loc in perioada 1999-2004, in timpul guvernarilor CDR si PSD. Alexandru Bittner si Dan Besciu afirma ca tranzactiile sunt legale. Primul recunoaste ca afacerea a fost posibila si pentru ca el cunostea conducerea societatii. Mostenitoare a unei zestre imobiliare considerabile obtinute prin dezmembrarea, dupa 1990, a fostei unitati centrale Alimentara, societatea Primcom SA a cedat definitiv spatii comerciale de milioane de euro printr-o schema simpla, dar foarte eficienta. Valoroasele active Primcom, in mare majoritate spatii comerciale situate la parterul unor blocuri din zona ultracentrala a Capitalei, au facut initial obiectul unor inchirieri sau asocieri in participatiune cu firmele lui Alexandru Bittner. Apoi, chiriasul Bittner a primit dreptul de a cumpara respectivele imobile prin negociere directa. Bineinteles, la preturi atractive, din care s-au scazut presupusele investitii declarate de chirias. Tranzactiile prin care Primcom si-a pierdut zestrea la preturi sub pretul pietei au avut loc in perioada 1999-2004. Locatiile cumparate de la Primcom de catre Bittner prin firma Lipsca SA au trecut ulterior in proprietatea unor alte firme cu nume asemanatoare, Lipsca Investment si Lipsca 2000.

Directorii de teatre din Bucuresti trebuiau sa depuna pana pe 10 septembrie proiectele lor de management pe urmatorii trei ani pentru institutiile pe care le conduc, obligati prin Ordonanta nr. 26 din 14 iulie 2005 privind managementul institutiilor publice de cultura. Daca 11 dintre cei 12 directori de teatre si-au depus la timp proiectele la Primaria Capitalei, singurul care a ignorat legea si nu a depus vreo hartie este tocmai unul dintre cei mai controversati manageri din breasla teatrului, Florin Calinescu, director al Teatrului Mic. "Primarul Adriean Videanu se pare ca i-a acordat un ragaz special lui Florin Calinescu pana pe 1 octombrie, desi acest lucru este cu totul ilegal", spune actrita Oana Ioachim, de la Teatrul Mic, citata in Evenimentul Zilei. "Nu mai suport sa vad cum tergiverseaza primaria sa ia o decizie si este strigator la cer faptul ca se acorda circumstante atenuante unui om care a distrus Teatrul Mic", declara actrita. La inceputul anului, patru dintre actorii teatrului au depus un memoriu la primarie in care amendau comportamentul directorului drept "ceausist, grosolan si vulgar" si acuzau faptul ca intreg colectivul este imbatranit, iar singura premiera din acest an a teatrului - "Razboi cu Troia nu se face", in care joaca si directorul, este de un kitsch absolut. "Carciuma pe care o are Calinescu se numeste acum "La misto", dar el a transformat in "La misto" si teatrul pe care-l conduce", crede Oana Ioachim. Primarul Adriean Videanu a avut in februarie o intalnire cu presa, in care criticii de specialitate au confirmat rezultatele extrem de slabe ale teatrului, insa nu s-a luat vreo masura. Nici in 2006 nu au existat premiere, cu exceptia unei coproductii, "Hamlet - Album de familie", care s-a jucat de foarte putine ori. Concursul de proiecte pentru directorii de teatre a fost amanat pana in aceasta toamna. Florin Calinescu si Adriean Videanu nu au putut fi contactati ieri telefonic.
Publicat Vineri, 28 Septembrie 2007 - 08:31
Cuvinte cheie: Hayden, CIA, SRI, Calinescu, teatru, bordura, Videanu, represalii, calugar, Bittner, Alimentara | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Joi, 19 Iulie
EURO = 4.6541 lei | DOLAR = 4.0032 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours