Limba moldoveneasca recunoscuta de oficialii romani

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si ambasadorul Romaniei la Bruxelles, Lazar Comanescu, au reusit, se pare, involuntar sa recunoasca din punct de vedere juridic existenta "limbii moldovenesti", informeza Romania libera. Cei doi au fost de acord ca in subsolul Acordului de facilitare a regimului de vize semnat intre Republica Moldova si Comisia Europeana sa apara formularea "limba moldoveneasca". Reprezentantii diplomatiei autohtone au acceptat acordul prin care cetatenii moldoveni primesc facilitati de calatorie incepand cu 1 ianuarie 2008 fara sa observe probabil ca in final apare precizarea: documentul a fost redactat in limbile statelor UE si in limba moldoveneasca. Fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu crede ca, "daca acest paragraf exista, UE recunoaste existenta limbii moldovenesti, desi punctul nostru oficial de vedere este ca limba moldoveneasca nu exista". Ambasadorul Comanescu recunoaste existenta sintagmei "limba moldoveneasca" in precizarea finala a acordului, dar explica, in interviul acordat "Romaniei libere", ca este vorba despre o "exceptie", care nu va deveni precedent. Fostul ministru Ungureanu atrage atentia ca recunoasterea implicita de catre Romania a "limbii moldovenesti" ridica cel putin doua probleme: in ce masura Bucurestiul mai poate convinge comunitatea europeana ca "limba romana este vorbita in cele doua state" si ce se intampla in situatia in care toate proiectele bilaterale vor trebui redactate si in limba moldoveneasca, "ceea ce este impotriva firii". In schimb, Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie, crede ca Bucurestiul nu trebuia nicicand sa se impiedice de probleme lingvistice, de aceea argumenteaza ca, "in masura in care nu este o greseala si nu se invoca o exceptie, care sa produca un precedent, dar care ar fi trebuit sa aiba o forma scrisa", atunci confirmarea oficiala a existentei limbii moldovenesti "ar putea insemna inceputul unei asteptate flexibilizari din partea Romaniei in abordarea relatiilor cu Republica Moldova".

Politicienii din toate partidele au avut parte de caldura si confort pe tot timpul sederii la Iasi, iar miile de credinciosi au indurat frigul zile intregi, relateaza Adevarul. Nici sarbatoarea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva nu a avut puterea sa ii uneasca, pentru cateva ore, pe politicienii veniti la Iasi mai mult pentru a defila in fata multimii, in speranta ca astfel vor castiga increderea poporului. Oamenii politici din diferite partide "si-au aruncat sageti" din priviri, uitand de cele sfinte. Primii care si-au facut aparitia printre credinciosi au fost liberalii. Sambata dimineata, premierul Calin Popescu Tariceanu a ajuns cu avionul la Iasi. De la aeroport s-a dus direct catre Mitropolie, insotit de ministrii Cristian Adomnitei, Varujan Vosganian si Cristian David. Miile de credinciosi care stateau la rand de 15-20 de ore au fost nevoiti sa dea prioritate membrilor guvernului pentru a se inchina la Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si a Sfantului Ioan Gura de Aur. Istoria s-a repetat, ieri-dimineata, la ora 9.00, cand reprezentantii de la varf ai Partidului Democrat, printre care Vasile Blaga, Emil Boc, Cezar Preda si Elena Udrea, au intrat in Catedrala pentru a participa la slujba, in timp ce celorlalti credinciosi li s-a interzis accesul in incinta Mitropoliei. Pe usa "din dos", strasnic pazita de jandarmi, au mai intrat si alte nume cunoscute precum Gheorghe Nichita, primarul Iasiului, Ilie Sarbu, fost ministru al agriculturii in legislatura PSD, deputatul PSD Valer Dorneanu, Nicusor Paduraru, prefect de Iasi.

Una dintre tacticile lui Ioan Avram Muresan in fata procurorilor DNA a fost sa explice inmanarea presupusei mite prin firescul unor vechi relatii de prietenie. Acest tip de argument a mai fost folosit si de alti demnitari, aminteste Cotidianul. In ultima inregistrare din filmuletul productie DNA ajuns pe Internet, fostul ministru Ioan Avram Muresan si omul de afaceri Gheorghe Ciorba elaboreaza strategia apararii. Cei doi trebuie sa se puna de acord asupra declaratiilor ce vor fi date in fata procurorilor anticoruptie. Se banuieste ca ar exista imagini cu lazile continand palinca, vitelul si purcelul care, prin intermediul lui Muresan, au ajuns acasa la Remes. Muresan il invata pe Ciorba sa spuna ca el i-a dus taranistului darurile respective, in virtutea unei vechi prietenii care-i leaga. La randul sau, Muresan va pretinde ca s-a gandit la bunul sau amic Decebal cand i-a transmis o parte din "prada". Reamintim ca Ciorba i-a dat ministrului Remes 15.000 de euro, 100 de litri de palinca si alte bunuri in valoare totala de 1.500 de lei si urma sa-i mai ofere un autoturism Audi Q7. In schimbul acestora, Remes trebuia sa aranjeze obtinerea unor contracte publice totalizand 6 milioane de euro. Si alti demnitari au invocat argumentul unor vechi relatii de prietenie atunci cand au fost pusi in situatia sa-si explice implicarea in afaceri controversate. Au rezultat astfel cateva tandemuri deja celebre: Adrian Nastase si Alexandru Bittner, Dan Ioan Popescu si patronii de la Luxten, Traian Basescu si Costel Casuneanu, dar si o defectiune: Ristea Priboi si Genica Boerica. Ioan Avram Muresan a avut insa ghinionul ca punerea la punct a strategiei sa-i fie filmata de procurorii DNA.

Recolta dezastruoasa din aceasta vara si cresterea consumului intr-un ritm mai accelerat decat investitiile in productie genereaza adevarate explozii ale preturilor la alimente in toata Europa, atrage atentia Evenimentul Zilei in paginile sale. Cele mai pesimiste estimari pentru Romania indica majorari de preturi de 15% la carne, 30% la lapte, 40% la legume, 50% la paine. Paine, carne, lapte, ulei si legume mai scumpe. Consumatorii europeni, inclusiv romanii, vor observa majorari semnificative pe etichetele de pret ale acestor produse in urmatoarele trei luni, avertizeaza producatorii de alimente, care dau vina pe explozia preturilor la materia prima. In functie de categoriile de produse, majorarile nu scad sub 10% si merg pana la 50% din pretul produsului din timpul verii. Asa se face ca, in decembrie, vom ajunge sa platim 4 lei pentru o paine de un kilogram care costa, in vara acestui an, 3 lei, pana la 6 lei pentru o sticla de ulei, 4 lei pentru un litru din cel mai ieftin lapte si chiar 6 lei pentru o conserva de gogosari de fabricatie romaneasca. Cu exceptia painii, care s-a scumpit din vara si pana acum cu circa 10%, preturile la alimente nu au fost majorate semnificativ in Romania, iar producatorii au anuntat ca scumpirile vor incepe la mijlocul lunii octombrie. In Europa, in schimb, cresterile de preturi la alimente se produc constant inca de la sfarsitul lunii august, iar consumatorii sunt alertati ca procesul este departe de a se opri, semnaleaza AFP, citat de Evenimentul Zilei.

Conform unui proiect al Guvernului, proprietarii, la vanzarea apartamentului, trebuie sa faca dovada platii la zi a intretinerii, informeaza Gandul. Interdictia de vanzare a apartamentului cu restante se inscrie de catre asociatia de proprietari si in Cartea Funciara, iar restantierul se va trezi cu executorii. Proprietarii de apartamente cu datorii mai mari de trei luni la intretinere risca sa ajunga in strada in plina iarna. Ministerul Internelor, Reformei si Administratiei (MIRA) intentioneaza sa goleasca blocurile de restantieri, luandu-le acestora posibilitatea de a isi vinde singuri apartamentele pentru a-si achita datoriile. In Bucuresti, desi n-a inceput iarna, restantele populatiei la RADET se ridica la 25 milioane lei, la care se adauga penalizari de 18 milioane. Oricum, potrivit proiectului de hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari - "proprietarii care-si instraineaza apartamentele sunt obligati ca, la intocmirea formelor de instrainare, sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari". Mai mult, viitorul act normativ interzice notarilor publici autentificarea actelor de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei. In caz contrar, "actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept". Interdictia de vanzare a unui apartament pentru care proprietarul nu a platit intretinerea timp de trei luni se inscrie de catre asociatia de proprietari si la Cartea Funciara. Practic, asta inseamna ca, dupa trei luni de neplata a cotelor de intretinere, orice proprietar nu-si mai poate vinde apartamentul. Si, dupa ce asociatia obtine o hotarare judecatoreasca sau alt titlu executoriu, se poate trezi cu portareii la usa pentru a fi executat silit. Pana la data fixata pentru executarea silita restantierul va fi obligat sa arate apartamentul oricarei persoane care-i suna la usa si se arata interesata sa-l cumpere.
Publicat Luni, 15 Octombrie 2007 - 08:19
Cuvinte cheie: limba, moldoveneasca, Cioroianu, sfanta, Paraschieva, intretinere, restante, Muresan, DNA, recolta, alimente, scumpiri | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Vineri, 20 Iulie
EURO = 4.6562 lei | DOLAR = 3.9954 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours