Fondul Proprietatea a castigat peste 0.5 mld. euro la Bursa

"Proprietatea" a castigat peste jumatate de miliard de euro la bursa, scrie Cotidianul, relatand ca evolutia pozitiva de anul trecut a Bursei de Valori Bucuresti (crestere a indicelui BET-C de 28,49% in cursul anului ) a dus la majorarea valorii activelor detinute de Fondul Proprietatea (FP) cu 2,1 miliarde de lei (aproximativ 630 de milioane de euro), conform datelor financiare publicate de organismul de plasament colectiv. Bilantul final al societatii arata ca FP a inregistrat un profit net de 72,15 milioane de lei, din care actionarii urmeaza sa primeasca dividende. Rezultatele "sunt bune, tinand cont de conditiile in care a functionat anul trecut FP", spune presedintele organismului de plasament, Alexandru Paunescu, citat de Cotidianul. Fondul are litigii cu sapte societati comerciale care i-au refuzat acordarea de dividende in cursul anului 2005, nerecunoscand organismului de plasament calitatea de actionar. In cadrul primei sedinte a actionarilor, stabilita pentru 25 septembrie, detinatorii titlurilor FP vor discuta despre acordarea unui dividend brut de 0,00253 lei pe actiune, valoarea nominala a acestora fiind de un leu.

Cei 100.000 de invizibili ai lui Pacuraru inghit sute de milioane euro anual de la buget, titreaza Gandul, explicand ca dupa ce Eugen Nicolaescu a chemat mii de morti la analize, Paul Pauraru taie de pe schemele de personal ale institutiilor publice o suta de mii de bugetari inexistenti ca sa faca rost de bani de pensii. La sfarsitul fiecarui an, nici o institutie nu returneaza insa banii pentru functionarii care nu exista. Astfel, posturile vacante din sistemul nostru bugetar inghit bani, chiar daca nu ridica nimeni salariile de pe stat. Este forma legala prin care se dau pe sest prime si stimulente, acele "forme de multumire" acordate catorva functionari, care, in unele cazuri, pot dubla sau chiar tripla salariul oficial, relateaza Gandul. Conform ministrului Paul Pacuraru, cea mai buna varianta este reducerea salariatilor care nu exista, adica a 70 -75% din cele 115.000 de posturi vacante in prezent. Conform ministrului Varujan Vosganian, tinta reducerii personalului bugetar este o economie la bugetul de stat de jumatate de miliard de euro, bani care vor intra in investitii, nu in cresterea pensiilor.

Dezechilibru pe piata inchirierilor de locuinte, scrie Romania Libera. Piata inchirierilor de locuinte cunoaste in Capitala un dezechilibru puternic intre cererea prea mare si oferta limitata. Acest dezechilibru se accentueaza in preajma inceperii noului an universitar, ceea ce conduce la majorarea substantiala a chiriilor, mai ales pe segmentul garsonierelor si al apartamentelor din blocurile vechi. Expertii imobiliari apreciaza ca la dezechilibrul pietei a contribuit si explozia creditului ipotecar. Cele mai ieftine locuinte de pe piata au disparut din fondul de inchiriere, fiind achizitionate, prin credit, pentru locuit. In ceea ce priveste garsonierele, chiriile sunt oriunde intre 250 de euro (cele neamenajate si cu mobila veche, in zone periferice si in blocurile comuniste) si 350 de euro. Apartamentele de 2 camere incep de la 300 euro si pot ajunge la 1.800 de euro, iar cele mai scumpe proprietati de inchiriat se gasesc in Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff si Unirii, unde, pentru o casa sau un apartament de lux, chiria variaza intre 2.000 si 4.000 de euro pe luna.

Adevarul scrie in editia de astazi despre detinutii din Romania, condamnati la moarte, relatand ca sute de detinuti si-au pierdut viata in ultimii ani in penitenciarele supraaglomerate din Romania, din cauza nepasarii autoritatilor. Astfel, decesele din inchisorile romanesti dovedesc slabiciunile unui sistem haotic. Eliberarile pe motive medicale sunt foarte rare, iar de cele mai multe ori, de ele beneficiaza doar "nume sonore". In timp ce oficialii sustin ca sistemul penitenciar este pregatit pentru orice interventie medicala, in puscarii detinutii mor pe capete. Aceste "decese suspecte" nu sunt aproape niciodata elucidate. Din 2003 si pana in prezent, in puscarii s-au inregistrat 473 de decese, fara sa se poata face o ancheta temeinica a cauzelor.

Evenimentul Zilei scrie despre coridorul spre Iad, una dintre cele mai aglomerate sosele din tara - DN 7, culoarul IV paneuropean. In Romania anului 2007 un drum cu masina mai lung de 30 de kilometri este o adevarata provocare, o grea incercare a rabdarii fiecarui calator. Un astfel de "laborator de experimente" este Drumul National 7, sau Drumul European 68, cum i se spune mai nou, desi numai drum european nu se poate numi. Distanta de 120 de kilometri dintre Sibiu si Deva se strabate, in ultimele saptamani, in trei ore si jumatate, uneori chiar patru. La inceputul lunii iulie, cand romanii plecati in strainatate se intorceau acasa, in vacanta, coloane intregi s-au format in mai multe puncte ale DN 7, iar acum fenomenul se inregistreaza pe directia de iesire din tara (spre Arad) "din cauza" acelorasi romani care au insistat sa vina si sa plece din tara cu masina, relateaza Evenimentul Zilei. Luna aceasta, portiunea din DN 7 cuprinsa intre Nadlac si Sebes va intra intr-un proces de reabilitare a asfaltului. Seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, Ioan Malita, spune ca cei 240 de kilometri ai tronsonului vor fi reabilitati pana in vara anului viitor si ca, alta solutie, nu exista. "Trebuie sa facem acum lucrarile. Altfel, peste un an sau doi va trebui sa cheltuim si mai multi bani (reabilitarea va costa 65 de milioane de euro). Lucrarile se vor derula si ziua dar si noaptea, atunci cand va fi posibil acest lucru din punct de vedere tehnic". Malita nu a reusit insa sa precizeze daca firma care va executa lucrarile UMB-Spedition (patronata de controversatul Dorinel Umbrarescu) va fi dispusa sa lucreze prea mult noaptea, deoarece, se pare, in caietul de sarcini al licitatiei, nu s-a prevazut acest lucru. Prefectul de Hunedoara, Dan Aurel Pricajan, a a spus ca "daca nu vor lucra si noaptea la drum, voi muri cu ei de gat", adauga publicatia.
Publicat Luni, 3 Septembrie 2007 - 08:25
Cuvinte cheie: Fondul Proprietatea, Bursa, Nicolaescu, detinuti | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Sambata, 17 Martie
EURO = 4.6646 lei | DOLAR = 3.7833 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours