Romania a intrat in zodia grevelor; Elevii sub 16 ani cocheteaza cu hasisul; Ancheta UE: Comerciantii umfla preturile la alimente cu 500%

Romania a intrat in zodia grevelor."Criza si acordul cu Fondul Monetar International (FMI) au deschis Cutia Pandorei. Zeci de mii de romani se pregatesc sa iasa in strada pentru a protesta fata de deciziile Guvernului. Grupati in sindicate - pensionari, profesori, ceferisti si angajati la metroul bucurestean - lupta pentru pastrarea locului de munca sau pentru un trai decent, promis de executiv. Cu toate ca economistii si guvernantii il considera un colac de salvare, acordul de imprumut extern cere reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat. Aceasta se traduce prin disponibilizari, taierea veniturilor sau anularea promisiunilor de majorari salariale. Primul pas l-au facut pensionarii, care au strigat, ieri, timp de o ora, in fata sediului Guvernului, sloganuri precum "Noi am construit, voi ati daramat!" sau "Vrem o viata decenta, voi ne dati o moarte lenta!". Protestatarii au depus la Palatul Victoria un memoriu in care solicita rezolvarea problemelor legate de punctul de pensie, de spitale si de legislatie. Principala lor nemultumire este faptul ca, din aprilie, punctul de pensie nu va mai fi de 45% din salariul mediu. Lipsa banilor de la buget risca sa-i lase pe bucuresteni fara metrou chiar de Sarbatorile Pascale. Salariatii de la metrou ameninta cu greva, deoarece reprezentantii firmei Alstom refuza sa aplice legea si sa incheie un nou contract colectiv de munca. Documentul  prevede majorari de 23% ale salariilor angajatilor metroului. Potrivit sindicalistilor CFR, 10.000 de persoane se pregatesc sa protesteze in prima saptamana din aprilie. In plus, programul de restructurare anun tat de Ministerul Transporturilor, prevede ca 12.000 de persoane vor ramane fara un loc de munca", titreaza Evenimentul Zilei.

Elevii sub 16 ani se lasa de tutun, dar cocheteaza cu hasisul. "Elevii din Romania, cu varste sub 16 ani, beau, fumeaza si iau substante halucinogene destul de mult pentru varsta lor, dar mai putin decat colegii de pe continent, si in scadere fata de alti ani, potrivit unui raport international - "Proiectul european pentru anchetele in scoli privind consumul de alcool si alte droguri" (ESPAD). Componenta nationala a raportului a fost lansata, ieri, intr-o conferinta de presa organizata la Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar si vizeaza anul 2007.Rezultatele studiului arata ca, desi 74 % dintre elevii romani au declarat ca au consumat alcool in ultimele 12 luni, aceasta proportie este net sub medie. Doar putin peste un sfert (26%) dintre elevi au fost in stare de ebrietate in ultimele 12 luni. In plus, consumul de tigari este mai scazut decat media ESPAD, chiar daca unul din patru elevi a fumat in ultimele 30 de zile. In 2007, prevalenta consumului de tutun era de 54%, inregistrandu-se o scadere fata de anul 2003 (64%) si anul 1999 (57 %). Procentul adolescentilor de 16 ani care au consumat vreo bautura alcoolica este de aproximativ 80%, in scadere fata de 2003 (88%) si 1999 (85,5 %). Starea de ebrietate a fost experimentata de 35% dintre elevii de 16 ani, fata de 52% in 2003 si 43% in 1999. Prevalenta consumului de tranchilizante sau sedative la recomandarea medicului a fost de 5% in 2007, fata de 11% in 2003 si 10% in 1999. Potrivit raportului, au consumat tranchilizante sau sedative, fara prescriptie medicala, 4% dintre elevi fata de 5,5% in 2003 si 5,3% in 1999", scrie Gandul.

Doctorii de familie sunt obligati sa faca garzi."Medicii de familie vor fi nevoiti sa participe la asigurarea asistentei medicale in centre de permanenta, in afara programului de la cabinete. Astfel, doctorii sunt obligati sa se organizeze intr-un centru in care sa faca garzi similare celor din spitale. Obligativitatea este stipulata in contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale pe anul 2009, care intra in vigoare de la 1 aprilie. "Se asigura accesul pacientilor la servicii de asistenta medicala primara, indiferent de ora si de zona", sustin oficialii din Ministerul Sanatatii. Ideea nu e insa agreata de doctori. "Infiintarea acestor centre de permanenta se discuta din 2003, ele functionand cu succes in Olanda sau in Marea Britanie. Sunt necesare insa doar in zonele rurale, unde nu sunt spitale. In aceasta initiativa e multa teorie, pentru ca fondurile necesare sunt mari. Noi discutam acum ca in trimestrul patru din 2009 nu vom mai avea deloc bani in sanatate", spune medicul de familie Tereza Franciuc. O alta schimbare, care se va introduce de la 1 aprilie, este prescrierea medicamentelor pe retete sub forma denumirii comune internationale. Exceptie vor face cazurile justificate medical, in care doctorii vor prescrie medicamentele pe denumire comerciala. Prin reintroducerea acestui sistem care aduce economii, oficialii din sanatate spera ca mai multi asigurati vor avea acces la medicamente", titreaza Evenimentul Zilei.

11 politicieni grei in insectarul lui Popoviciu."Scandalul de la "Doi si-un sfert" devoaleaza o lunga lista de politicieni care au contribuit, intr-un fel sau altul, la ridicarea imperiului economic al lui Puiu Popoviciu. Numele lui Traian Basescu a aparut de doua ori in povestea Popoviciu - DGIPI: o data ca primar si a doua oara in afirmatia unui inculpat consemnata de DNA. Crin Antonescu, Radu Vasile, Alexandru Athanasiu, Decebal Traian Remes si Laszlo Borbely au semnat, in 1999, hotarari de guvern in urma carora Strandul Tineretului a ajuns pe mainile lui Puiu Popoviciu (foto stanga), unde acesta a vrut sa dezvolte un proiect imobiliar. Traian Basescu si Adriean Videanu au aprobat si au pus in opera, ca primari generali ai Capitalei, realizarea pe bani publici a aleilor si utilitatilor la proiectul imobiliar Baneasa. Calin Popescu Tariceanu, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy si Varujan Vosganian au semnat hotarari de guvern pentru facilitarea unui alt proiect imobiliar in care e implicat Puiu Popoviciu alaturi de Posta Romana. Tariceanu a si primit, de la Popoviciu, un teren pentru firma sa de importuri auto.Referatul procurorilor cu propunerea de arestare a politistilor de la serviciile secrete si a lui Puiu Popoviciu arata ca ascensiunea lui Cornel Serban in fruntea DGIPI s-a bazat pe favorurile prestate de acesta pentru omul de afaceri si pentru un diplomat", informeaza Cotidianul.

Ancheta UE: Comerciantii umfla preturile la alimente cu 500%. "Diferentele enorme dintre pretul alimentelor la producator si cel din magazine au atras atentia Parlamentului European (PE) care solicita actiuni imediate din parte institutiilor pentru stoparea practicilor neloiale de comercializare a alimentelor. Ieri, parlamentarii au solicitat Comisiei Europene sa demareze urgent o ancheta privind distributia marjei profitului in lantul de productie si distributie. Conform raportului PE, producatorii si consumatorii resimt presiunea exercitata de vanatoarea de profit care este la originea disfunctionalitatilor pe piata agroalimentara. Preturile la alimente din supermarketuri sunt, in medie, de cinci ori mai mari decat tarifele de producator, si pot ajunge pana la de 30 de ori mai mari in cazul painii, agricultorii primind circa 8% din pretul final. Diferentele de pret sunt date de abuzurile marilor distribuitori si angrosistilor dar si de cresterea gradului de concentrare in randul marilor retele de retail de la 22% in 1993, la peste 70% in prezent in UE", scrie Gardianul.

Delegatie oficiala, intoarsa de la granita cu Moldova. "Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, reprezentanti ai CJ Iasi, precum si ai unei firme de consultanta au fost intorsi de la punctul de trecere a frontierei Albita ieri, in jurul orei 10.00. "Oricat am analizat, nu am gasit un motiv pentru refuzul lor. Turistii romani puteau trece, autoritatile nu. Nu au fost in stare sa ne dea o explicatie", a spus Vasile Mihalachi. Romanii erau asteptati ieri, la ora 11.00, la Ialoveni, pentru a participa la o intalnire a presedintilor Euroregiunii "Siret - Prut - Nistru".Oficialii au asteptat in jur de doua ore sa poata trece spre Raionul Ialoveni insa, dupa ce le-au fost returnate pasapoartele, li s-a sugerat sa se intoarca."Delegatiile din Vaslui si Iasi au indeplinit toate conditiile pentru a iesi din Romania, insa autoritatile de frontiera moldovenesti nu le-au permis intrarea. Nu ni s-a comunicat nimic oficial despre refuzul partii moldovenesti", au precizat surse ale Politiei de Frontiera. Singurul admis a fost vicepresedintele CJ Iasi, Victor Chirila, care a trecut granita la ora 9.20", titreaza Adevarul.

Sportivii, imaginea unei campanii de promovare a turismului romanesc in strainatate. "Fostii mari sportivi Gheorghe Hagi, Ilie Nastase si Nadia Comaneci ar putea deveni imaginea unei campanii de promovare a turismului romanesc in strainatate, au anuntat oficiali ai Ministerului Turismului. Primul spot ar urma sa fie lansat chiar de 1 mai. Nadia a acceptat oferta ieri, dupa o intalnire cu ministrul Elena Udrea. Deocamdata discutiile nu s-au purtat pe vreo suma pe care gimnasta ar urma sa o primeasca in urma acestei colaborari. La aceeasi data Ministerul Turismului va lansa si "Imnul turistic al Romaniei", care va fi promovat in tara si strainatate. Oficialii spera ca acesta sa devina in scurt timp un slagar usor de cantat si de retinut. Imnul a costat 10.000 de euro. Imnul turistic al Romaniei este interpretat de mai multi solisti, printre care si Gheorghe Zamfir", scrie Romania Libera.

Publicat Vineri, 27 Martie 2009 - 08:13
Cuvinte cheie: gerev, elevi, droguri, doctori familie, garda, Popoviciu, comercianti, preturi, delegatie, Moldova, sportivi, turism | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Joi, 19 Iulie
EURO = 4.6541 lei | DOLAR = 4.0032 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours