Autostrazile romanesti, cu 40% mai scumpe decat media europeana; Italienii cer holocaustul romanilor; Transplantul lui Cristi Minculescu, platit de Ministerul Sanatatii

Autostrazile romanesti, cu 40% mai scumpe decat media europeana. "In Romania, unde drumurile sunt proaste iar autostrazile aproape inexistente, statul plateste pentru constructia si intretinerea lor cu peste 40% mai mult decat media europeana. Cifra este cuprinsa intr-un studiu efectuat de Banca Mondiala, destinat demnitarilor de rang inalt, dar ea a devenit publica ieri, cand presedintele PSD, Mircea Geoana, a aruncat-o, la o dezbatere pe teme economice.Surse ministeriale au precizat pentru Gandul ca in document mai sunt relevate doua aspecte: majorarile de pret ulterioare semnarii contractelor de constructii de drumuri, prin acte aditionale, si ingerinta factorului politic in adjudecarea licitatiilor. Studiul a fost de natura sa reaprinda zazania dintre actuala conducere a Ministerului Transporturilor, in frunte cu Radu Berceanu (PD-L), si fostul ocupant al fotoliului de ministru, liberalul Ludovic Oban. Orban, care si-au pasat reciproc responsabilitatea.Constructorii romani de drumuri, denumiti si "regii asfaltului", spun ca preturile lor sunt corecte. Directorul general al Euroconstruct spune ca Banca Mondiala "compara mere cu autoturisme", iar Theodor Berna de la Tehnologica Radion spune ca doar Bechtel construieste scump. Comparand preturile practicate in Romania cu cele din alte tari europene, tara noastra se situeaza in fruntea clasamentului. Tronsonul Cernavoda-Constanta va costa peste sapte milioane de euro/km, iar cel executat de Bechtel, Campia Turzii - Bors, 13,2 milioane euro/km. In Bulgaria, pretul unitar este de 4,22 milioane de euro/km, iar in Polonia de cinci milioane", titreaza Gandul.

Criza pune pe butuci orasele mici. "In orasul Huedin din judetul Cluj criza financiara a lovit fara mila. Localitatea a ramas, practic, fara economie, dupa ce toate fabricile s-au inchis ori s-au mutat in alta parte. Sute de familii au ca sursa de venit doar ajutoarele sociale oferite de stat si supravietuiesc cu produsele agricole pe care le obtin de pe micile ogoare din preajma orasului. In contrast cu orasul cu oameni saraci si demoralizati, zona din jurul Huedinului prospera de pe urma turismului ori a micilor ateliere mestesugaresti. La doar cativa kilometri se afla celmai bogat sat din Romania, Izvorul Crisului. Insa in satele din Apuseni afacerile care functioneaza sunt cele de familie, asa ca locuitorii oraselului nu gasesc de lucru nici macar ca slugi pentru satenii bogati. In asteptarea primaverii si a inceperii lucrarilor agricole, anotimp care la Huedin vine tarziu, oamenii pierd vremea pe strazi sau in carciumile care vand bautura ieftina. Ei glumesc amar si spun ca Huedinul este pe cale sa se transforme in cea mai mare comuna electrificata din zona. Altii spun ca orasul se pregateste sa devina suburbia unei comune mai bogate. In acest moment, primaria este cel mai mare angajator. Insa este vorba de o primarie saraca, avand un buget mult mai mic decat cel al unor comune precum Apahida ori Jucu. Dezolarea oamenilor este sporita de faptul ca, tot din pricina crizei, o investitie de 70 milioane euro, adica mai mare decat cea a companiei Nokia de la Jucu, a fost amanata pe termen nedefinit. O biserica cu arhitectura gotica si cu turla semeata se inalta la stanga soselei ce leaga Clujul de Oradea. Zidurile bisericii reformate se afla indaratul unui parculet, in care cativa copaci dormiteaza sub covorul gros de zapada. Linistea este sparta de rasetele copiilor care se intorc de la scoala si de vuietul masinilor care trec in viteza prin centrul orasului. Este vorba de masinile aflate in tranzit, pentru ca, din lipsa banilor, localnicii se deplaseaza tot mai des cu bicicleta sau "pe pedes apostolorum", adica pe jos", scrie Romania Libera.

Santaj pe proiecte in Consiliul General: Basarab contra Uranus. "Consilierii PSD si PDL au votat in unanimitate proiectul care deblocheaza lucrarile la Pasajul Basarab si pe cele cu exproprierile de la bulevardele Uranus si Sisesti, pe care le respinsesera cu patru saptamani in urma. Consilierii municipali PSD si PDL au aprobat, marti, in unanimitate, doua proiecte pe care se atacasera politic pana atunci si pe care si le respinsesera reciproc. Consilierii PNL au lipsit de la sedinta. Primul proiect a fost solicitarea catre Guvern de a emite o hotarare prin care Pasajul Basarab sa fie declarat de utilitate publica, iar procedurile de expropriere sa continue, pentru finalizarea lucrarilor. Proiectul a fost votat si de consilierii PSD, care, la ultima sedinta de consiliu, il respinsesera pe un motiv politic recunoscut chiar de consilierul Doru Giugula (PSD): "Nu voi vota proiectul privind continuarea lucrarilor de la pasaj pe motiv ca s-au facut multe ilegalitati si noi, PSD, nu votam pana nu vine fostul primar general Adriean Videanu sa dea explicatii". Intrebat cum ramane cu "ilegalitatile" invocate acum cateva zile, consilierul a ridicat din umeri si a refuzat sa comenteze.Desi sedinta fusese convocata doar pentru Pasajul Basarab, PSD a cerut introducerea pe ordinea de zi a altor doua proiecte pentru care, in urma cu patru saptamani, majoritatea consilierilor PSD si PDL votasera pentru respingerea lor: unul pentru aprobarea procedurii de expropriere a imobilelor pentru construirea noului Bulevard Uranus si un altul prin care Consiliul solicita Guvernului sa aprobe exproprieri pentru continuarea lucrarilor de supralargire a Strazii Gheorghe Ionescu Sisesti - Bulevardul Ion Ionescu de la Brad. Ambele proiecte fusesera respinse pe 28 ianuarie si retrimise la Comisia de exproprieri a Primariei Capitalei, pe motiv ca sumele propuse pentru despagubirea expropriatilor erau mari, calculate dupa preturile pietei din vara anului 2008", informeaza Cotidianul.

Compensarea medicamentelor cu 90% a intrat in dezbatere publica. "Proiectul de Hotarare de Guvern prin care pensionarii cu venituri mai mici de 600 de lei vor putea cumpara, lunar, medicamente compensate cu 90 la suta, in limita a 300 de lei, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS). Potrivit proiectului MS, procentul de compensare al medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale, prevazute in sublista B, este de 90% din pretul de referinta, din care 50% se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si 40% din transferuri din bugetul Ministerului Sanatatii in cel al Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pentru prescriptiile a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta este de pana la 300 de lei pe luna. Proiectul de act normativ vizeaza pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 600 de lei pe luna. In Romania sunt 3.080.000 de pensionari cu venituri numai din pensii sub 600 lei", informeaza Gardianul.

Italienii cer holocaustul romanilor. "O svastica langa care statea scris "Holocaustul romanilor"a fost descoperita ieri pe un zid din apropierea Parcului Caffarella. Un mesaj care cerea "Holocaustul romanilor" a aparut ieridimineata, alaturi de o svastica, pe un zid din Roma, in apropiere de Parcul Caffarella, unde pe 14 februarie a avut loc un viol pentru care sunt suspectati doi cetateni romani. Inscriptia a aparut in aceeasi zi in care ministrul italian de externe, Franco Frattini, a anuntat ca nu va tolera actele de represalii impotriva cetatenilor romani. Mesajul, acoperit de politie dupa sesizarile localnicilor, a oferit un nou semn al tensiunilor dintre italieni si comunitatea romaneasca, dupa o serie de violuri comise de romani si mediatizate de presa din Peninsula.Ieri, statisticile oferite de Ministerul de Interne din Italia, si citate de agentia Ansa, au aratat ca romanii sunt responsabili pentru 7,8% din violurile comise in Italia, marea majoritate a agresorilor fiind italieni, si pentru 24% dintre cele comise la Roma. In acelasi timp, un alt incident a venit sa completeze tabloul infrac ti unilor. Un roman, cautat pentru in fractiuni comise in Elvetia, a fost arestat la Milano de politistii italieni care au descoperit ca acesta ar avea in proprietate 660 de masini", titreaza Evenimentul Zilei.

Adrian Ilie, transferat la Terek Groznii. "La 35 de ani, Adrian a acceptat oferta cecenilor de la Terek Groznii. "Cobra" va fi coleg cu Florentin Petre, Pancu si Margaritescu. Inainte de a semna face testul medical. Adrian Ilie a decis sa revina pe teren. Fostul international a semnat in "alb" cu Terek, iar ieri a plecat in Germania pentru un control medical amanuntit. Adrian Ilie s-a decis sa-si reia cariera de fotbalist profesionist. Nu o va face in Romania, ci in Cecenia, la echipa la care mai sunt trei fotbalisti romani, Petre, Pancu si Margaritescu. Oficialii lui Terek s-au tinut de capul lui Ilie cateva luni, timp in care i-au propus, mai in gluma, mai in serios, sa semneze cu ei. "Cobra" nu le-a dat un raspuns ferm si a continuat sa colaboreze cu ei, din postura de impresar. L-a dus pe fostul atacant al Stelei, brazilianul Arthuro, la Terek, moment in care sefii de la Groznii i-au oferit un contract "in alb", ca jucator. In cele din urma, Ilie a acceptat oferta cecenilor. Fostul manager din Ghencea ii va ajuta pe cei de la Terek si din punct de vedere administrativ, daca pe plan sportiv nu va putea fi apt suta la suta. Ilie a plecat ieri in Germania, pentru a face un control medical amanuntit, apoi, daca totul va decurge bine, se va alatura noilor sai coechipieri", titreaza Adevarul.

Transplantul lui Cristi Minculescu, platit de Ministerul Sanatatii. "Costurile transplantului de ficat pe care Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, il va face in Germania ar putea fi suportate de statul roman. Forma exacta in care vor fi platiti banii este insa neclara, legislatia ro ma neasca fiind destul de restric tiva. Ieri dupa-amiaza, Ministerul Sana tatii anunta intr-un comunicat ca inter ventia chirurgicala va fi pla tita din Fondul National de Asigu rari de Sanatate. "Am discutat in aceasta di mineata cu sotia domnului Minculescu si i-am spus ca, impreuna cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, am gasit solutiile legale ca transplantul de ficat sa fie decontat din Fondul de Asigurari de Sanatate", a declarat Ion Bazac, ministrul sanatatii. Legea nu permite insa ca transplanturile in afara tarii sa fie acoperite prin asigurari, ci din fonduri ale Ministerului Sanatatii sau ale Ministerului Muncii. Insa nici la aceste fonduri nu se poate apela decat pentru situatia in care respectiva operatie nu se poate face in Romania sau daca medicii din tara scriu o negatie prin care certifica faptul ca nu pot face interventia in timp util. O formula posibila de ajutor ar putea fi Fondul Solidaritatea, administrat de Ministerul Muncii. Solistul trupei Iris sufera de o boala polichistica hepato-renala, moste nita de la tatal sau", informeaza Evenimentul Zilei.

Publicat Miercuri, 25 Februarie 2009 - 08:12
Cuvinte cheie: autostrazi, Italia, holocaust, criza, orase mici, Basarab, Uranus, Terek Groznii, Adrian Ilie, Cristi Minculescu, Ministerul Sanatatii | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 18 Iulie
EURO = 4.6572 lei | DOLAR = 3.9685 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours