Remiza diplomatica Romania - Italia; Pasajul Basarab, pagube anuale de 140 de milioane de euro;Madonna pune in scena cel mai scump concert din Romania

Remiza diplomatica Romania - Italia."Franco Frattini nu mai vrea infractori romani pe strazi, Cristian Diaconescu ii aminteste despre libera circulatie in Uniunea Europeana.Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a raspuns ieri cu reticenta solicitarilor omologului sau italian, Franco Frattini, privind controlul romanilor cu antecedente penale si repatrierea infractorilor romani condamnati, amintindu-i acestuia despre libertatea de circulatie in spatiul UE. "Nu vom lua nicio masura pentru a limita dreptul la libera circulatie. Noi, cei iesiti din comunism, l-am castigat foarte greu", a precizat Diaconescu la Roma, dupa o intalnire cu Frattini. Concret, Frattini a cerut autoritatilor romane sa comunice politiei italiene identitatea persoanelor care au comis delicte in Romania, in momentul in care acestea intra in Italia. In plus, ministrul italian a solicitat suplimentarea numaru lui de politisti romani din Peninsula. In acelasi timp, Frattini a insistat in mai multe randuri pe imbunatatirea acordului care permite repatrierea infractorilor romani condamnati definitiv in Italia. Seful diplomatiei romane a subliniat ca Bucurestiul este gata sa discute detaliile tehnice ale acordului, dupa ce Frattini s-a aratat nemultumit ca doar cativa din cei 900 de condamnati definitiv in Italia isi ispasesc pedeapsa in Romania. Diaconescu a precizat insa ca nu se poate pune problema unei "expulzari" si ca orice analiza a repatrierilor se va face de la caz la caz", scrie Evenimentul Zilei.

Ieftiniri-record in constructii."Producatorii vand fara profit, doar pentru acoperirea costurilor de productie, preturile materialelor ajungand si la jumatate. La poarta fabricii, caramida, cimentul, varul sau BCA-ul se vand cu acelasi pret ca in 2008. In magazine sunt insa mult mai ieftine, datorita scaderii cererii. Ultimele luni au fost marcate de scaderi ale preturilor in toate segmentele care au intr-un fel sau altul legatura cu domeniul constructiilor. Indiferent daca vorbim de case, apartamente sau materiale de constructii, cumparatorul final s-a putut bucura de costuri mai mici. In cazul celor din urma, etichetele de pe rafturi au afisat sume chiar si cu 40% mai scazute decat in 2008,  in cazul anumitor produse.Totusi, producatorii spun ca de la poarta fabricii materialele pleaca avand acelasi pret ca si in urma cu jumatate de an. De unde vin, atunci, scaderile? Distribuitorii si vanzatorii finali, speriati de criza economica, de scaderea puterii de cumparare si de blocajul pietei constructiilor, au renuntat la adaosurile comerciale foarte mari si au preferat sa vanda cu un profit mai scazut decat sa ramana cu marfa pe stoc. "Preturile materialelor de constructii oricum au o anumita ciclicitate, sezoniera, iar scaderile de anul acesta sunt mai mari decat in alte ierni pentru ca magazinele si-au redus marjele", ne-a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.Producatorii spun ca pretul cimentului, al otel-betonului si al caramizii a ajuns la niveluri apropiate de costurile de productie, sub care nu se mai poate cobori", informeaza Adevarul.

Pasajul Basarab, pagube anuale de 140 de milioane de euro. "Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, si-a chemat ieri avocatii ca sa demonstreze presei ca Pasajul Basarab este o lucrare de utilitate publica iar necontinuarea lucrarilor de constructii atrage pagube anuale de 140 de milioane de euro."Nu exista nici un motiv tehnic, economic sau juridic ca acest pasaj sa nu continue. Pana acum, in acest proiect au fost investiti 60 de milioane de euro. In cazul in care lucrarile de constructii nu vor continua va trebui sa platim penalitati. Daunele vor fi suportate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Curtea de Conturi va constata cine sunt vinovatii, iar Primaria Capitalei se va intoarce, pentru recuperarea banilor, impotriva consilierilor care nu au votat", a spus viceprimarul Raicu. Din socotelile sale reiese ca pierderile persoanelor si companiilor implicate in desfasurarea lucrarilor la Pasajul Basarab sunt de 31 de milioane de euro pe an, costurile suplimentare generate de stationarea autovehiculor implicate sunt de 6 milioane de euro anual, iar pierderile cauzate de reducerea activitatii economice a riveranilor sunt de peste 100 milioane euro pe an. Potrivit avocatului Dragos Carnu, "hotararea Curtii de Apel Bucuresti nu afecteaza in nici un fel continuarea lucrarilor la Pasajul Basarab, deoarece constructia nu se mai afla sub incidenta hotararii desfiintate de judecatori, ci a Legii 284/2008.Aceasta lege declara de utilitate publica toate drumurile de interes national, judetean sau local, fara a avea nevoie de o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Primaria a pierdut procesele in instanta nu pe fond, ci pe procedura".Potrivit viceprimarului Mircea Raicu, in calea Pasajului Basarab mai stau doar sase proprietati", scrie Gandul.

Triunghiul radioactiv al Banatului si amenintarea uraniului. "Impasibilitatea si nepasarea autoritatilor locale din Caras-Severin scot la lumina un pericol ascuns in zona Banatului montan: radioactivitatea apelor de ploaie, care spala fostele exploatari miniere ale uraniului din zona, inchise in pripa.Pericolul este accentuat de cantitatea imensa de apa adusa de ploile care au cazut in zona Banatului, mai exact in aria Ciudanovita, Maidan si Lisava, in ultimele saptamani. Toate exploatarile de minereu de uraniu din triunghiul Ciudanovita-Maidan-Lisava au fost inchise, dar mare lucru in privinta ecologizarii acestora nu s-a prea facut. Abia in ultimele luni, mai mult de gura presei si a ONG-urilor, a inceput sa se miste timid cate ceva. La Ciudanovita se lucreaza inca la ridicarea digurilor in cateva galerii din subteran, precum si la demolarea unor constructii care au apartinut sistemului de exploatare: cantarul si borta de masurare a radiatiilor din zona garii, uzina electrica cu al carei moloz a fost astupat si unul dintre puturile de extractie a minereului. In aceeasi zona au fost aduse doua buldozere care au inceput sa niveleze haltele de steril. Ciudanovita este inconjurata efectiv de zeci de asemenea depozite de steril, formate din minereu cu un procent scazut de uraniu. In minele de uraniu din Caras-Severin au lucrat zeci de mii de mineri adusi din toate colturile tarii, atrasi de castigurile mari. Pe vremuri, era nevoie acuta de mana de lucru pentru extragerea minereului de uraniu care pleca spre Uniunea Sovietica in trenuri-fantoma acoperite, ca sa nu se stie ca transportau moarte. Pe traseu exista o singura halta, la Feldioara, langa Brasov, unde minereul era maruntit. Apoi, uraniul pleca, fara nici o oprire, spre rusi. Mai tarziu, Romania a exploatat uraniul pentru nevoile sale, dar niciodata nu li s-a spus minerilor ce pericol ii pandeste. Unii au aflat mai tarziu, cand s-au imbolnavit de cancer pulmonar sau de leucemie", scrie Romania Libera.

Romania a inarmat Israelul de 21 de milioane de euro. "Armamentul furnizat statului evreu intre 2004 si 2007 ar fi putut fi utilizat in ofensiva din Fasia Gaza, acuza Amnesty International. Romania a livrat statului evreu armament in valoare de aproape 21 de milioane de euro in perioada 2004-2007, numarandu-se printre principalele tari europene care au exportat echipamente militare Israelului, dezvaluie un raport al organizatiei Amnesty International (AI). Documentul redactat de organizatia cu sediul la Londra, pe baza datelor furnizate de Statele Unite si diferite tari europene, detaliaza pe ani volumul tranzactiilor cu armament dintre statul roman si cel evreu. Astfel, in 2004, Romania a exportat echipamente militare in valoare de 3,1 milioane de euro, in 2005 valoarea exporturilor a crescut la 3,3 milioane de euro, anul urmator a atins nivelul de 6,8 milioane de euro, iar in 2007, volumul acestui tip de tranzactii a ajuns la 7,6 milioane de euro. Raportul AI prezinta si volumul exporturilor in functie de tipul de armament livrat Israelului. In ceea ce priveste livrarile de arme si munitii catre statul din Orientul Mijlociu in perioada 2004-2007, Romania ocupa locul patru, dupa Statele Unite, Serbia si Muntenegru (in perioada cand nu erau doua state distincte) si Polonia, cu un volum al tranzactiilor de peste cinci milioane de euro.
Statul roman urca insa pe locul doi, dupa SUA, la capitolul exporturi de vehicule blindate, pentru care Israelul a platit Bucurestiului 4,5 milioane de euro. Romania a mai livrat statului evreu, in cursul celor patru ani, si munitie de razboi in valoare de peste 250.000 de euro, releva raportul AI, intitulat "Ali mentarea conflictului - livrari de arme catre Israel si Fasia Gaza". Statele Unite deschid lista principalilor exportatori de armament catre Israel, cu tranzactii de 8,3 miliarde de dolari in perioada mentionata", titreaza Evenimentul Zilei.

FRF vaneaza personajele secundare din cazul "Valiza". "Oficialii care au declaratii incriminatoare in rechizitoriul DNA vor fi judecati de Comisia de Disciplina a FRF, insa Steaua si Gigi Becali nu risca nici o sanctiune pana la pronuntarea instantelor civile. Pohta lui Gigi Becali de a legaliza premierile indirecte din fotbal va ramane la acest stadiu, Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal (FRF) decizand ieri ca "valizele" raman ilegale si pe linie sportiva, desi au existat presiuni din partea unor presedinti de cluburi pentru modificarea regulamentelor. "Nu o sa se discute niciodata despre legalizarea premierilor. Eu nu voi vota niciodata asa ceva. Ca isi mai dau presedintii cu parerea referitor la acest aspect, asta e altceva", a declarat Mircea Sandu.Cazul "Valiza" va ramane, in ceea ce priveste principalii acuzati, inchisa pana ce instantele civile vor formula in acest dosar o sentinta definitiva si irevocabila. Totusi, oficialii care apar cu declaratii incriminatoare in rechizitoriul DNA risca sanctiuni disciplinare din partea FRF. Aici, ar putea fi amendati si suspendati Mirel Radoi, Petre Marin, mai multi jucatori de la "U" Cluj, dar si Adrian Mititelu sau Gigi Netoiu. "Muresan a cerut redeschiderea cazului. Ei trimit cazul de ochii lumii la Comisia de Disciplina. Dar ce o sa fie acolo? Regulamentul s-a schimbat si o sa se judece dupa cel de acum, nu dupa cel vechi! Premierea nu mai este coruptie!", scrie Cotidianul.

Madonna pune in scena cel mai scump concert din Romania. "Madonna va scrie istorie in Romania, concertul programat pe 26 august, in Parcul Izvor din Capitala fiind cel mai scump eveniment de acest gen organizat in tara noastra, de peste 2 milioane de euro. Un record il reprezinta si tariful de 2.250 lei stabilit pentru Pachetul Gold, care include un bilet VIP intr-o zona cu locuri premium, un voucher de acces in Zona VIP, acces in cortul VIP cu bar, muzica si DJ, precum si cadoul exclusiv al turneului "Sticky & Sweet". Cel mai scump bilet din cele obisnuite este de aproape trei ori mai ieftin decat tariful Gold, avand un pret de  800 de lei la tribuna VIP. Urmeaza 600 de lei la Golden Bar (in fata scenei), 160 de lei- gazon A si 120 de lei- gazon C. Incepand de ieri dimineata biletele sunt disponibile in exclusivitate abonatilor Vodafone sponsorul oficial al concertului. Clientii operatorului de telefonie mobila pot achizitiona pana pe data de 2 martie a.c. cel mult patru bilete, prin simpla trimitere a unui SMS cu tarif normal la numarul 4545. Turneul mondial "Sticky and Sweet", s-a incheiat pe 21 decembrie 2008, la Sao Paulo, fiind turneul cu cele mai mari incasari al unui artist solo, atingand suma de 281,6 milioane de dolari, conform estimprilor de specialitate. Reluarea acestui concert a fost incerta pana in urma cu cateva zile, iar introducerea Romaniei pe calendarul de anul acesta a fost privita de multi cu scepticism. Dupa ce s-a infirmat zvonul cum ca artista va concerta pe plaiuri mioritice si fanii romani si-au luat gandul ca o vor vedea anul acesta in carne si oase, anuntul oficial dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute a devenit cea mai comentata stire a momentului", informeaza Gandul.

Publicat Marti, 24 Februarie 2009 - 08:18
Cuvinte cheie: Italia, Frattini, pasajul Basarab, constructii, uraniu, Banat, Israel, inarmare, valiza, Becali, Madonna, concert | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Sambata, 21 Iulie
EURO = 4.6562 lei | DOLAR = 3.9954 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours