Odiseea spatiala romaneasca, tinerii nascuti digital si investitiile straine

Odiseea spatiala romaneasca. "Liderul PSD, Mircea Geoana, s-a legat luni de blazarea si lipsa de ambitie a romanilor, spunand ca tara noastra poate spera sa trimita in spatiu un al doilea astronaut autohton, in compania americanilor, in urmatorii zece ani. Geoana a formulat initiativa in cadrul primei dezbateri publice despre oferta de guvernare PSD-PC, la care a participat si cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul roman care a parasit pana acum planeta, pe 14 mai 1981, alaturi de rusi. "Cand am putut sa trimitem un cosmonaut in spatiu acum trei decenii, de ce nu putem sa trimitem unul cu americanii in urmatorul deceniu?", a declarat acesta", citat de Cotidianul.

Romania, departe de criteriile UE
. "Comisia Europeana va critica aspru Romania si Bulgaria pentru esecul lor de a actiona eficient impotriva coruptiei, scrie EUObserver. Limbajul folosit de expertii europeni va fi mai dur in special in ce priveste Bulgaria, dar nici una dintre tari nu va fi sanctionata concret deocamdata, scrie publicatia. Romania iese cu fata mai curata decat Bulgaria, de data aceasta criticile sunt mai putin severe ca in cazul vecinului sau din sud, nefiind redactat un raport separat privind cheltuirea fondurilor europene, ca in cazul Bulgariei. In ce priveste Romania, se arata ca este nevoie de progrese, atat in lupta contra coruptiei, cat si in reforma justitiei, ca procesul de reforma este "volatil" si ca exista prea putine condamnari la nivel inalt in cazurile de coruptie", aflam din Cotidianul.

Portretul studentului roman. "Sociabil, multumit de mediul academic local si prea putin dispus sa lase Romania pentru Occident. Aspirant la pozitia de medic, patron si, de ce nu, economist, studentul roman pare decis sa evite o cariera de functionar public sau om politic, sperand ca absolvirea unei institutii de invatamant superior sa ii garanteze un venit de peste 2000 de lei. Cu gandul la licenta sau deja inmatriculat intr-un program de masterat, studentul roman frecventeaza, cu placere, sistemul de invatamant superior de stat sau pe cel privat, in special pentru a socializa", titreaza Ziua.

CFR ar putea pierde aproape 36 de milioane de euro din finantari externe. "Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, cea care intretine si administreaza infrastructura feroviara din Romania, risca sa piarda 35,5 milioane de euro, bani pentru finalizarea lucrarilor la linia de cale ferata Bucuresti-Constanta. Lucrarile de pe acest tronson ar putea fi oprite, iar calatorii spre litoral ar putea parcurge cu trenul un drum de trei ore, si anul acesta, in mai bine de cinci ore. Potrivit oficialilor CFR, motivul ar fi limitarea de catre Ministerul Economiei si Finantelor a cofinantarii bugetare aferente acestui an pentru proiect si, implicit, a sumelor accesate din imprumuturi externe", scriu cei de la Evenimentul Zilei.

Invazia tinerilor nascuti digital. "Trimit zeci de e-mail-uri si mesaje scrise (SMS) in fiecare zi, comunica cu prietenii prin serviciile de mesagerie instanta, petrec cateva ore pe zi cu tot felul de jocuri video si, nu in ultimul rand au conturi pe YouTube, MySpace, Facebook, Flickr sau Hi5. A, si uitasem... fac cumparaturi pe Internet. Acestia sunt tinerii care fac parte din generatia digital innascuta", aflam din Romania Libera.

Ultimul interviu al lui Stefan Iordache. "Rar te suna Stefan Iordache. Si trebuie sa fie ceva important. Asta se intimpla acum! De la celalalt capat al firului, maestrul ma intreaba despre o anume serata mondena pe care nu vrea sa o frecventeze. Il invit pe loc la interviu si ma socheaza. "Hai sa o facem, va fi ultimul meu interviu". In timp ce conduc masina spre localitatea de linga Bucuresti unde sta, ma intreb ce l-a miniat atit de tare", citim in Jurnalul National.

Interviu cu Teodor Baconsky. "Teodor Baconsky, ambasadorul Romaniei la Paris, specializat in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor, a publicat, la Humanitas, cartea "Rasul patriarhilor", versiune prescurtata a lucrarii sale de doctorat de la Sorbona. De la semantica rasului in Biblie, la rasul feminin, la rasul smintitului si rasul exorcizant, pana la rasul in fata mortii, Baconsky analizeaza rasul de la profan la sacru, in Bizant, ca teatru al sfinteniei, ajungand la Sfintii mimi si la nebunii intru Christos", mentioneaza Evenimentul Zilei, care publica un interviu cu autorul.

Investitiile straine in Romania se dubleaza. "Investitiile straine realizate in primele cinci luni ale acestui an s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, volumul capitalului social subscris de companiile straine la filialele locale ridicandu-se la 1,8 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). In perioada ianuarie-mai a anului trecut, subscrierile la firmele cu participare straina la capital au totalizat 890 de milioane de euro", scriu cei de la Ziarul Financiar.

Radovan Karadjici, arestat. "Fostul lider al sarbilor bosniaci a fost arestat inca de vineri, intr-un autobuz ce facea legatura intre doua suburbii ale Belgradului. Cel mai probabil va fi trimis la Haga unde va fi judecat pentru faptele din timpul razboiului din Bosnia. Karadjici (foto medalion) a locuit in Belgrad unde, sub numele fals de Dragan Dabici si deghizat, cu barba alba, a practicat medicina alternativa intr-o clinica. Sarbul fusese pus sub supraveghere de mai multe saptamani in urma unui pont venit de la un serviciu strain de informatii", scriu cei de la Cotidianul.
Publicat Miercuri, 23 Iulie 2008 - 07:56
Cuvinte cheie: explorarea spatiului, studentul roman, CFR, investitii straine, interviu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 18 Iulie
EURO = 4.6572 lei | DOLAR = 3.9685 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours