Guvernul va fi obligat sa elimine pensiile speciale; Se scumpesc permisele auto; 80% din dejectiile Romaniei ajung neepurate in natura

Guvernul va fi obligat sa elimine pensiile speciale."Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la Realitatea TV, ca Guvernul va fi obligat de acordul cu FMI sa finalizeze legea salarizarii unice a bugetarilor si sa faca un sistem unitar de pensionare. Acordul cu FMI ar putea impune Guvernului, printre masurile sociale, elaborarea legii salarizarii unice a bugetarilor, dar si a uneia care sa puna capat erei pensiilor speciale, a declarat presedintele Traian Basescu, marti seara, intr-un interviu la Realitatea TV. "Eu v-as putea anticipa cateva masuri care vor fi luate obligatoriu de catre Guvern. Va trebui sa faca legea salarizarii. Nu va scapa Guvernul, fara sa o aiba in acord, legea salarizarii bugetarilor. Legea pensiilor, pentru ca aici, iarasi, s-a ajuns la o nebunie. Din punctul de vedere al modului de pensionare avem sistem special de pensii in care venitul de 80% din venitul din ultima luna se constituie in cuantumul pensiei", a spus Basescu.Presedintele a explicat ca trebuie sa dispara "categoric" casele paralele, atat cele de sanatate, cat si cele de pensii, cum e cazul celor din Armata, Ministerul Internelor sau serviciile speciale, si ca "trebuie sa puna in valoare principiul contributivitatii", scrie Cotidianul.

Se scumpesc permisele auto. "Inainte ca tigarile, alcoolul sau alimentele "sa-i arda" la buzunare, romanii care vor permise de conducere si cei care trebuie sa obtina certificate de inmatriculare (taloane) vor plati mai mult pentru aceste documente. Si asta chiar incepand de maine. Asa au decis reprezentantii Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat si ai Ministerului Finantelor, care au hotarat "sa puna in acord" costurile de productie a documentelor cu pretul acestora, data fiind "scumpirea" leului in raport cu euro.Drept urmare, de vineri, 20 martie, cei care doresc un nou permis auto, dar si viitorii soferi vor plati pentru acest document 68 de lei, fata de 50 de lei, cat costa pana acum.In acelasi timp, un talon nou va costa 37 de lei, fata de 30 de lei acum. "Cei care au achitat deja pretul permiselor si al certificatelor de inmatriculare si urmeaza sa-si ridice  documentele incepand de vineri vor fi nevoiti sa plateasca si diferenta dintre preturile vechi si cele noi.Pentru asta, vor trebui sa mearga la orice filiala CEC sau BCR si se vor prezenta apoi cu chitantele la Directia Regim Permise Auto si Inmatriculare a Vehiculelor (pentru Bucuresti si Ilfov) sau la serviciile comunitare locale", au explicat oficialii Internelor", scrie Evenimentul Zilei.

80% din dejectiile Romaniei ajung neepurate in natura. "Aproape 80% din toata apa uzata a tarii se intoarce in natura neepurata, a anuntat ieri Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, la prima conferinta de promovare a Programului Operational Sectorial (POS) Mediu in 2009, ce a avut ca tema apa. Apa uzata ramane nepurificata si pentru ca, din intreaga populatie a Romaniei, numai 52% este racordata la sisteme de apa-canal. Prin POS Mediu este planificat ca acest procent sa creasca pana la 70% si sa fie construite inca 200 de noi statii de epurare. Pentru acest proiect, Romania are la dispozitie 3,27 de miliarde de euro, dintre care UE contribuie cu circa 2,78 miliarde euro, prin fonduri de coeziune. Banii trebuie investiti in extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata. Sceptic, ministrul Mediului sustine ca cele 3,27 miliarde euro nu vor fi suficiente pentru modernizarea sau extinderea tuturor sistemelor de apa-canal. Deocamdata, Romania deruleaza prin POS Mediu noua proiecte valorand 930 milioane euro: in Giurgiu, Calarasi, Cluj-Salaj, Turda-Campia Turzii, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Olt si Gorj. Mai exista si un al zecelea proiect, pentru judetul Brasov, gata de a fi aprobat de Comisia Europeana. La final, ministrul s-a aratat ingrijorat ca, desi Mediul este fruntas in tara la atragerea fondurilor europene, totusi suntem in urma fata de alte tari europene", scrie Gandul.

Capcana pentru samsarii imobiliari: documente verificate online de notari. "De la 1 mai, actele de identitate ale romanilor care vor sa incheie tranzactii imobiliare vor fi verificate on-line de notari. Cazuri precum cel al temutei retele a "Mandatarilor" - care a lasat pe drumuri zeci de batrani, vanzandu-le locuintele cu acte false - sau precum cel al interlopului Gigi Boeru - care a pus mana, tot cu acte false, pe terenuri de milioane de euro in centrul Bucurestiului - vor deveni istorie. Si asta chiar de la 1 mai, dupa cum au dat asigurari, ieri, politistii si reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Motivul: cei peste 2.000 de notari din Romania vor verifica on-line, pe internet, actele de identitate ale celor care vor parafa in fata lor orice fel de tranzactii de proprietate. "Practic, notarul nu poate accesa bazele de date ale politiei, dar poate trimite on-line la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date CNP-ul sau datele de identitate ale persoanei pe care vrea sa o verifice. Va primi un raspuns in cateva minute, politistii transmitandu-i, pe langa date si informatii legate de valabilitatea actului de identitate, si fotografia titularului, pentru a o compara cu persoana aflata in fata sa.Sistemul va fi securizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, astfel incat nimeni sa nu poata avea acces la corespondenta dintre notar si oamenii legii", au precizat, ieri, oficialii Internelor", scrie Evenimentul Zilei.

Romanii nu prea mai au chef de "Rabla". "Programul "Rabla" nu merge deloc bine, iar de vina sunt reprezentantii unor autoritati "care vorbesc fara sa stie", a declarat ieri ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Prima etapa a programului pe anul acesta a inceput la jumatatea saptamanii trecute si pana acum "clientii" nu s-au mai inghesuit. Nici prima de casare nu va ajunge pana la 2.500 de euro, dupa cum s-a vehiculat. "Prima de casare nu va ajunge pana la aceasta suma, asa cum au zis unii oficiali informati gresit, deoarece programul nu ar mai avea niciun sens. Oricum, prima a fost marita in acest an la 3.800 lei, iar varsta masinilor care intra in program a scazut la 10 ani, de la 12 cat fusese in programele anterioare. Romanii sunt derutati de unii oficiali care nu vorbesc in cunostinta de cauza", a spus ministrul Nemirschi. Saptamana trecuta, insa, ministrul spunea ca este  posibil sa mai creasca prima de casare pentru urmatoarele doua etape ale programului numai daca vanzarile vor merge foarte prost (de pilda, daca din primele 20.000 de masini se vand doar 5.000). La momentul respectiv, vicepresedintele APIA, Brent Valmar, l-a contrazis, afirmand ca declaratia lui Nemirschi este paguboasa", scrie Gandul.

Opiniile Papei despre SIDA agita lumea. "La doar o luna dupa scandalul suspendarii excomunicarii unui episcop negationist, Vaticanul se confrunta din nou cu un val de critici, generate de o serie de declaratii facute de Suveranul Pontif privind eficienta prezervativului in lupta impotriva maladiei SIDA. Remarcile care au provocat reactii virulente la nivel mondial au fost facute de Papa Benedict al XVI-lea la bordul avionului care il transporta marti in Camerun, prima escala a turneului pe care liderul Bisericii Catolice il efectueaza in Africa. Suveranul Pontif a apreciat ca nu se poate "rezolva problema SIDA", pandemie cu efecte devastatoare in Africa, "prin distribuirea de prezervative". "Din contra, utilizarea acestora agraveaza problema", a adaugat Papa. Remarcile sale nu au ramas fara replici. "Traieste Papa in se col ul XXI?", s-a intrebat retoric ieri Alan Fogue, un reprezentant al organiza tiei neguvernamentale ca meruneze "Miscarea pentru pledoarie in favoarea accesului la tratamente".La randul ei, organizatia umanitara Medecins du Monde a calificat, ieri, decla ratiile Papei drept "grave", din cauza impactului asupra po pulatiei africane, printre care se re gasesc doua treimi dintre persoanele seropo zitive de la nivel mondial", scrie Evenimentul Zilei.

Prunea risca sa fie dat afara din FRF. "Presedintele LPF Dumitru Dragomir a declarat, miercuri, ca directorul de relatii internationale al FRF, Florin Prunea, isi poate pierde locul de munca pentru ca a facut publice stenogramele sedintei de luni a Comitetului Executiv al FRF."Domnul Prunea isi poate pierde locul de munca pentru ca a facut publice in conferinta de presa de astazi stenogramele Comitetului Federal (n.r. - Comitetul Executiv). El nu cunoaste regulamentul. Acolo se specifica faptul ca sedintele Comitetului Federal nu se fac publice. Domnul Prunea e salariatul FRF, face parte din conducerea administrativa, dar dupa 2-3 ani de cand e in functie el nu cunoaste statutele si regulamentele, legea dupa care ne conducem. E foarte grav pentru Prunea ca a scos stenogramele. De acum inainte, ceilalti membri ai Comitetului Federal or sa se fereasca daca nu se vor lua masuri. El putea sa spuna ce s-a vorbit acolo in sedinta, dar nu sa faca publice stenogramele", a spus "Corleone" la Gsp TV, ocazie cu care a promis ca va discuta cu presedintele Mircea Sandu despre stenogramele facute publice de Florin Prunea, dar a precizat ca nu il intereseaza ce sanctiune va primi acesta din partea conducerii FRF", scrie Gandul.

Elena Gheorghe are numarul 14 in concursul Eurovision. "Reprezentanta Romaniei la Eurovision, Elena Gheorghe, va intra in concurs in prima semifinala, de pe 12 mai, si va purta numarul 14. Ordinea de intrare in concurs a fost stabilita luni, prin extragere la sorti, de catre Dima Bilan, castigatorul Eurovision 2008. Piesa Elenei, "The Balkan Girls", va fi una dintre cele 18 interpretate in prima semifinala. Pe 12 mai vor intra pe scena, in ordine, artistii din Muntenegru, Cehia, Belgia, Belarus, Suedia, Armenia, Andora, Elvetia, Turcia, Israel, Bulgaria, Islanda, Macedonia, Romania, Finlanda, Portugalia, Malta, Bosnia si Hertegovina. Doar 10 participanti vor ramane in cursa pentru finala din 16 mai, de la Moscova", scrie Evenimentul Zilei.

Publicat Joi, 19 Martie 2009 - 08:07
Cuvinte cheie: pensii speciale, permise auto, dejectii, imobiliare, notari, Rabla, Papa, FRF, Eurovision | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Luni, 16 Iulie
EURO = 4.6589 lei | DOLAR = 4.0064 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours