Taxa auto, pentru toate masinile; Felix, adevaratul castigator la Loto; Miron Cozma isi face partid

Taxa auto, pentru toate masinile. "Soferii ar putea plati, din aprilie, o taxa de poluare anuala, in functie de noxe, chiar daca masina este deja inmatriculata. De la 1 februarie si pana atunci, masinile ar putea fi inscrise conform legislatiei valabile in luna iulie 2008. Astfel, scutirea pentru masinile noi s-ar putea anula. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat vineri seara pentru Cotidianul ca varianta ca taxa de poluare sa fie platita anual, in functie de gradul de poluare al masinii, este cea care are cele mai mari sanse sa fie noua "taxa auto". Aceasta va fi propusa spre aprobare Parlamentului, printr-un proiect de lege care sa fie discutat in procedura de urgenta.Potrivit lui Nemirschi, noua taxa va avea la baza principiul "poluatorul plateste", mai precis, cu cat masina polueaza mai mult, cu atat proprietarul vehiculului va plati mai mult. Aceasta varianta, la care lucreaza Ministerul Mediului si cel al Finantelor, propune o taxa care ar urma sa fie introdusa in impozitul anual al masinii. "Noua varianta se va finaliza pana la inceputul lunii aprilie, pentru a nu risca o noua sanctiune din partea Comisiei Europene", a precizat Nemirschi. In cazul in care varianta ministrului Mediului va trece de Parlament, rezulta ca fiecare proprietar de masina va plati aceasta taxa, indiferent daca masina se inmatriculeaza acum sau daca este deja inmatriculata de ani buni. Este evident ca taxa va fi mai mare pentru posesorii de masini mai vechi. In prezent, taxa de poluare este platita in functie de capacitatea cilindrica a motorului, de norma de poluare (adica Euro 1, 2, 3 sau 4), de vechimea autovehiculului si de emisia de dioxid de carbon. Noul ministru al Mediului considera ca nu s-ar pierde foarte multi bani daca s-ar modifica actul normativ actual. In ceea ce priveste actuala ordonanta, prin care taxa de poluare pentru masinile vechi a fost triplata, iar pentru masinile noi a fost suspendata pentru un an, ministrul Mediului a declarat ca are de gand ca foarte curand, chiar din luna aceasta, sa suspende actuala taxa si sa revina la nivelul celei din iulie", scrie Cotidianul.

Felix, adevaratul castigator la Loto. "Directorul Loteriei, Liliana Minca, a atribuit tipografiei controlate de Dan Voiculescu contractele de tiparire a revistei "Loto-Prono". Liliana Minca a inchis tipografia proprie a Loteriei si a dat contractele de tiparire de bilete si a revistei Loto-Prono unor firme controlate de familia lui Dan Voiculescu. Aflata la un pas de plecare din fruntea Loteriei, Liliana Minca (fosta Ghervasuc), pusa in functie de Partidul Conservator (PC) din care face parte, nu lasa institutia intr-o situatie prea buna. Stocul de bilete loteristice disponibil in depozitele din Bucuresti (de la Obor) si din tara este la limita. Acest lucru s-a produs din cauza faptului ca sefa Loteriei a facut tot posibilul pentru a le pune cateva contracte pe tava tipografiilor Intact, controlate de familia presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, dar si societatii Passerini Print Co, firma apropiata consilierului Lilianei Minca, Valeriu Draghici, fost ofiter SIE. Liliana Minca a fost numita politic de PC, in 2006, la conducerea Loteriei si a fost singura persoana care a ramas in guvern si care s-a bucurat inca de sprijinul lui Dan Voiculescu atunci cand partidul condus de acesta s-a retras din Executivul Tariceanu. Sefa Loteriei, care ocupa si functia de vicepresedinte al conservatorilor, este maritata din toamna lui 2007 cu Ion Minca, presedintele PC Mangalia", scrie Adevarul.

La 10 ani de la mineriade, Miron Cozma isi face partid. "Miron Cozma, fostul "Luceafar" al huilei, a declarat, ieri, la Targu-Jiu, in cadrul unui simpozion legat de mineriadele din 1999, ca va incepe, oficial, demersurile pentru infiintarea unui partid ce va reprezenta interesele muncitorilor, insa nu a dorit sa-i faca public numele.La simpozion au mai luat parte fostii camarazi de arme ai lui Miron Cozma, peste 200 de mineri si fosti mineri, precum si reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale. Cu toate ca au fost invitati sa participe, politicienii locali si liderii de sindicat din mineritul Olteniei nu s-au prea inghesuit la intalnirea cu Cozma. Singurul prezent in timpul discursului fostului lider al ortacilor a fost vicepresedintele PNL Gorj, Pantelimon Manta, prefect la data evenimentelor din 1999. Cuvantarea cu iz politic a fost urmata de un moment aniversar. Alaturi de un grup de 50 de mineri si simpatizanti, Cozma a refacut traseul parcurs in urma cu un deceniu, marcat de doua opriri pentru depanat amintiri: Costesti, locul unde minerii au invins fortele de ordine, si Manastirea Cozia, acolo unde s-a semnat pacea intre autoritati si ortaci. "Vin in aceste locuri din Valcea dupa 10 ani si ma simt ca si cum as calca pe propriii mei pasi. Nu regret absolut nimic din tot ce am facut", a declarat solemn Miron Cozma, citat de Evenimentul Zilei.

Universitatile vor califica studentii in functie de cerintele de pe piata muncii. "Studenti calificati in functie de cerintele de pe piata muncii.Acestea sunt prevederile unui proiect ambitios al Ministerului Educatiei, in valoare de 17 milioane de lei, cofinantat de Fondul Social European - prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - si de Guvernul Romaniei. Concret, vor fi constituite consortii universitate-intreprindere, care sa corespunda domeniilor fundamentale de formare universitara. Descrierea a 500 de programe de licenta si master se va face prin consultarea Ministerului Educatiei cu Ministerul Muncii, cu organizatiile studentesti si cu partenerii sociali (comitete sectoriale, patronate, sindicate, asociatii profesionale), scrie Ziua.

150 milioane dolari pentru "incoronarea" lui Obama. "Cel de-al 44-lea presedinte al SUA va depune juramantul, dupa patru zile de ceremonii, estimate a costa 150 milioane dolari si urmarite de milioane de americani adunati in capitala SUA si, probabil, miliarde de telespectatori din intreaga lume. De cand a coborat in Union Station din Washington D.C. dintr-un tren special, sambata, in care a reprodus traseul lui Abraham Lincoln din 1861, Obama este personajul central al unei serii de evenimente care vor culmina cu depunerea juramantului in fata Capitoliului. El va jura pe aceeasi Biblie pe care a tinut mana Lincoln, urmarit de privirile a 240.000 de oameni care vor avea acces - contra unor bilete distribuite gratuit, dar care au ajuns sa se vanda si cu 500 dolari! - pe uriasa esplanada denumita The National Mall, care se intinde pe trei km intre cladirea Congresului si Memorialul lui Lincoln. Pe langa depunerea juramantului propriu-zisa, aceste zile au fost marcate de o succesiune de dineuri si baluri, la care, pe langa costurile organizarii propriu-zise, se adauga si cele de securitate. Totusi, Comitetul Inaugural al Partidului Democrat anunta ca 41 milioane dolari sunt stransi din donatii, iar nicio suma nu a fost acceptata de la grupuri de lobbysti inregistrate potrivit legii. Numai cetateni individuali au fost acceptati ca donatori, cu sume maxime de 50.000 dolari, desi legea nu impune vreo limita, precum in campanie. La inaugurarea lui George W. Bush, au fost acceptate donatii de pana la 250.000 dolari, de la puternice corporatii, insa cei care au strans bani pentru Obama au gasit 387 de donatori in limita maxima impusa. Intre donatori se numara multe vedete de la Hollywood, dintre care unele si-au anutat prezenta la Washington: Halle Berry, Jamie Foxx, Sharon Stone, Samuel L. Jackson, George Lucas, Steven Spielberg.Restul cheltuielilor, pana la suma estimata de 150 milioane dolari,va fi acoperit de primaria din Washington (47 milioane), statul Maryland (12 milioane), Virginia (16 milioane), respectiv Guvernul federal (zeci de milioane)", scrie Gandul.

"Olimpiada Oamenilor Obisnuiti", la judecata. Comitetul International Olim pic (CIO) si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) se lupta in in stanta cu firma Quadrant Ambroq Beverages S.R.L - detinatoarea marcii Prigat -, dar si cu societatile Media Pro Pictures (Pro TV) si 23 Comunications Ideas SRL - firma de publicitate a lui Bogdan Naumovici. Motivul: pentru a promova cum se cuvine racoritoarele, cele trei societati s-ar fi folosit ilegal de marcile olimpice - "Olimpiada", "Jocuri Olimpice" si "Jocurile Olimpiadei". Drept urmare, magistratii Tribunalului Bucuresti urmeaza sa decida daca vor obliga societatile acuzate ca "au adus atingere dreptului de proprietate intelectuala asupra marcilor olimpice" sa plateasca CIO si COSR daune de 168.000 de lei (aproximativ 42.000 de euro). Concret, in documentele prezentate in instanta, reprezentantii firmei de avocatura "Musat & Asociatii" sustin ca cele trei societati au afectat cu intentie interesele Comitetului Olimpic, atat prin regulamentul campaniei publicitare "Olimpiada Oamenilor Obisnuiti", cat si prin faptul ca aceasta a fost de rulata in perioada pregatirii si desfasurarii Jocurilor Olimpice de la Beijing: 19 iulie-30 august 2008. "Campania "Olimpiada Oamenilor Obisnuiti" este promovata pe canale media si pe internet, prin spoturi publicitare care fac referire directa la Jocurile Olimpice, paratele folosind, pe langa denumirea protejata de "Olimpiada", si o sigla de natura sa creeze confuzie cu simbolul Olimpiadei, precum si o torta stilizata, care face trimitere in mod evident la torta olimpica", se arata in actiunea formulata de aparatorii Comitetului Olimpic, srie Evenimentul Zilei.

Ministrul Culturii a deschis primul festival verde din Romania. "Multa lume buna s-a grabit sa fie verde la primul festival eco din Romania, care are loc zilele acestea la Sinaia. Jurnalisti, regizori, producatori si, bineinteles, multe ONG-uri. Theodor Paleologu a venit cu trenul la Sinaia, unde are loc prima editie Green Planet Blues. In deschiderea de sambata a festivalului de documentare pe teme ecologice, noul ministru al Culturii a spus ca nu vrea sa ii ia locul colegului de guvernare de la Ministerul Mediului, dar ca la salvarea planetei trebuie sa participe toata lumea. Si ca la fel de importanta ca mediul, pentru care militeaza, este si protejarea mostenirii culturale."Nu am masina si nici nu imi voi lua una", a spus Theodor Paleologu in incheiere, care a adaugat ca are o bicicleta cu care indrazneste sa mearga doar sambata si duminica in Bucuresti. "Locuiesc in Bucuresti, unul dintre cele mai murdare orase din Europa, cred", a explicat el.Referitor la mediu si la vremea schimbarii, pe care o proclama toti ecologistii, ministrul Culturii a mai destins audienta cu o replica din Woody Allen: "Suntem la o rascruce. Un drum duce spre disperare, altul spre extinctie. Sper ca voi alege drumul care trebuie".Primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, a tinut sa se laude ca a fost singurul primar din Romania care a participat in 2005, la San Francisco, la Ziua Mondiala a Mediului, ocazie cu care a inceput sa inteleaga importanta atitudinii eco. A adaugat ca incearca sa implementeze politicile verzi in Sinaia, chiar daca nu sunt foarte bine primite de public, cum ar fi limitarea traficului in zona centrala, precum si accesul restrictionat cu masinile la cota 1.400. Pentru cei care construiesc sus, spre munte, are o noua regula: sa planteze de trei ori mai multi copaci decat taie. "Si in Romania se poate", scrie Cotidianul.

Publicat Luni, 19 Ianuarie 2009 - 08:54
Cuvinte cheie: taxa auto, felix, loto, studenti, piata muncii, festival verde, Olimpiada oamenilor obisnuiti | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Luni, 23 Iulie
EURO = 4.6512 lei | DOLAR = 3.9767 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours