Salariile bugetarilor, marite cat sa acopere inflatia;Regulamentele scolare neclare incurajeaza violenta;Eminescu, sarbatorit si peste hotare

Salariile bugetarilor, marite cat sa acopere inflatia. "Ministerul Muncii propune ca masura anticriza cres-terea salariilor in sectorul bugetar doar cu 5,3% in 2009, adica inflatia prognozata pentru anul in curs. Bugetarii ar putea sa aiba parte de o prima majorare a salariilor abia in luna martie, iar ajustarea pentru tot anul 2009 sa fie de 5,3%, adica sa acopere inflatia prognozata, potrivit unei propuneri anticriza lansate de Ministerul Muncii in discutiile cu partenerii sociali. Potrivit documentului, "in sectorul bugetar, ajustarea salariilor in anul 2009 se va face tinand cont numai de cresterea prognozata a preturilor de consum si va fi aplicata incepand cu trimestrul II al anului 2009". Bugetarii ar putea spera la o majorare suplimentara abia in octombrie, "in partea a doua a anului 2009, in functie de evolutia favorabila a economiei pe primele 9 luni ale anului asigurandu-se o crestere salariala corespunzatoare cresterii productivitatii sociale a muncii".In cazul in care va fi convenita si cu partenerii sociali, masura va fi pusa in aplicare tot prin ordonante ale Guvernului, emise in cursul lunii ianuarie.O alta propunere a ministerului din domeniul salarizarii vizeaza fundamentarea fondului de salarii de asemenea numai pe baza inflatiei prognozate pe 2009, avand in vedere ca autoritatile intrevad "o reducere a productiei, a veniturilor si a numarului de personal", titreaza Cotidianul.

Regulamentele scolare neclare incurajeaza violenta. "Cate bordeie, atatea obiceie. Regulamentul general, elaborat de Ministerul Educatiei, si regulamentele interioare de ordine din unitatile de invatamant preuniversitar dau nastere unor neconcordante in ceea ce priveste sanctiunile aplicate elevilor care creeaza probleme. Pentru aceeasi "fapta", elevi din unitati scolare diferite primesc sanctiuni diferite. "Sa nu mai vorbim si despre faptul ca, uneori, consiliul profesoral stabileste o sanctiune pentru elevul care nu a fost cuminte, iar reprezentantii inspectoratului scolar judetean ies in public cu declaratii prin care condamna consiliul profesoral pentru sanctiunea aplicata copilului. Toate acestea pornesc de la faptul ca nu avem un regulament general clar, pe baza caruia fiecare unitate de invatamant preuniversitar sa-si stabileasca regulamentele interioare de ordine", au declarat pentru "Curentul" surse autorizate din cadrul Ministerului Educatiei. In acest sens, un exemplu recent este cel din judetul Dolj. In urma cu aproximativ doua luni, mai multe eleve de la Liceul "Matei Basarab" din Craiova s-au luat la bataie intr-o sala de clasa. Motivul: care dintre ele sa duca la o inmormantare coroana de flori. Imaginile au ajuns in urma cu cateva zile pe Internet. Acum, urmeaza stabilirea sanctiunilor in consiliul profesoral. In principiu, conducerea unitatii spune ca elevele, potrivit regulamentului intern, vor primi mustrare sau nota scazuta la purtare. Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, insa, este de parere ca tinerele trebuie exmatriculate. Parintii sunt de parere ca elevii care creeaza probleme trebuie "judecati" nu numai de catre consiliul profesoral: "Sanctiunea trebuie stabilita de catre Consiliul de administratie al unitatii de invatamant, format din cel putin cinci membri, dar nu mai mult de 11 membri, intre care directorul unitatii, directorul-adjunct, contabilul-sef, cadre didactice alese de consiliul profesoral si reprezentanti ai parintilor, precum si ai administratiei publice locale. In consiliile de administratie ale liceelor si scolilor postliceale se includ unu sau doi elevi". In cazul celor sapte eleve de la Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu" din Medgidia, care, luna trecuta, au batut o colega pana "au bagat-o in spital", consiliul profesoral a fost cel care a stabilit  sanctiunile: nota 4 la purtare pe primul semestru, urmarea unui program educativ si sedinte de consiliere la cabinetul psihologului scolar", scrie Curentul.

Masinile noi, vandute la tocmeala."Vanzarea de autoturisme din Romania a intrat in zodia tocmelii. Din cauza crizei si a prabusirii vanzarilor, majoritatea preturilor "de lista" ale dealerilor auto au ajuns sa fie orientative. Astfel, la o prima discutie cu dealerii, potentialii cumparatori obtin, dintr-un foc, discounturi de 15%. Dar sunt si firme, precum Romcar (dealer Ford), Volvo sau Hyundai care merg cu discounturile pana la 25%. In acest timp, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) sustine ca vanzarile anuale de automobile noi din Romania s-ar putea injumatati, ajungand la 150.000 de unitati, caz in care 100.000 de locuri de munca sunt in pericol.Ieri, Grupul Renault, impreuna cu BNS, a cerut Guvernului sa sprijine industria auto prin adoptarea unui plan cu mai multe puncte. Printre acestea se numara mentinerea taxei de poluare si demararea programului "Rabla" care trebuie sa "inghita" 60.000 de masini. Automobile Dacia a anuntat o reducere a pretului pentru un model Dacia cu 1.700 de euro, daca se ia in calcul si prima de casare. Vanzarea de automobile in Romania a intrat, in sfarsit, in zodia tocmelii. Discountul mediu, pe care il puteti obtine zilele acestea la o prima discutie cu un dealer auto este de 15% fata de pretul de lista, dar sunt si firme, precum Romcar (dealer Ford), Volvo sau Hyundai, in cazul carora puteti obtine reduceri de chiar 25 de procente", titreaza Gandul.

Constitutia lui Basescu, de la Stalin la Ceausescu."Modificarile pe care Traian Basescu le doreste sa fie aduse Constitutiei Romaniei seamana izbitor cu ceea ce era reglementat in legile fundamentale adoptate de Marea Adunare Nationala in 1952, respectiv 1965. Una dintre temele preferate de presedinte este adoptarea unui sistem parlamentar unicameral, ceea ce ne aduce cu gandul la aceeasi Mare Adunare Nationala -  organul suprem in stat care a coordonat legislatia Republicii Populare Romane si a Republicii Socialiste Romania pana in anul 1989.Un alt obiectiv al lui Traian Basescu este instituirea unui regim politic semiprezidential, dupa model francez. In perioada comunista, Romania avea sistem parlamentar, iar presedintele avea o serie de prerogative identice cu cele ale sistemului semiprezidential. Constitutia din 1965 prevedea, asemenea regimului francez invocat de Comisia prezidentiala, posibilitatea ca presedintele sa organizeze referendumuri pentru adoptarea unei legi sau dreptul sefului statului sa prezideze sedintele Guvernului.Presedintele mai doreste ca Romania sa nu mai fie impartita din punct de vedere administrativ-teritorial in 40 de judete, la care se adauga Bucurestiul, ci in 9-12 euroregiuni autonome. In 1952, imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, statul comunist a legiferat impartirea teritoriala a Romaniei in 17 regiuni administrativ-teritoriale, la care se adauga Regiunea Autonoma Maghiara a Republicii Populare Romane, formata din teritoriul locuit de populatia maghiara secuiasca, cu capitala la Targu-Mures", scrie Gardianul.

Bancile americane au nevoie de si mai multi bani. "Avem nevoie de mai multi bani" pare sa fie mesajul pe care echipa din jurul lui Barack Obama il primeste cu fiecare zi pana la preluarea mandatului sau. Trezoreria SUA mai dispune inca de 350 din cele 700 miliarde dolari acordate de Congres, la 3 octombrie, insa banii nu vor fi suficienti pentru salvarea bancilor de faliment.Pe masura ce tot mai multe firme din SUA intra in lichidare, sute de mii de americani isi pierd slujbele si nu mai au cu ce sa-si platesca ratele la case ori automobile, nici banii cheltuiti pe carduri de credit. Din aceasta pricina, analisti citati de The New York Times estimeaza ca pierderile economiei SUA vor fi de 500-700 miliarde dolari in urmatoarele luni ale lui 2009.In total, criza financiara marcata de prabusirea burselor (mai intai la New York, apoi in toata lumea), plus recesiunea in care a intrat economia Americii pe fondul lipsei de lichiditati vor genera pierderi de 1.800 miliarde dolari. Aceasta suma reprezinta dublul previziunilor initiale privind amploarea pierderilor.In lipsa unei suplimentari a sumelor oferite de Trezorerie, o serie de banci americane - JPMorgan Chase, Bank of America si Wells Fargo - raman sub amenintarea falimentului din cauza "creditelor toxice" ramase in portofofiul lor si a inmultirii numarului de rau-platnici. Cele mai serioase probleme le are Citigrop care, desi a primit 45 miliarde din partea Trezoreriei, a decis divizarea in mai multe companii, in speranta  ca noile entitati vor infrunta mai bine criza. Posibilitatea ca viitoarea Administratie a lui Barack Obama sa propuna Congresului suplimentarea sumelor pentru salvarea bancilor a fost evocata, marti, de insusi Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale (Fed - banca centrala a SUA)", scrie Gandul.

Vandut si revandut: Radoi pleaca pe 6 milioane de euro."Radoi pleaca in Arabia Saudita la Al Hilal, echipa antrenata de Cosmin Olaroiu, pentru uriasa suma de 6 milioane de euro. Plus TVA. Chiar daca din punct de vedere sportiv transferul capitanului Stelei este un pas inapoi, din punct de vedere financiar el este o lovitura. Atat pentru Gigi Becali, care avea mare nevoie de lichiditati, cat mai ales pentru Mirel care va castiga peste 4 milioane de euro in patru ani. Acestea sunt, in mare, cifrele transferului, dar desi pare spectaculos sunt oameni care nu cred ca este adevarat. Iar unul dintre acestia este Ilie Balaci, cel mai valoros antrenor roman care a pregatit formatii din zona Golfului, inclusiv echipa la care pleaca acum Radoi."Acum doi ani de zile cand antrenam eu in zona Golfului acolo nu erau decat camile. Nisip si camile si eu antrenam camilele in nisip. Cel putin asa sustinea presa de la noi, ca sa vad acum ca in nici doi ani lucrurile s-au schimbat dramatic. Brusc, Dubaiul este cel mai frumos oras din lume iar dumnevoastra ziaristii ati facut pe  Al Hilal un fel de Real Madrid al Asiei. Sincer sa fiu, nu mai stiu nici eu care e realitatea. E aia in care am lucrat eu, sau asta pe care o vad in ziare".Ilie Balaci nu stie daca suma de transfer vehiculata este reala dar considera ca se exagereaza mult. "Nu eu faceam transferurile, ca sa-mi dau seama daca pe Radoi s-a platit sase milioane de euro, dar stiu sigur ca salariile nu sunt asa de mari pe cat aud", informeaza Gandul.

Eminescu, sarbatorit si peste hotare. "Artisti caricaturisti de pe glob au realizat portrete ale lui Mihai Eminescu, intr-o viziune personala. Cu ocazia a 159 de ani de la nasterea poetului roman, evz.ro prezinta modul in care este celebrata creatia eminesciana in lume si cateva dintre portretele artistilor internationali.In Spania se desfasoara cea de-a treia editie a unui eveniment in cadrul caruia se recita o parte dintre poeziille lui Eminescu. Acesta va avea loc la sediul Hispano-Rumano de Alcalá de Henares, in apropiere de Madrid, iar lecturarea se va face in romana si in spaniola. Volumele din care se fac selectiile vor fi incluse intr-o expozitie de o zi, pana pe 16 ianuarie, la Biblioteca "Cervantes-Eminescu" din Alcalá de Henares. Din anii 1989, Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York organizeaza, anual, simpozioane de comemorare a creatiei poetului. Tema acestei editii este "Posteritatea eminesciana: epigoni si detractori". Programul evenimentului din acest an, organizat pe 17 ianuarie, este unul complex, in cadrul caruia se vor recita versuri si se vor dezbate prezentarile invitatilor, printre care Mircea Chelaru, George Alexe, Theodor Damian Mircea Sandulescu. Vor mai fi incluse o lansare de carte si prezentarea diferitelor proiecte culturale in vederea omagierii poetilor romani. In Portugalia, in cadrul bibliotecii Institutului Cultural Roman din Lisabona este pregatita in conferinta, "Mihai Eminescu, ultimul romantic european", care va incepe la ora 19 (ora locala). Coordonatorii evenimentului sunt prof.dr. Simon Doru Cristea si Maria Joao Coutinho",  titreaza Evenimentul Zilei.

Publicat Joi, 15 Ianuarie 2009 - 08:52
Cuvinte cheie: salarii, inflatie, masini noi, regulamente, violenta, scoala, Radoi, Eminescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Duminica, 22 Iulie
EURO = 4.6562 lei | DOLAR = 3.9954 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours