Saracia absoluta ar putea creste in 2009; Liceenii romani, cei mai oropsiti din UE; Accize pe ceasuri, celulare si brichete

Saracia absoluta ar putea creste in 2009."Saracia absoluta ar putea creste in acest an, comparativ cu 2008, cu 1-2 puncte procentuale la 11-12%, pe fondul crizei internationale, in cazul in care nu vor fi luate masuri adecvate pentru combaterea acestui fenomen, potrivit raportului intocmit de Banca Mondiala pentru autoritatile romane."Avutia gospodariilor va fi afectata de contractarea cererii de forta de munca si de cresterea somajului, precum si de reducerea remiterilor trimise de romanii care muncesc in strainatate (...) Guvernul ar putea avea in vedere contracararea impactului crizei prin utilizarea de masuri care sa rezolve cel mai bine socurile temporare", se arata in raport.Analistii Bancii Mondiale arata ca una dintre provocarile cu care se vor confrunta autoritatile se refera la adoptarea de masuri impotriva saraciei care sa respecte, in acelasi timp, constrangerile bugetare.In timp ce pentru angajatii care isi pierd locul de munca autorul de somaj, eventual ajustat, va oferi protectia necesara, pentru "saracii cronici" si pentru cei care lucreaza in sectorul informal sprijinul va fi oferit prin asistenta sociala."Accentul va fi pus pe ajustarea in sus, sau indexarea, a beneficiilor tintite (venitul minim garantat, indemnizatiile pentru cresterea copilului), precum si pe pastrarea constanta, in termeni nominali, a alocatiilor universale (pentru copii, etc)", scrie Cotidianul.

Accize pe ceasuri, celulare si brichete? "Printre propunerile de modificare a Codului fiscal, inaintate de Ministerul Finantelor, se numara accizarea unor produse precum telefoanele mobile, revistele pentru adulti, sistemele GPS, brichetele, ceasurile si armele de vanatoare, ne-au declarat ieri surse patronale. Miniterul de Finante neaga ca va taxa celularele, brichetele si ceasurile. In documentul de lucru elaborat de Finante nu se precizeaza daca respectivele produse ar trebui sa faca parte din categoria premium sau nu pentru a fi supuse accizarii. Altfel spus, ar putea fi accizate si telefoanele "clasice", nu doar cele dotate cu camera video sau echip amente multimedia, iar brichetele nu ar trebui sa fie neaparat "Zippo" pentru a fi astfel impozitate. De asemenea, ceasurile nu ar trebui sa fie de colectie sau sa poarte vreo marca notorie pentru a intra in randul produselor supuse accizarii. "Daca aceste propuneri vor fi adoptate odata cu viitorul Cod fiscal, veniturile obtinute la buget din respectivele surse nu ar depasi ordinul sutelor de mii de euro. In schimb, pierderile provocate de renuntarea la astfel de produse sau, spre exemplu, dezabonarea de la telefonia mobila ar fi incomparabil mai mari", ne-au declarat sursele noastre", scrie Adevarul.

Managerii de spital, cu cheltuielile la vedere. "Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a hotarat sa ceara managerilor de spitale sa publice pe site-ul e-sanatate situatia cheltuielilor lunare ale unitatilor sanitare, pentru a vedea public unde se cheltuiesc "in exces" fondurile din sistemul de sanatate. "Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale va lansa, in urmatoarea perioada, site-ul e-Romania. Acesta va avea o componenta foarte importanta pentru noi, care se va numi e-sanatate. Am decis ca, pe acest site, asa cum rezulta si din proiectul contractului -cadru, managerii spitalelor sa isi publice, intr-o sectiune speciala, cheltuielile lunare ale spitalelor. In acest fel, vom putea vedea, public, unde se cheltuiesc in exces fondurile din sistemul de sanatate. Cred ca este un exercitiu de transparenta foarte necesar in acest sistem", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.In acest context, Ministerul Sanatatii si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale au semnat, in urma cu doua zile, un Protocol de colaborare in domeniul sustinerii implementarii de solutii specifice societatii informationale din domeniul sanatatii. Obiectivul acestui protocol este de a realiza si implementa strategia societatii informationale din domeniul sanatatii, dar si de a asigura implementarea proiectelor specifice acesteia. Cele doua ministere se vor sprijini reciproc in ceea ce priveste stabilirea unui grup de lucru care va elaborara Strategia e-sanatate, a mai spus ministrul Sanatatii", scrie Gandul.

Liceenii romani, cei mai oropsiti din UE. "In Vest, elevii invata la scoala patru sau cinci ore pe zi. La noi, si cate sapte ore. Un elev de clasa a X-a din Marea Britanie invata sase discipline, timp de 26 de ore pe saptamana. Elevul roman sta in medie 33 de ore, iar numarul obiectelor de studiu este 15. Mai putine ore de sport si de limbi straine. Aceasta este noua viziune a Ministerului Educatiei. In timp ce alte tari din UE acorda o importanta majora educatiei fizice si limbilor moderne, la noi, autoritatile au taiat una din cele doua ore de sport pe saptamana ale elevilor de colegiu si o ora de limbi moderne din programa liceelor tehnologice. Motivatia a fost aceea ca din toamna toti elevii trebuie sa petreaca la scoala maximum 30 de ore fata de 32-37 cate sunt in prezent. In toata lumea curriculumul e centrat pe competente. Iar cele 15 discipline pe care le urmeaza liceenii romani nu reprezinta competente", sustine Marian Stas, expert in educatie. Victor Nicolae, directorul Colegiului National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti sustine ca orele ar fi trebuit reduse la 25 saptamanal, asa cum este in majoritatea tarilor UE", titreaza Adevarul.

Miron Mitrea, la judecata. "Senatorul PSD de Vrancea Miron Mitrea a fost trimis in judecata, ieri, de procurorii anticoruptie, in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit spaga de la Irina Jianu pentru a o promova la conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii. Mai mult, potrivit anchetatorilor, demnitarul l-ar fi determinat pe fostul architect-sef al Primariei Voluntari, Nicolae Popescu, sa falsifice o autorizatie de constructie pe care ar fi folosit-o apoi in favoarea sa, in ancheta. De altfel, Jianu si Nicolae il vor insoti pe Mitrea in boxa acuzatilor. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2001-2002, patru firme din Bacau controlate de Irina Jianu au executat lucrari de reparatii, in valoare totala de 900.000 de lei, la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea. Anchetatorii mai arata ca, in 2004, la inceputul anchetei, Irina Jianu ar fi incercat sa inlature orice proba si le-ar fi cerut administratorilor ce lor patru societati sa stearga inregistrarile din evidenta contabila, sa "scape" de calculatoarele pe care fusesera inregistrate cheltuielile si sa distruga toate documentele financiare si tehnice", titreaza Evenimentul Zilei.

Mafia foloseste "romanofobia" pentru a controla opinia publica. "Asociatiile antimafie considera ca amenintarile de luna trecuta la adresa romanilor din Sicilia au fost lansate de Cosa Nostra, care incearca sa se redreseze. In vara, Camorra gonea romanii din Napoli. Romanii din localitatea siciliana Canicatti, care au primit luna trecuta scrisori in care li se cerea sa plece cat mai repede din Italia, in caz contrar riscand sa fie ucisi, ar fi putut fi luati in vizor de Cosa Nostra, afirma portalul politicamentecorretto.com, citand asociatii antimafie. Amenintari au primit si patronii firmelor care angajeaza romani. Daca o parte a presei a interpretat aceste amenintari ca venind din partea italienilor care isi revendica dreptul la munca, asociatiile antimafie avertizeaza ca ar putea fi vorba de presiunea Cosa Nostra asupra romanilor.Potrivit ONG-urilor, mafia siciliana incearca sa se reorganizeze dupa loviturile primite de la stat si dupa ce a pierdut teren in fata altor organizatii criminale, ca Ndragheta din Calabria", scrie Cotidianul.

Suporterii violenti, urmariti cu camera ascunsa."Suporterii Ligii I vor fi supravegheati de Jandarmerie cu camere de luat vederi instalate in nasturi si ochelari. Jandarmeria vrea sa faca ordine printre huliganii din Liga lui Mitica. Fanii formatiilor din Liga I vor fi supravegheati de jandarmi, incepand de vineri, in timpul tuturor manifestarilor sportive cu ajutorul unor camere ascunse. Astfel, Jandarmeria Romana a primit din partea Ministerului de Interne al landului Baden Württemberg, prin atasatul de interne din Romania, patru camere prefesionale de filmat, doua aparate foto, patru camere care pot fi ascunse in vestimentatie si o pereche de ochelari cu camera de luat vederi. Cu ajutorul camerelor de luat vederi, jandarmii vor putea monitoriza indeaproape manifestarile sportive, deoarece acestea pot fi ascunse chiar si in nasturi. Camerele vor fi folosite, cu precadere, pentru supravegherea suporterilor echipelor de fotbal care in ultima perioada au avut un comportament violent la partidele formatiilor favorite", informeaza Cotidianul.

Elena se pregateste pentru Eurovision. "Anul acesta, promovarea piesei de la Eurovision se va face mai mult pe internet, la radio si TV, decat prin concerte in strainatate. Reprezentanta Romaniei la Moscova a filmat zilele acestea videoclipul melodiei "The Balkan Girls", cu care va participa la concurs. "Este un clip regizat de Dragos Buliga, realizat de Cat Music, casa de discuri a Elenei, in colaborare cu TVR. Filmarile au avut loc atat in interior, cat si in exterior, iar in clip apar multi dansatori", a declarat pentru "Adevarul" Dan Manoliu, coordonatorul delegatiei Romaniei la Eurovision. Desi Elena Gheorghe (23 de ani) va fi prezenta saptamana viitoare la Berlin, Dan Manoliu spune ca anul acesta va miza pe o promovare masiva pe internet, pe radio si tv. "Ceea ce prinde intr-un an, poate sa nu mai mearga in anul urmator, asa ca ne-am hotarat sa promovam piesa pe site-urile fancluburilor concursului, pe radiouri si televiziuni din toata Europa", explica el. "Vom merge si in cateva orase din strainatate, insa nu in foarte multe. In ultimii doi ani, acest gen de promovare nu prea ne-a ajutat", mai spune Manoliu pentru Adevarul.

Publicat Vineri, 6 Martie 2009 - 08:14
Cuvinte cheie: saracie, liceeni, accize, telefoane mobile, Miron Mitrea, manageri spital, cheltuieli, suporteri, violenta, Mafia, Eurovision | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Vineri, 20 Iulie
EURO = 4.6549 lei | DOLAR = 4.0128 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours