Drepturile copilului, incalcate acasa si la scoala; Guvernul da al 13-lea salariu; Cercetatorii protesteaza pentru ca au primit doar 0,19% din PIB

Drepturile copilului, incalcate acasa si la scoala. "Un raport alternativ al ONG-urilor din domeniul protectiei copilului si care este discutat zilele acestea la Geneva arata ca drepturi precum cel la opinie, religie sau la libertatea de expresie sunt inca ignorate. "Raportul alternativ privind respectarea drepturilor copilului in Romania" este dezbatut zilele acestea la Comitetul Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, la Geneva. Potrivit reprezentantilor Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), care au prezentat documentul joi, la Geneva, acesta reprezinta varianta alternativa la raportul de tara prezentat de Romania, in 2007, Comisiei Europene, in conditiile in care tara noastra este in continuare sub monitorizare europeana pe aceasta tema. Daniela Gheorghe, coordonator proiect la FONPC, spune ca raportul alternativ este "un raport critic al protectiei copilului, al educatiei, sanatatii", dar constructiv, pentru ca vor fi si recomandari care vor fi formulate ulterior si vor trebui aplicate.Raportul ONG-urilor arata ca in continuare o serie de drepturi ale copiilor din Romania nu sunt respectate, nici de stat si nici de familie", scrie Cotidianul.

Guvernul da al 13-lea salariu. "Seful Guvernului a anuntat joi seara la B1 TV ca Executivul va acorda al 13-lea salariu aferent anului 2008, profesorilor si celorlalte categorii care au dreptul la asa ceva.Guvernul va acorda al 13-lea salariu aferent anului 2008, a anuntat joi seara, premierul Emil Boc, prezent la emisiunea "Nasul" de la B1 TV. "O sa platim al 13-lea salariu aferent anului 2008 si profesorilor si celorlalti...chiar daca efortul este foarte mare. Am calculat si cu domnul Pogea, trebuie sa ne achitam de aceste obligatii", a spus Boc", scrie Cotidianul.

Incalzirea la aragaz - metoda de a arunca "intretinerea" in carca vecinilor. "Desi facturile la caldura n-au crescut fata de anul trecut, 70 la suta dintre proprietarii de apartamente opresc repartitoarele si prefera sa se incalzeasca la aragaz. Potrivit presedintelui Ligii asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta, "foarte multe familii, speriate ca nu mai au bani sa-si mai plateasca facturile la intretinere, tin repartitoarele inchise si se incalzesc cu gaze. Pun pe aragaz o caramida sau si-au facut arzatoare pe care le muta din camera in camera. Acestea sunt extrem de periculoase pentru ca furtunul se uzeaza si exista oricand pericol de explozie. La cei care se incalzesc cu gaze, mirosul se simte de cand intri pe scara blocului. Ar trebui contoare individuale si pentru gaze, ca sa nu mai platesca vecinii pentru aia care se incalzesc cu gaze ca sa faca economii". La solutia cu arzatorul mutat din camera in camera sau caramida pe aragaz recurg cei care n-au consumul de gaze contorizat iar factura se imparte la toti proprietarii dintr-un bloc" , titreaza Gandul.

Cercetatorii protesteaza pentru ca au primit doar 0,19% din PIB. "Sindicalistii din cercetare si proiectare sunt nemultumiti de diminuarea bugetului la 0,19% din PIB, fata de 0,55% din PIB cat s-a alocat in 2008.  Astfel, bugetul s-a diminuat cu peste 30%, punand in pericol continuarea activitatilor institutelor nationale de cercetare.  Acestia ameninta cu proteste care vor avea loc in zilele urmatoare, decizia fiind luata in comitetul de criza si sustinuta de Patronatul Roman din Cercetare - Proiectare. Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare si Proiectare din Romania (F.L.S.C.P.R.) solicita o reactie ferma impotriva sfidarii care li s-a adus de catre Guvern. "Coroborand diminuarea ilegala a fondurilor alocate domeniului pentru derularea programelor de cercetare stiintifica, cu o diminuare la fel de drastica a fondurilor pentru investitii in domeniu, constatam ca aceste masuri sunt in contradictie cu politica europeana in domeniu, nu numai cu prevederile legale ", a precizat Radu Minea, presedinte F.S.L.C.P.R", informeaza Gardianul.

"Arhipelagul Guantanamo", pe teritoriul Uniunii Europene. "Parlamentul European indeamna statele membre UE sa accepte detinuti din controversatul centru de detentie american. Eurodeputatii se ofera sa-l ajute pe presedintele Obama, dar vor sa se asigure ca prin Europa nu vor circula liberi potentiali teroristi. Ei au cerut ca acestia sa fie monitorizati. Odata cu decizia presedintelui Obama de inchidere a centrului de detentie de la Guantanamo Bay, europenii se intreaba daca ar trebui sau nu sa primeasca in UE prizonierii care nu se pot intoarce in tara lor. La dezbaterea din plenul PE, parerile deputatilor europeni au fost impartite, dar in principal ei au pledat pentru o pozitie europeana coordonata cu privire la inchiderea centrului Guantanamo si nu actiuni singulare ale statelor membre. Calin Catalin Chirita a atras atentia ca terorismul trebuie combatut cu energie, dar si faptul ca drepturile omului trebuie respectate intotdeauna, pentru ca, spune Chirita, chiar si oamenii suspectati de comiterea unor infractiuni grave au dreptul sa fie judecati in mod corect, de un tribunal impartial, pe baze legale clare si sa fie pedepsiti proportional cu crimele lor. Marian-Jean Marinescu a apreciat drept "o pata pe obrazul lumii civilizate" in ultimul deceniu existenta centrului. In opinia sa, inainte de a decide primirea in Europa a prizonierilor, este necesara punerea la dispozitia UE a tuturor informatiilor legate de posibile activitati teroriste in care acestia au fost implicati sau de posibila lor apartenenta la o grupare terorista, precum si o evaluare obiectiva a eventualelor repercusiuni pe care le-ar putea avea prizo-nierul la intoarcerea in statul de rezidenta", scrie Adevarul.

Interzis pe stadioane pentru 57 de fani. "Jandarmeria Romana a interzis accesul pe stadioanele din Romania pentru 57 de suporteri care au comis diverse infractiuni la meciurile din prima jumatate a sezonului Ligii I la fotbal. Potrivit unui comunicat al jandarmeriei, au fost intocmite 52 de dosare premergatoare urmaririi penale si au fost aplicate 349 de sanctiuni contraventionale, a caror valoare a ajuns la 309.000 lei. In urma partidelor din competitiile internationale, zece fani au primit interdictie de a mai intra pe arenele sportive, pentru diverse perioade, s-au intocmit 35 de dosare premergatoare urmaririi penale si au fost aplicate 48 de sanctiuni contraventionale", titreaza Evenimentul Zilei.

Calin Goia, dat in judecata pentru 120.000 de euro. "Liderul trupei "Voltaj" a fost dat in judecata de o firma de brokeraj din Cluj pentru o datorie de 120.000 de euro. Potrivit Antena 3, Goia ar fi imprumutat "in marja" bani de la respectiva firma in 2007. La fel ca si alti clienti, Goia a venit cu o suma pe care compania respectiva a completat-o, iar banii au fost folositi pentru a face achizitii la bursa. Solistul Voltaj ar fi primit 5 miliarde, cu dobanda specificata in contract, de 14% pe an. Atunci cand valoarea actiunilor scade sub suma despusa de client, acestia trebuie sa completeze pana la suma initiala. Goia nu si-a platit aceste datorii, asa ca a fost dat in judecata. Potrivit aceleiasi surse, daca instanta ii va da dreptate firmei din Cluj, pe langa suma imprumutata, cantaretul va trebui sa mai plateasca si penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere",  informeaza Adevarul.

 

Publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 08:12
Cuvinte cheie: drepturile copilului, incalzire aragaz, Boc, al 13-lea salariu, Guantanamo, cercetatori, PIB | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Duminica, 22 Iulie
EURO = 4.6562 lei | DOLAR = 3.9954 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours