Studentii au obtinut, prin proteste, burse majorate; Consumul de cocaina va exploda in zece ani; G20 combate criza cu un trilion de dolari

Studentii au obtinut, prin proteste, burse majorate."Membrii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au pichetat joi universitatile, in ciuda incercarilor de intimidare ale autoritatilor. Cei care lipeau afise au fost luati la politie, iar liderii, amenintati cu notele la examene. Membrii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) au pichetat joi universitatile, in ciuda incercarilor de intimidare ale autoritatilor. Cei care lipeau afise au fost luati la politie, iar liderii, amenintati cu notele la examene.Protestul studentilor, primul dupa patru ani, a avut sorti de izbanda, intrucat in timpul pichetului tinerii au aflat ca principala lor revendicare, de marire cu 15 % a burselor, este deja pusa in aplicare. Joi, la ora 11.30, protestatarii din campusul Politehnicii au fost sunati de catre colegii lor, care primisera pe card bursele marite.ANOSR a initiat protestul in urma unei intalniri avute cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pe 26 martie, dupa patru luni de amanari, atunci cand s-au discutat o ora si jumatate numai o parte dintre cele 12 revendicari precizate. Alaturi de principala lor cerinta, marirea burselor cu 15%, promisa de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), s-au mai numarat si pastrarea reducerilor pentru transportul in comun, cresterea subventiei de camine si cantine in raport cu inflatia, deblocarea fondurilor pentru bursele guvernamentale. Evenimentul a fost contestat de catre MECI, care a afirmat ca "greva studentilor este lipsita de sens, intrucat principala revendicare, de a creste bursele cu 15%, a fost deja aplicata", scrie Cotidianul.

Consumul de cocaina va exploda in zece ani. "Medicul psihiatru Eugen Hriscu, specialist in tratarea toxicomanilor, spune ca dependenta de cocaina se vindeca foarte greu, persoanele afectate creand probleme sociale grave.Tanar intre 20 si 27 de ani, inteligent, provenit dintr-o familie din clasa de mijloc a societatii. Nu, nu este neaparat omul pe care si l-ar dori in propria companie orice angajator. Poate fi o persoana dependenta de heroina, care a inceput consumul de stupefiante in urma cu zece ani si care acum cere ajutor de specialitate pentru a scapa de necazul in care a intrat singur sau impins de cunoscuti. Medicul psihiatru Eugen Hriscu, specializat in tratarea celor care au dezvoltat dependente severe, a vorbit "La masa Adevarului" despre riscurile sociale pe care le presupune raportarea necorespunzatoare a autoritatilor la acest fenomen in crestere. Putini stiu ca, potrivit statisticilor oficiale - care nu reflecta intotdeauna realitatea - 300.000 de romani au consumat cel putin o data droguri. Lor li se adauga persoanele care folosesc tranchilizante - aproximativ un milion. Eugen Hriscu avertizeaza ca, daca in prezent cel mai consumat drog in Romania este canabisul, in zece ani s-ar putea impune cocaina in topul preferintelor. Efectul? Va creste alarmant infractionalitatea si se vor raspandi boli precum SIDA si hepatita C", scrie Adevarul.

Raportul de tara, argumentul DNA pentru arestarea lui Popoviciu. "Raportul de tara pe Justitie din iunie si perceptia publica negativa asupra institutiilor statului care ar trebui sa vegheze la apararea ordinii publice. Acestea sunt unele dintre principalele argumente aduse de procurori magistratilor Curtii Supreme in favoarea arestarii magnatului Puiu Popoviciu, a lui Cornel Serban, fostul sef al "Doi s'un sfert", si a comisarului Petru Pitcovici, de la Directia Generala Anticoruptie."Cu exceptia acestor argumente, procurorii nu au venit cu noi probe prin care sa-si justifice recursul. Practic, motivele de recurs sunt o reproducere fidela a referatului prin care s-a cerut arestarea celor trei si la Curtea de Apel", a precizat Ion Cazacu, aparatorul lui Cornel Serban.Concret, procurorii au aratat din nou ca atat Serban si Pitcovici, cat si Popoviciu au comis fapte pentru care legea prevede mai mult de 4 ani de inchisoare (favorizarea infractorului, respectiv, abuz in serviciu contra intreselor publice) si ca "lasarea lor in libertate prezinta pericol pentru ordinea publica". Mai mult, Puiu Popoviciu ar putea influenta martorii, au conchis anchetatorii.In ultima pagina a referatului, procurorii au invocat si "circumstantele in care au actionat inculpatii, in contextul monitorizarii Romaniei de catre UE", mentionand ca "faptele acestora influenteaza in mod extrem de negativ perceptia publica asupra institutiilor statului", informeaza Evenimentul Zilei.

Guvernul amana majorarea salariilor profesorilor pentru 2010. "Guvernul va amana aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor pana la sfarsitul lui 2009, pentru ca, pana atunci, ar trebui elaborata legea de salarizare unica in sistemul bugetar. Ideea care sta la baza deciziei initiale de miercuri a Executivului de a amana aplicarea Legii 221/2008, de majorare a salariilor in educatie in medie cu 35%, este, de fapt, tergiversarea aplicarii acestui act normativ pana la intrarea in vigoare a noii legi unice de salarizare, respectiv inceputul lui 2010, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.Legea unica de salarizare va avea o baza si anumite grile valabile pentru toti bugetarii, astfel ca nu se va mai putea aplica majorarea de aproximativ 35%, iar angajatii din invatamant vor beneficia de o majorare mai mica decat cea prevazuta de Legea 221/2008, au precizat sursele. De altfel, noua lege a salarizarii ar anula Legea 221/2008. Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul a luat in calcul, miercuri seara, amanarea pana la 31 decembrie a aplicarii primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din invatamant, de o treime din cresterea procentuala decisa de fostul Cabinet, interval in care se estimeaza ca va fi aprobata legea de salarizare unica in sectorul bugetar.Guvernul a decis, ulterior, sa revina asupra deciziei de amanare pana in decembrie a intrarii in vigoare a primei etape de majorare a salariilor in invatamant, de o treime din cresterea procentuala decisa de fostul Cabinet, hotarand, in final, sa amane termenul cu o luna, pana in mai, pentru a discuta cu sindicatele", scrie Gardianul.

Pacientii in stadii terminale vor putea fi internati la Terapie Intensiva. "Medicii anestezisti asigura ca bolnavii in stare critica pot fi internati, in continuare, la sectiile de terapie intensiva. "Pacientii in faza terminala raman la terapie intensiva. Nu e necesar un ordin de ministru ca un pacient in stare critica sa fie primit la terapie intensiva", a asigurat, ieri, prof. univ. dr. Dan Tulbure, vicepresedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, la simpozionul international romano-israelian de actualitati in anestezie si terapie intensiva.Un proiect de ordin al ministrului Sanatatii, publicat la sfarsitul anului trecut pe site-ul ministerului, prevedea trierea bolnavilor care puteau beneficia de ingrijire la terapie intensiva, astfel ca pacientii care nu prezentau speranta de recuperare n-ar fi putut fi admisi in sectiile de reanimare. Proiectul a starnit numeroase controverse, a fost retras de pe site-ul MS si reanalizat de anestezisti. "Acea anexa din vechiul proiect a fost reformulata astfel incat sa corespunda eticii si sa nu mai existe neintelegeri privind internarea acestor clase de pacienti in sectiile de anestezie si terapie intensiva (ATI). Acum, in Romania, sunt intre 3.000 si 4.000 de paturi de terapie intensiva. In realitate, la noi in tara, sunt foarte putine unitati sanitare care indeplinesc conditiile de unitati de ATI. Acest ordin este o adaptare dupa acte similare valabile in SUA si tari din Europa", a explicat profesorul Tulbure pentru Gandul.

G20 combate criza cu un trilion de dolari. "FMI va avea resurse suplimentare in valoare de 750 de miliarde de dolari, iar restul banilor vor fi folositi pentru stimularea comertului. Liderii G20 au convenit ieri, la summitul organizat la Londra, sa impuna noi reglementari financiare si sa suplimenteze resursele Fondului Monetar International pentru a combate efectele celei mai grave crize economice din ultimele sapte decenii. Potrivit unui proiect de comunicat final, citat de Reuters, fondurile FMI vor fi suplimentate cu 500 de miliarde de dolari si vor atinge valoarea de 750 de miliarde de dolari, resurse care vor putea fi accesate de statele cele mai grav afectate de actuala situatie economica.La aceasta suma se vor adauga alte 250 de miliarde de dolari, in Drepturi Speciale de Tragere (DST). Resursele FMI sunt in prezent de 250 de miliarde de dolari. Liderii celor mai industrializate 20 de tari ale lumii au fost, de asemenea, de acord sa deblocheze 250 de miliarde de dolari pentru sustinerea fluxurilor comerciale globale", scrie Evenimentul Zilei.

Si-a dat demisia Piturca? "Victor Piturca ar fi ajuns la un acord cu sefii FRF si si-ar fi dat demisia de la carma echipei nationale, anunta ProSport. Conform publicatiei, selectionerul ar fi trebuit sa primeasca 600.000 de euro, dar partile au ajuns la un numitor comun si Piturca va primi o despagubire de 300.000 de euro. Piturca a avut joi seara o interventie telefonica la Gsp Tv si a afirmat ca are planuri de reconstructie. Piturca se agata de o prevedere din contract: atita timp cat echipa are sanse matematice la calificare, el nu poate fi demis. "Eu vreau sa-mi inchei contractul, atit timp cit mai exista sansele care sint, aproape nule. Totusi, ele exista. Invoc aceste sanse matematice pentru ca asa este stipulat in contractul meu", a spus Piturca.Vineri, Mircea Sandu, va sustine o conferinta de presa cu ocazia demararii unui proiect sportiv, insa va fi atins si subiectul Victor Piturca.Seletionerul a condus echipa nationala in preliminariile pentru Mondialul din 2006 si in preliminariile pentru Europeanul din 2008, calificand echipa nationala la un turneu final dupa o absenta de 8 ani", scrie Adevarul.

Chinezii mananca scoici din lacul Herastrau. "Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a solicitat, ieri, institutiilor abilitate, o serie de masuri urgente cu privire la cetatenii chinezi care se afla de circa trei luni in fata Ambasadei Chinei din Bucuresti. Astfel, Primariei sectorului 1 si Primariei Capitalei li s-a solicitat sa supravegheze ca zona in care stau cetatenii chinezi sa fie igienizata zilnic, sa fie instalate mai multe toalete ecologice, iar reprezentantii Serviciului de Ambulanta  si cei ai Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti sa verifice zilnic starea de sanatate a cetatenilor chinezi. Totodata, s-a cerut societatii Apa Nova sa le asigure acestora apa potabila pe toata durata sederii lor, iar Jandarmeria Capitalei sa monitorizeze in continuare perimetrul. "Toate aceste masuri sunt menite sa previna aparitia unor focare de infectie in zona, ce ar putea pune in pericol sanatatea populatiei", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Capitalei.  Infometati de peste trei luni, chinezii au ajuns sa manance scoici pescuite din Lacul Herastrau", scrie Gardianul.

Publicat Vineri, 3 Aprilie 2009 - 08:24
Cuvinte cheie: studenti, burse, cocaina, G20, criza, DNA, Popoviciu, salarii profesori, pacienti, Terapie Intensiva, Piturca, demisia, chinezi, Herastrau | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Duminica, 22 Iulie
EURO = 4.6562 lei | DOLAR = 3.9954 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours