Studentii au inceput protestele; Boc ii pune oficial pe bugetari sa aleaga intre pensie si salariu; Cosmin Contra si-a anuntat retragerea de la echipa nationala

Studentii au inceput protestele cu pichete la universitati."Ei cer ministrului Educatiei sa le rezolve 12 probleme, printre care cele legate de bursele nemajorate, de subventiile pentru camine sau de taxele mari din universitati. Studentii s-au hotarat sa iasa in strada pentru ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu a pus in aplicare majorarea fondului de burse cu 15% de la 1 aprilie, asa cum le-a promis. In urma cu o saptamana, ei au avut o intrevedere la minister, insa studentii acuza ca Ecaterina Andronescu refuza sa mai semneze procesul-verbal al intalnirii, care ar duce si la solutionarea unor probleme. "Dupa patru ani suntem nevoiti sa iesim din nou in strada. Este inacceptabil din punctul nostru de vedere ca ministrul Educatiei sa ne amane 4 luni pana sa avem o prima intalnire de numai o ora si jumatate in care, dintr-o lista intreaga de probleme, sa apucam sa discutam o parte si sa nu luam nici o decizie. Este inacceptabil faptul ca ministerul nu doreste sa puna in aplicare masurile asumate in octombrie 2008, cu toate ca a promis. Este vorba de indexarea burselor cu 15% de la 1 aprilie, desi Acordul prevedea luna ianuarie 2009, iar cuantumul actual contravine Legii invatamantului, care stipuleaza ca bursa trebuie sa acopere cheltuielile de masa si cazare", spune Andrei Craciun, vicepresedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania", informeaza Cotidianul.

Boc ii pune oficial pe bugetari sa aleaga intre pensie si salariu. "Executivul a decis sa permita cumulul pensiei cu salariul platit de stat doar in cazul persoanelor care au o pensie in limita maxima de aproximativ 1.700 lei si sa interzica acest cumul in cazul persoanelor cu o pensie peste plafon, au declarat surse guvernamentale pentru agentia Mediafax. Plafonul de circa 1.700 lei in functie de care este permis cumulul pensiei cu salariul este echivalent cu valoarea salariului mediu pe economie (1.693 lei, in 2009). Premierul Emil Boc anuntase recent ca aceasta decizie va fi luata in cadrul Guvernului care pregateste un proiect de lege prin care sa interzica cumularea pensiei cu salariul, astfel incat sa fie reduse cheltuielile bugetare, mai ales in cazul celor care au fost scosi la pensie in baza unor legi speciale. De altfel, consilierul pe probleme sociale al prim-ministrului, Mihai Seitan, explica, in urma cu ceva timp, agentiei Mediafax, ca plafonul egal cu un salariu mediu brut pe economie in functie de care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul platit de stat nu va fi aplicat in cazul persoanelor numite in functii publice, precum cele numite de presedinte la Curtea Constitutionala sau de Parlament ca secretari generali. "Sunt exceptati de la aceasta obligatie de plafon la pensie cei care sunt numiti, conform Constitutiei, de presedinte sau de Parlament in functii de stat, cum ar fi cei pe care ii numeste presedintele la Curtea Constitutionala sau cei pe care ii numeste Parlamentul ca secretari generali. Sunt cateva functii publice, putine, care se numesc prin Constitutie si acolo nu poti sa intervii, pentru ca sunt functii numite", a spus Seitan, pentru Gandul.

Magnatul Popoviciu ramane liber. "Magnatul Puiu Popoviciu, fostul sef al "Doi s'un sfert", Cornel Serban, si comisarul Petru Pitcovici, de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au fost audiati, ieri, mai bine de opt ore de magistratii Curtii Supreme. Magnatul Puiu Popoviciu, fostul sef al "Doi s'un sfert", Cornel Serban, si comisarul Petru Pitcovici, de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) vor fi cercetati in libertate. Asa au decis, aseara, magistratii Curtii Supreme, care i-au audiat pe cei trei nu mai putin de opt ore.Judecatorii nu s-au pronuntat insa si in privinta legalitatii probelor pe care procurorii isi bazeaza acuzatiile.Practic, inainte de a incepe audierile, magistratii au discutat aproape o ora despre modul in care denuntatorul Ion Motoc (ofiterul care ar fi trebuit sa-l cerceteze pe Popoviciu pentru "afacerea Baneasa Rezidential") a realizat inregistrarile audio-video din care reiese cum Serban si Pitcovici ar fi incercat sa "albeasca" dosarul lui Popoviciu.Concret, interceptarile ar fi fost realizate fara ca procurorul de caz sa emita o ordonanta sau un proces-verbal de constatare care sa ateste ca Motoc "a fost transformat din ofiter de politie judiciara in investigator", arata Evenimentul Zilei.

Jumatate din costurile izolarii termice a blocurilor vor fi platite de stat . "Finantarea executarii lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte va fi suportata in proportie de 50% de la bugetul de stat, a decis, ieri, Senatul, care a aprobat OUG privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte.  Actul normativ, dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata si adoptat fara amendamente, reglementeaza lucrarile de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990. Finantarea acestor lucrari se va face, potrivit ordonantei, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.  Potrivit ordonantei, 30% din fonduri sunt aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ori se obtin din alte surse legal constituite, iar 20% provin din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.  Toate costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale. Potrivit actului normativ, vor fi izolati termic peretii exteriori ai blocurilor de locuinte, vor fi inlocuite ferestrele si usile exterioare si se va asigura termo-hidroizolarea terasei ori a planseului peste ultimul nivel", informeaza Gardianul.

Republica Moldova are sansa schimbarii."Dupa opt ani, comunistii pot fi infranti la scrutinul de duminica de fortele democrate. Apropierea de Europa sau mentinerea in sfera de influenta a Rusiei reprezinta miza alegerilor legislative care vor avea loc duminica in Republica Moldova. Aflat la guvernare din 2001, Partidul Comunist incearca sa-si asigure din nou majoritatea in Parlament. Creditata cu 36,2% din voturile alegatorilor, formatiunea condusa de presedintele Vladimir Voronin a profitat din plin de avantajele puterii pentru a-si promova promisiunile populiste. In plus, a aruncat in lupta "artileria grea" a administratiei publice din Republica Moldova. Astfel, primele trei persoane pe lista Partidului Comunistilor sunt presedintele Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, si premierul Zinaida Greaceanii.Peste 20 de formatiuni politice s-au inscris in cursa pentru scrutinul de pe 5 aprilie, insa, potrivit estimarilor, numai trei au sanse reale de a depasi pragul de 6% impus pentru intrarea in noul Parlament de la Chisinau. Singurul sondaj de opinie dat publicitatii cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat, este creditat cu 8,3% din optiunile electoratului. Formatiunea este considerata un adevarat fenomen politic peste Prut", titreaza Adevarul.

Cosmin Contra si-a anuntat retragerea de la echipa nationala."Fundasul dreapta Cosmin Contra a anuntat, miercuri, ca se retrage definitiv din echipa nationala a Romaniei in urma esecului cu reprezentativa Austriei, scor 1-2, deoarece tricolorii nu mai au nicio sansa de calificare la Campionatul Mondial din 2010. "A fost un moment extraordinar de greu pentru mine, ma retrag de la nationala cu o infrangere. Dar asta e viata, mergem inainte. Am inceput prost campania si continuam prost, nu ne putem reveni. Oricum, sunt atatia experti in Romania, ca ii las pe ei sa judece, insa rezultatele arata ca nationala atata poate in acest moment. La noi se vede lipsa a doi-trei jucatori, nu avem cu cine sa ii inlocuim", a spus Contra, care le-a multumit tuturor pentru cei 14 ani petrecuti la prima reprezentativa.Nascut la 15 decembrie 1975, Cosmin Contra a debutat la echipa nationala la 24 aprilie 1996, in partida cu Georgia, scor 5-0, iar de atunci a adunat 72 de partide, marcand si sapte goluri", scrie Cotidianul.

Hagi o sustine pe Elena Gheorghe la Eurovision. "Gheorghe Hagi a filmat un spot de jumatate de minut pentru a o sustine pe Elena Gheorghe, reprezentanta Romaniei la concursul Eurovision de la Moscova, din mai. "Sunt Gheorghe Hagi si pariez pe Elena Gheorghe in competitia de la Moscova! Voteaz-o si tu! Hai, Romania!", spune fotbalistul in filmuletul lansat in campania de sustinere a compatrioatei sale aromance, Elena. Cantareata a lansat la sfarsitul anului trecut un album de muzica traditionala aromana ("Lilicea Vrearei" - "Floarea iubirii"), in colaborare cu interpretul aroman Gicu Coada, preferatul lui Gheorghe Hagi", titreaza Evenimentul Zilei.

Publicat Joi, 2 Aprilie 2009 - 08:22
Cuvinte cheie: studenti, greva, bugetari, Boc, Popoviciu, izolare termica, Republica Moldova, Cosmin Contra, fotbal, Hagi, Eurovision | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 18 Iulie
EURO = 4.6572 lei | DOLAR = 3.9685 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours