Serviciile speciale au tinut secret 15 zile furtul armelor; Fara teste unice si cu Bac-ul simplificat, de la anul; Puscaria usilor deschise: Detinutii pot iesi cu scutire medicala

Serviciile speciale au tinut secret 15 zile furtul armelor. "O informatie care poate rasturna situatia in cazul furtului de arme de la depozitul din Ciorogarla vine dinspre serviciile de informatii: spargerea s-ar fi petrecut cu doua saptamani inainte de confirmarea oficiala. Autoritatile ar fi stiut, dar au tinut la secret acest aspect, pentru a castiga timp, spun surse din serviciile speciale. Acestea erau la curent cu disparitia armelor din depozitul UM 01916 inca din data de 14 ianuarie, au declarat sursele "Romaniei libere".informatia la secret atata vreme pentru ca nu aveau nici un fel de date privind ziua furtului, imprejurarile in care s-a comis ori cine ar putea fi suspectii. Reprezentantii MAp nici nu confirma, nici nu infirma informatia: "Data disparitiei armelor face parte din imprejurarile in care s-a produs furtul - iar imprejurarile furtului tin de ancheta de care se ocupa numai procurorii de la Parchetul General si nu Ministerul Apararii", ne-a declarat purtatorul de cuvant al MAp, Costin Spanu, explicand ca informatia tine de stricta confidentialitate a anchetei. SRI nu a comentat in nici un fel. Procurorii militari ancheteaza in continuare cazul, in care au audiat pana acum peste o suta de persoane - fosti si actuali angajati ai unitatii, dar si civili. Serviciile speciale erau la curent cu disparitia armelor din depozitul UM 01916 de la Ciorogarla inca din 14 ianuarie, cu doua saptamani inainte ca informatia privind furtul din unitatea militara sa apara in presa, ne-au declarat surse din cadrul serviciilor. Acestea spun ca autoritatile au tinut informatia la secret atata vreme pentru ca nu aveau nici un fel de date privind ziua disparitiei celor 50 de arme, imprejurarile spargerii depozitului, nu aveau idee cine ar putea fi suspectii ori cine trebuie tras la raspundere pentru cele intamplate", scrie Romania Libera.

Fara teste unice si cu Bac-ul simplificat, de la anul. "Incepand cu anul scolar 2009- 2010, pe elevii de gimnaziu si pe liceeni ii asteapta noi schimbari in ceea ce priveste modalitatile de evaluare si de admitere. Testele cu subiect unic vor fi eliminate si le vor lua locul evaluarile nationale, a caror periodicitate va fi hotarata pana in luna aprilie a acestui an. Nici examenul de Bacalaureat nu scapa de schimbari. Considerat de ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, depasit si irelevant pentru nivelul de pregatire a liceenilor, Bacalaureatul va capata o alta forma anul viitor. Cel mai probabil, spun surse din domeniul educatiei, se va reduce numarul de probe de la sapte la trei. "Nu vreau sa ma gandesc intr- o perspectiva indepartata la aceste schimbari. Totusi, anul asta nu se mai poate face nimic, pentru ca metodologia spune ca nu se pot face schimbari in curriculum decat cu un an inainte. Schimbarile sunt totusi necesare, sunt o cerinta a Pactului pentru Educatie", si-a motivat intentiile Ecaterina Andronescu. Ministrul educatiei si-a exprimat si dorinta ca din anul scolar 2009-2010 sa nu se mai tina cont de notele din gimnaziu pentru admiterea la liceu. "Trebuie sa tinem cont de cresterea per formantei in scoli. Pentru asta, avem de gand sa realizam un curriculum bazat pe dobandirea celor opt competentecheie prevazute de Pactul pentru Educatie si sa gandim o modalitate de evaluare a competentelor. Noi lucram acum la curriculum, urmand ca in aprilie sa dam proiectul de lege in parlament", a promis ministrul Andronescu. Examenul de Bacalaureat va suferi simplificari, dar ministrul educatiei asigura ca examenul va fi "foarte exigent". Ingrijorata de fenomenul copiatului la examene, Andronescu va lucra si la un sistem mai eficient de supraveghere a elevilor.O masura ar putea fi organizarea examenelor in sediul universitatilor. "Ne vom gandi la o formula ca sa facem examenele serioase si exigente. Elevul copiaza in scoala si isi creeaza falsa impresie ca poate sa faca lucrul acesta oricand in viata", a mai spus ministrul", pentru Evenimentul Zilei.

Puscaria usilor deschise: Detinutii pot iesi cu scutire medicala. "120 de puscariasi nu s-au mai intors dupa ce au fost invoiti din diverse motive. In topul scutirilor medicale: Costel Constantin - claustrofobie; Petrisor Duduianu - deviatie de sept; Danut Udila - "atrofierea testiculelor"In cazul jafului de la Brasov apar noi detalii: prietenii ii ofera un alibi lui Gorbunov, "era cu noi, se antrena la sala", spune un bodyguard al unei firme brasovene, adica in sala situata la o suta de metri de sectia de politie. Este sau nu Gorbunov autorul crimelor de saptamana trecuta din Brasov ? O intrebare care ramane in plan secund, intreaga poveste impingand in prim plan sistemul viciat al eliberarilor din puscarii. Gorbunov fusese eliberat din puscarie pentru ca suferea de glaucom, o boala ce putea fi operata "fara probleme" in sistemul penitenciar, dupa cum spune chiar sefa Spitalului de Oftalmologie din Capitala, Monica Pop. Nu s-a intamplat asa, Institutul de Medicina Legala din Brasov  i-a eliberat criminalului condamnat o hartie favorabila, procurorul de caz Marius Vladoianu nu a contestat-o, iar judecatoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj l-a eliberat. Cine putea sti ca nu se va mai intoarce, veti intreba. Gresit. Cifrele sunt incredibile si demonstreaza cel putin prostia autoritatilor: 24 de persoane au fost eliberate din Penitenciarul Craiova din 2000 si pana acum. Doar doi detinuti s-au mai intors, restul se plimba liberi. Penitenciarul Craiova cu titulatura sa somptuoasa "de maxima securitate" este in topul puscariilor in care se practica aceasta metoda. In total, in Romania, 120 de infractori nu s-au mai intors in puscarie dupa ce au fost invoiti. In timp ce ne uitam la cifre, iar autoritatile dau din umeri, in cazul de la Brasov  apar noi detalii. Bravii "oameni ai legii" au sediul la o suta de metri de locul in care detinutul Gorbunov se antrena liber pentru a deveni luptator de K1. Cativa "prieteni" ii sar chiar in ajutor", scrie Gandul.

Boc se bate cu criza prin taxe si lefuri mai mari. "Relaxarea fiscala promisa de stat ca masura de revigorare a comenzilor din economie pe timp de criza a fost inlocuita cu cresteri de taxe, iar taierea cheltuielilor cu personalul bugetar si cu masinile acestuia nu apare in proiectul de buget. Cea mai importanta masura fiscala anticriza, neimpozitarea profitului reinvestit, a fost amanata pentru 2010. Finantele stabilisera ca impactul bugetar al scutirii de impozit pentru profitul reinvestit s-ar ridica la 3,44 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB. In loc de relaxare fiscala, Guvernul a venit cu o crestere, de urgenta, a valorii contributiilor sociale. Astfel, dupa patru ani de scadere a CAS, contributiile au crescut, de ieri, cu 3,8 puncte procentuale.Valoarea totala a contributiilor la asigurari sociale platite de angajat si de angajator a urcat astfel la 31,3%, de la 27,5% cat era in decembrie 2008. Astfel, cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii normale de munca datorata de angajator va fi de 20,8%, iar cea datorata de angajati de 10,5%. Cresterea CAS de catre Guvern include si un indice de 0,5% care a fost luat de la pensiile private pentru a-l da pensiilor publice. Astfel, contributia la pilonul II de pensii a fost inghetata de autoritati la 2% din venit, fata de 2,5% cat ar fi trebuit sa fie, in acest an, potrivit legii. Blocarea contributiei in 2009 la nivelul de 2% este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de romani care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) si care si-au pus speranta in acest sistem pentru a-si asigura o pensie decenta, a raspuns ieri Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR). Potrivit proiectului de buget, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la un total de 205,5 miliarde de lei (echivalent a 51,3 miliarde de euro), reprezentand 35,5% dintr-un Produs Intern Brut anticipat la 579 de miliarde de lei (144,7 miliarde de euro). Veniturile bugetului de stat sunt estimate pentru acest an la 75,6 miliarde de lei, iar cheltuielile la 94,5 miliarde de lei, cu un deficit de 18,8 miliarde de lei, in timp ce bugetul pentru pensii e calculat cu un excedent de 221 de milioane de lei, rezultat din majorarea CAS. Declaratiile premierului Boc legate de reducerea drastica a cheltuielilor cu personalul statului si cu bunurile si serviciile achizitionate de institutiile publice nu sunt sustinute in proiectul de buget", titreaza Cotidianul.

Maine, verdict in litigiul cu Ucraina. "Decizia Tribunalului de la Haga in diferendul dintre Romania si Ucraina va fi comunicata maine, la ora 11.Romania ar putea castiga sau pierde rezerve de petrol si gaze, echivalentul a 18 ani de independenta energetica, dupa delimitarea platoului continental. Practic, CIJ a decis cum va fi impartita intre Romania si Ucraina o zona de 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, aflata in disputa. Potrivit legislatiei internationale, platoul continental, respectiv zona economica exclusiva a fiecarei tari, ar trebui sa se intinda pana la 200 de mile de la coasta, insa din cauza faptului ca Marea Neagra are o intindere redusa, aceste spatii se suprapun, rezultand zona disputata.Hotararea Curtii Supreme de Justitie (CIJ) va fi citita de catre presedinta tribunalului, judecatoarea britanica Rosalyn Higgins, la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), la Palatul Pacii, unde se afla sediul CIJ. Solutia in cazul Romania versus Ucraina va fi cea de-a 100-a decizie pronuntata de CIJ de la infiintarea acestei instante, in 1946. Cele mai multe cazuri solutionate de CIJ pana acum (peste jumatate) sunt diferende teritoriale si delimitari maritime. Componenta CIJ, modul de alegere a judecatorilor, competenta profesionala si statutul acestora, precum si influenta deciziilor curtii asupra evolutiei dreptului international sunt garantii serioase pentru solutionarea echitabila a  conflictului. Romania si Ucraina ar mai fi putut apela la Tribunalul International pentru Dreptul Marii de la Hamburg sau ar fi putut cere crearea unui tribunal arbitral ad-hoc", scrie Adevarul.

Sportul romanesc valoreaza 100 de milioane de euro. "In plina criza financiara, federatiile nationale vor primi mai multi bani decat anul trecut, chiar daca 2008 a fost an olimpic. Sportul romanesc se afla intr-o situatie diferita fata de 2008. Desi, dupa prima proiectie bugetara, s-a stabilit sa fie alocata de la stat, in 2009, suma de 585,5 milioane de lei, adica aproximativ 136 milioane de euro, banii care vor ajunge la cele 56 de federatii nationale vor fi mai putini. Asta fiindca, din acest an, s-a revenit la structura MTS, dupa ce, in 2003, a fost desfiintata. Concret, din cele 136 milioane de euro, o parte (cel putin cinci milioane) va fi investita in departamentul de tineret. Sportul romanesc are totusi mari sanse sa se aleaga cu o suma mai mare decat cea de anul trecut, cand s-au alocat 87 de milioane de euro. Curios, in 2008, Agentia Nationala pentru Sport a ramas cu bani necheltuiti de la bugetul de stat, nerepartizand catre federatii 400.000 de lei! Georgiu Gingaras, ultimul ministru al MTS inainte ca ministerul sa fie desfiintat, si-a amintit de perioada in care a condus destinele sportivilor. "Pe vremea mea, am primit de la buget 40 de milioane de dolari. La tineret am repartizat doua milioane de dolari. Repartitia a fost denaturata, dar si acum va fi la fel. Asta pentru ca partea de tineret e ca un copil nou-nascut. Bugetul sportului nu poate coborisub 87 de milioane de euro, ca sa fie mai mic decat anul trecut. Estimez ca vor fi cam 100 de milioane de euro la sport si probabil restul va merge la tineret. MTS a primit o suma frumoasa pe fondul acestei crize economice. Conducerea de acum trebuie sa faca o medie a performantelor pe ultimii zece ani si apoi sa faca distribuirea banilor catre federatii. 80 la suta din suma sa fie ghidata dupa acest procedeu, 10 la suta sa se dea sportivilor cu performante deosebite, iar 10 la suta sa fie fond de rezerva", a declarat Gingaras pentru EVZ.

Competitie forte: Elena "se bate" cu Patricia Kaas la Moscova. "Seara de sambata i-a adus Elenei Gheorghe cea mai importanta realizare din cariera ei si probabil sansa cea mai buna de a se desprinde de trecutul sau alaturi de trupa Mandinga si de a-si construi un brand. "The Balkan Girls", piesa compusa de Laurentiu Duta, a convins juriul si publicul in egala masura ca este cea mai buna varianta pentru marea finala ruseasca din luna mai. Elena va avea insa adversari de temut la Moscova. Printre ei se numara faimoasa Patricia Kaas, un talent recunoscut in toata lumea si una dintre artistele-simbol francezilor. Cum va reusi Elena sa faca fata competitiei depinde nu doar de vointa si eforturile ei, ci si de modul in care delegatia romana la Eurovision se va pricepe sa "impacheteze" acest produs in cea mai desteapta forma de marketing. Cu cele 22 de puncte, Elena s-a clasat pe primul loc in preferintele juriului si ale publicului. Emotionata si entuziasmata, artista a dedicat succesul tatalui ei, care-si sarbatorea, sambata, ziua de nastere. Ceva mai tarziu, a declarat ca se simte foarte responsabila si ca este constienta ca mai are mult de lucrat. "Vom fi imaginea Romaniei la Moscova, va dati seama ca este o responsabilitate enorma pe umerii mei si ai echipei mele. Va trebui sa muncim mult, sigur ca mai avem de corectat niste lucruri, dar o sa fac tot posibilul sa nu va dezamagesc!", a spus Elena. De remarcat ca artista a cantat ceva mai bine decat in semifinala, cu toate ca si in ultima seara i-a scapat putin vocea, catre finalul piesei, de vina fiind, probabil, coregrafia solicitanta. Ramane de vazut nu doar cum isi va imbunatati Elena aparitia, insa si modul in care va gestiona televiziunea publica imaginea cantaretei, pentru ca totul conteaza atunci cand ai adversari precum Patricia Kaas. Elena va urca pe scena de la Moscova in prima semifinala alaturi de reprezentantii din Bosnia-Hertegovina, Suedia, Israel, Belgia, Andorra, Cehia, Muntenegru, Islanda, Georgia, Bulgaria, Portugalia, Elvetia, Macedonia, Finlanda, Belarus, Turcia, Malta si Armenia", titreaza Gardianul.

Publicat Luni, 2 Februarie 2009 - 08:53
Cuvinte cheie: Bac, arme furate, teste unice, vriza, Boc, detinuti, scutire medicala, Haga, Ucraina, Elena Gheorghe, Eurovision | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.
Cardul de credit este un produs bancar ce permite posesorului sa beneficieze de o linie de credit, care poate fi folosita oricand si in orice scop.
toate analizele
 
Curs valutar: Miercuri, 23 Mai
EURO = 4.6292 lei | DOLAR = 3.9502 lei
Vremea:
Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Store Hours