Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Vosganian: Actul aditional in cazul Sterling a reactualizat termeni din Legea energiei

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri ca Actul aditional referitor la HG 1446 se referea la actualizarea contractului de concesiune la reglementarile Legii energiei si ca a fost avizata de seful Cancelariei pentru ca in subordinea ei se afla ANRM.

Intrebat daca Guvernul Tariceanu era obligat sa prelungeasca acel contract, Vosganian a subliniat ca actul aditional nu a prelungit contractul. "Acest act aditional nu a facut decat sa reactualizeze niste termeni din Legea energiei. Cei care au avizat transferul de la prima companie din 1992 la cea de-a doua companie pot sa explice de ce au avizat-o, cei care au acordat in 1992 drept de concesiune pot sa explice de ce, tot asa de bine cum s-ar putea ca toate aceste decizii ale guvernelor succesive sa fi fost niste decizii corecte", a afirmat Vosganian.

Fostul ministru al economiei a explicat ca Actul aditional si Hotararea au fost date, potrivit informatiilor Autoritatii de profil, pentru modificari ale Legii energiei, modificari de denumiri si "actualizarea acestui contract de concesiune la reglementarile Legii energiei, fara sa extinda alte drepturi de natura contractuala". "El a fost incheiat practic in 2007, procedura de avizare a durat cateva luni si a fost intr-adevar adoptat in noiembrie, prin HG. De aici insa in continuare vin o serie de mistificari si calomnii", a sustinut Vosganian.

Liberalul a mentionat ca acuzatiile lui Iulian Iancu "contin numai mistificari, neadevaruri si manipulari in dorinta de a ascunde erorile, nerealizarile si bajbaielile actualei guvernari".

"In legatura cu responsabilitatile privind acest contract recomand colegului meu sa caute intre partidele din coalitia domniei sale. Acest contract de concesiune pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia au fost incheiate in anul 1992, atunci cand partidele alcatuitoare ale FSN si care alcatuiesc si actualul Guvern erau la conducerea Romaniei. Ulterior, compania care a fost titulara concesionarii, Enterprise Oil, a transferat aceste drepturi cu incuviintarea Guvernului unei alte companii canadiene. As dori sa se stie ca transferul nu s-a realizat in timpul guvernarii noastre", a subliniat fostul ministru al Economiei.

Cat priveste caracterul secret al anexei, Vosganian a explicat ca aceasta se datoreaza legislatiei care "prevede ca acest tip de contracte sa fie in acest regim". "Ma numar printre cei care sustin ca acest act normativ, inclusiv anexele sale, sa fie facute publice pentru ca noi nu avem nimic a ascunde in aceasta privinta", a adaugat el.

Vosganian a tinut sa atace si ideea ca Romania ar fi pierdut bani de pe urma HG. "Pana in clipa de fata nu se pune problema niciunei pierderi, pentru ca nu a existat niciun fel de explorare in aceasta zona (...) Nimeni nu a stabilit pana acum daca aceasta extractie se poate face, daca are un regim economic avantajos (...) Recomand respectivului, care observ ca a devenit portavocea acestor mistificari, sa recomande Guvernului ca, in situatia fericita in care aceste resurse vor fi generoase din punct de vedere al zacamintelor si vor fi eficiente din punct de vedere economic, Guvernul sa ia masuri de ridicare a redeventelor pentru ca interesul national sa nu fie periclitat", a afirmat el.

"Trec peste faptul ca perimetrele respective sunt doar o mica parte din perimetrele de care discutam, nu vad in ce masura interesul national este periclitat cata vreme este o intelegere facuta in 1992, la care toate guvernele succesive s-au raliat, la care inca nu s-a pus problema decat de explorare, exploatarea si impartirea productiei se pot face dupa un regim juridic pe care Guvernul il poate stabili", a afirmat Vosganian.

"In legatura cu perimetre care nu s-au aflat in suveranitatea Romaniei aflate in disputa, sunt convins ca astfel de decizii nu s-au luat si oricum ele nu sunt in discutie, ci acele perimetre care, potrivit informatiilor primite de la Autoritatea de profil, sunt sub 10% din perimetrul integral", a conchis Vosganian, care a explicat ca HG a fost avizata de seful Cancelariei "pentru ca la nivelul Cancelariei era aceasta Autoritate in subordine".

Prim-ministrul Emil Boc a dispus demararea procedurilor in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.

Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 19:06
Cuvinte cheie: Vosganian, Sterling Resources, exploatare, gaze, petrol | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours