Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Valeriu Stoica: E nevoie de un referendum prealabil pentru revizuirea Constitutiei

Valeriu Stoica, vicepresedinte al PD-L, a afirmat ca procesul de revizuire a Constitutiei necesita un referendum prealabil in care poporul sa se pronunte privind regimul politic pe care il doreste, semiprezidential sau parlamentar, pentru ca partidele politice vor ajunge cu greu la un consens.

"Pozitiile partidelor politice sunt prea divergente in ce priveste regimul politic. Singura cale de deblocare a procesului de revizuire a Constitutiei este un referendum prealabil in care romanii sa fie intrebati ce fel de presedinte vor sa aiba, ales de popor sau de Parlament, si daca ii dam sau nu dreptul de a dizolva Parlamentul. Fara un asemenea referendum, mai putem vorbi zece ani de-acum incolo de revizuire", a spus Stoica in cadrul dezbaterii "O Constitutie pentru cetateni", organizate miercuri de catre Institutul de Studii Populare, Fundatia Konrad Adenauer si Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala.

Stoica justifica necesitatea recursului la referendum prin faptul ca fiecare partid trebuie sa negocieze in interior o pozitie privind viitoarea Constitutie, apoi cu celelalte partide, proces care poate prelungi indefinit revizuirea. Democrat-liberalul considera ca majoritatea guvernamentala confortabila din Parlament nu asigura automat succesul reformei constitutionale. "Orice referire la FSN este total neadecvata pentru ca cele doua partide se controleaza foarte sever. Am indoieli ca ele vor ajunge foarte repede la o invoiala, dimpotriva", a argumentat pedelistul.

Democrat-liberalul sustine ca este necesara schimbarea a doua treimi din actuala Constitutie, pe care a apreciat-o ca "imposibilul melanj" a doua scoli diferite de gandire. "Constitutia din 1991 a fost redactata de profesori de drept proveniti din invatamantul juridic marxist si de catre domni foarte venerabili formati in perioada interbelica ce au pierdut contactul cu filosofia juridica din a doua jumatate a secolului XX", a apreciat Stoica.

El a indicat drept principal obstacol al revizuirii personalizarea acestui proces. "Faptul ca Raportul Stanomir a fost redactat de o Comisie prezidentiala i-a facut pe multi sa spuna ca este vorba de o Constitutie pentru Traian Basescu. Depersonalizarea nu necesita un efort prea mare. Elaborarea unei noi Constitutii ar dura, in cazul cel mai fericit, doi-trei ani, deci functia prezidentiala nu va mai fi configurata pentru Traian Basescu deoarece nu stim cine va fi presedinte in 2014", a afirmat Stoica.

Un alt obstacol este considerat faptul ca o noua Constitutie trebuie votata de jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot. Ca alternative, Stoica a indicat votul obligatoriu sau inscrierea prealabila a cetatenilor pe listele electorale inaintea fiecarui scrutin.

Publicat Miercuri, 28 Ianuarie 2009 - 15:11
Cuvinte cheie: Valeriu, Stoica, referendum, revizuire, constitutie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours