Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Traian Basescu se va adresa luni Parlamentului pe tema unui imprumut extern

Presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului luni, la ora 16, pe tema deficitului de cont curent si a eventualitatii contractarii unui credit extern, aceasta tema, anuntata la Varsovia, starnind deja reactii de nemultumire din partea politicienilor.

Basescu a transmis, pe 25 februarie, sefilor celor doua Camere o scrisoare prin care solicita sa se adreseze Parlamentului, pe 9 martie, cu un mesaj pe probleme actuale de politica interna.

Seful statului a facut insa publica tema pe care o va aborda de la tribuna Parlamentului pe 5 martie, intr-o vizita oficiala la Varsovia, data la care a anuntat ca va vorbi despre modul in care trebuie acoperit deficitul de cont curent. Presedintele a subliniat, in declaratia sa, ca este optiunea Legislativului si a populatiei daca se vor impune "vremuri de austeritate", dar si daca Romania va contracta un credit extern pentru a face fata crizei, potrivit Newsin.

"Va fi o optiune a Parlamentului, a romanilor daca ne punem o centura de siguranta (...) sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem (...) Eu, in acest sens, ma voi adresa Parlamentului luni. Sper sa desprindem o abordare, atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a afirmat seful statului. El a adaugat ca face parte din categoria optimistilor, aratandu-se convins ca Romania va avea o crestere economica pozitiva. "Nu inseamna ca Romania nu se gandeste sa-si puna o centura de siguranta printr-un credit extern, sa-l tinem in rezerva daca situatia economica s-ar deteriora mult mai tare", a spus Basescu la Varsovia.

Partidele parlamentare au reactionat prompt la declaratiile sefului statului. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat sambata ca rezolvarea situatiei privind contractarea sau nu a unui imprumut extern este de competenta Guvernului, a BNR, a coalitiei, dar nu a Parlamentului. Presedintele PSD a afirmat ca discursul din Parlament al presedintelui Basescu nu ar trebui sa abordeze tema unui imprumut extern, deoarece aceasta este problema "Guvernului, a guvernatorului Bancii Nationale, a ministrului Finantelor, a celor aflati astazi la Guvernare", mai ales ca nu Parlamentul decide contractarea unui credit extern.

Liberalul Andrei Gerea, membru al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, a declarat vineri ca Parlamentul nu poate sa dea decat un aviz de oportunitate pentru contractarea unui credit extern, dar acest aviz nu are nici o valoare, decizia finala apartinand Guvernului. La randul sau, deputatul UDMR Lakatos Petru a spus ca un eventual demers al Parlamentului va depinde de modul in care seful statului ii va consulta pe deputati si senatori, daca va astepta sau nu punctul de vedere al cestora.

Pe de alta parte, deputatul PDL Petru Calian a apreciat ca un mesaj al presedintelui catre Parlament este un punct de vedere corect, deoarece acest subiect trebuie dezbatut inclusiv de catre Legislativ, iar social-democratul Mihai Tudose a subliniat necesitatea unei dezbateri ulterior informarii presedintelui, pe tema oportunitatii unui imprumut extern.
Publicat Duminica, 8 Martie 2009 - 16:42
Cuvinte cheie: Basescu, parlament, imprumut, FMI | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours