Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Tariceanu da vina pe PSD pentru afacerea Sterling

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri ca, in perioada in care Sterling a intrat in afacerea perimetrelor din Marea Neagra, el nu mai era ministru (in Guvernul Ciorbea), iar principalele modificari legislative legate de redevente si de petrol apartin guvernarii PSD.

Tariceanu a facut prezentare, de la inceput, a "afacerii Sterling". Astfel, contractul de explorare si impartire a productiei a fost aprobat prin HG 570/ 1992, in timpul Guvernului Stolojan. Contractul are la baza o licitatie tinuta in cursul anului 1990, pentru 15 perimetre de petrol si gaze, iar partea romana era reprezentata de catre Rompetrol S.A., la acea data detinuta integral de catre stat.

Theodor Stolojan a afirmat, recent, ca in perioada in care a fost premier, Sterling a primit contract doar pentru explorare, nu si pentru exploatarea zacpmintelor de hidrocarburi din Marea Neagra si din Transilvania.

In anul 1998, spune fostul premeir Tariceanu, Sterling Resources a intrat cu o participare de 16,67% in consortiul care detinea licenta pentru perimetrele Midia si Pelican.

"Cu alte cuvinte, sunt total false afirmatiile potrivit carora Guvernul pe care l-am condus a cedat perimetrele de exploatare in anul 2008 si la fel de falsa este afirmatia potrivit careia firma Sterling a intrat in Romania in timpul in care eu eram ministru al Industriilor si Comertului (in perioada Guvernului CDR condus de Victor Ciorbea - n.r.). Firma a intrat in asociere in 1998, eu nu mai eram ministru la acea data, mandatul meu s-a incheiat la finele anului 1997", a subliniat presedintele PNL.

Fostul premier a mai explicat ca, in 1995, odata cu inceperea procesului de privatizare a Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului roman, in contractul de explorare si impartire a productiei, a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Potrivit lui Tariceanu, modificarea esentiala a aparut in anul 2002, prin schimbarea Legii Petrolului 134/1995 prin OUG nr. 47/2002. "Astfel, Guvernul PSD, in care Iulian Iancu era secretar de stat la Ministerul Industriilor, prin OUG 47/2002 a eliminat posibilitatea impartirii productiei si a inlocuit-o cu plata unei redevente cuprinse intre 3,5 – 13% din valoarea productiei pentru exploatarile de gaze si, respectiv, 3,5- 13,5% pentru exploatarile de titei", a continuat presedintele PNL.

Fostul premier a mentionat ca guvernarea PSD 2001-2004 a inlocuit nu numai impartirea productiei cu plata redeventei, dar a si plafonat redeventa prin OUG 47/2002. El a mai afirmat ca redeventa prevazuta in contractul cu Sterling Resources se incadreaza in prevederile legii 238/ 2004, promovata si aprobata in perioada guvernarii PSD, dar, prin Legea de privatizare a Petrom nr. 555/2004, nivelul redeventei nu poate fi modificat pana in anul 2014.

"In perioada august – septembrie 2007, cand eram prim-ministru, am cerut ANRM si Ministerului Economiei sa analizeze posibilitatea modificarii redeventelor, in sensul maririi acestora", a afirmat Tariceanu, care a adaugat ca acest lucru nu s-a mai putut face tocmai din cauza Legii de privatizare a Petrom. El a explicat ca, in schimb, a reusit ca, printr-o OUG, sa majoreze nivelul redeventelor pentru roci utile, pentru transportul de gaze si titei prin conducte si inmagazinare gaz.

Un alt aspect pe care Tariceanu a tinut sa-l sublinieze este dreptul de concesionare care nu a revenit Romgaz sau unei alte companii de stat. "Niciodata, Romgaz nu si-a exprimat interesul pentru o eventuala asociere si domnul Iulian Iancu a fost director general al Romgaz si a fost si secretar de stat in Ministerul Industriilor. Ar fi trebuit sa stie aceste lucruri", a completat fostul premier.

"Fata de licitatia initiala din '90 si de acordul din 1992, nu exista nicio modificare in sensul favorizarii firmei Sterling. Nu au primit suprafete in plus, nu le-am dat noi alt nivel de redeventa pentru ca nu puteam", a sustinut Tariceanu.

Fostul premier a afirmat ca firma Sterling Resources a notificat ANRM in ianuarie 2007 pentru schimbarea contractului incheiat in 1992, iar in urma notificarii si a negocierilor purtate, ANRM a solicitat Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere privind situatia juridica a perimetrelor Midia si Pelican.

Acest punct de vedere a fost primit de la MAE in cursul lunii octombrie 2007, fiind considerata admisibila explorarea in perimetrele Midia si Pelican, cu specificarea ca in zona de disputa, puteau fi efectuate operatiuni de extragere a titeiului si a gazului metan doar dupa delimitarea platoului continental al Marii Negre, a sustinut Tariceanu.

In fine, Tariceanu a subliniat ca Guvernul sau nu a favorizat cu nimic firma Sterling Resources, prevederile acordului fiind in conformitate cu Legea 238/ 2004 si asemanatoare cu cele incheiate cu celelalte firme care beneficiaza de exploatari petroliere. "Pe platoul continental al Marii Negre, mai exista doua perimetre de explorare, dezvoltare si exploatare, detinute de Petrom, respectiv Histria si Neptun, cel din urma in asociere cu Exxon Mobil", a subliniat el.

Cat priveste OUG 101/2007, invocata in Parlament de Emil Boc, Tariceanu a subliniat ca firma Sterling nu a beneficiat de prevederile ei, "ci a mers pe legile dinainte". "Ce am aflat si va pot spune este ca la Comisia de Industrii OUG s-a impiedicat de anul trecut, pentru ca atunci cand vorbesc de modificarea nivelului redeventei .... am spus despre roci... Nu stiu daca stiti cumva in ce categorie se situeaza marmura?! Este fluid sau solid? Marmura este o roca!", a remarcat el.

"Au avut grija cei de la PDL sa fie foarte atenti la aceste lucruri, si daca domnul Iancu este acum in coalitie cu cei de la PDL s-ar putea sa aiba interes sa nu se mareasca in final redeventele pentru o serie de produse la care unii au interese mai directe sau mai putin directe", a mai adaugat Tariceanu, sustinand ca, din partea PNL, OUG 101/2007 poate sa fie si anulata.

Premierul Emil Boc a acuzat luni Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament.

Update 2 publicat Miercuri, 11 Februarie 2009 - 18:06
Tariceanu sugereaza firmelor Sterling si Rompetrol sa faca declaratii oficiale referitoare la "calomniile lui Boc si Iancu"
Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri ca, prin cazul Sterling, Guvernul incearca sa distraga atentia de la "esecul" guvernarii, a precizat ca-l va actiona in judecata pe premier. Tariceanu a "sugerat" Rompetrol si Sterling sa iasa cu declaratii publice pe acest subiect.
"Toata aceasta poveste este o minciuna de cea mai joasa speta, nu am alte calificative, este o poveste facuta numai si numai pentru a se distrage atentia opiniei publice", a afirmat Tariceanu referindu-se la acuzatiile din ultima vreme potrivit carora in toamna dinaintea predarii mandatului de premier si a sentintei de la Haga ar fi favorizat prin hotarare de guvern secretizata o firma partenera a lui Dinu Patriciu in privinta exploatarii presupuselor zacaminte de hidrocarburi din Marea Neagra.

Fostul premier a mentinat ca "este extrem de trist" ca actualul Guvern incearca prin diverse formule sa abata atentia de la "startul catastrofal" al guvernarii si de la promisiunile facute in campanie. "Trebuie sa remarc ca din nou se folosesc aceleasi tactici de diversiune care creeaza false tinte", a comentat el.

In acest context, presedintele PNL a anuntat ca este hotarat sa faca apel la justitie, pentru ca nu este dispus "sa tolereze calomniile si minciunile" unor oameni, precum premierul Emil Boc si actualul deputat PSD Iulian Iancu, secretar de stat in perioada 2001-2004. Tariceanu a precizat ca are in vedere si alte persoane, fara sa mentioneze care sunt acelea.

Tariceanu a adaugat ca nu va cere daune materiale simbolice, dar nici nu a avansat o suma pentru actiunea in instanta pe care o va avansa cel tarziu joi.

"As sugera ca atat firma Sterling, cat si firma Rompetrol sa faca o conferinta de presa... sa faca niste declaratii oficiale, nu interviuri", a mai comentat Tariceanu, cu referire implicita la interviul lui Dinu Patriciu de sambata seara, de la Realitatea Tv. Presedintele PNL a explicat ca cele doua companii ar trebui sa iasa public sa-si explice situatia.

Premierul Emil Boc a acuzat luni Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament.

Emil Boc a precizat ca aceasta ordonanta poate fi respinsa de Legislativ pentru a "readuce lucrurile la normalitate".

"Tariceanu nu este de acord cu inghetarea salariilor demnitarilor, crezand ca astfel ii sprijina incontinuare pe cei care au facilitat afacerea Sterling Resources, pe cei cu care a pus la cale aceasta masura prin care un contract de explorare si impartajare a profitului a fost transformat intr-un acord petrolier si concesiune.

Vestea buna e ca ordonanta in baza careia a facut aceasta diminuare practic a patrimoniului statului roman este inca la Parlament si avem sansa sa o respingem si sa readucem lucrurile la normalitate, pentru ca tot ce inseamna bogatie naturala in aceasta tara sa fie utilizata in concordanta cu interesul national si nu cu interesul de grup al vechiului guvern", a spus Emil Boc.

Update 1 publicat Miercuri, 11 Februarie 2009 - 17:00
Tariceanu ii acuza de calomnie pe Emil Boc si Iulian Iancu
Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat miercuri ca este hotarat sa faca apel la justitie, din cauza "calomniilor" si "minciunilor" premierului Emil Boc si fostului secretar de stat, Iulian Iancu.
"Am hotarat sa fac apel la justitie, pentru ca nu sunt dispus sa tolerez calomniile si minciunile unor oameni, precum Iulian Iancu, secretar de stat in perioada 2000-2004 si primul-ministru Emil Boc", a precizat Tariceanu.

Premierul Emil Boc a acuzat luni Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament.

Articol original publicat Miercuri, 11 Februarie 2009 - 15:24
Cuvinte cheie: Tariceanu, Boc, Iulian Iancu, Sterling Resources, perimetre, Marea Neagra, gaze, justitie, calomnii, minciuni | Afisari: 600
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours