Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Senatorul pentru diaspora Viorel Badea cere MAE sa "ridice tonul" in sprijinul romanilor din Ucraina

Senatorul ales pentru Europa si Asia, Viorel Badea, a declarat luni ca situatia romanilor din Ucraina este critica, acestia fiind supusi unui proces de "deznationalizare" si cere ministrului de Externe sa "ridice tonul cu o nota" pentru protejarea identitatii nationale.

"Ii voi sugera domnului ministru Diaconescu sa se aplece cu mai multa insistenta asupra reprezentarii consulare in statele din vecinatate si sa ridice tonul cu o nota in ceea ce priveste dialogul si negocierile cu partenerii nostri cu statele vecine, atunci cand vorbim despre protejarea intereselor nationale si a identitatii spirituale a comunitatilor de romani", a spus senatorul PD-L Viorel Badea, citat de Newsin.

Senatorul acuza autoritatile din Ucraina de o serie de "actiuni de deznationalizare" a comunitatii romanesti, dublate si de o campanie de presa "antiromaneasca vizibila".

Senatorul PD-L Viorel Badea, ales ca reprezentant al romanilor din Europa si Asia, a efectuat in perioada 27 februarie-1 martie, o vizita in Ucraina pentru a analiza situatia comunitatii romanilor de acolo, la invitatia acestora. Comunitatea romanilor se concentreaza cu precaderere in trei zone din Ucraina, in Transcarpatia, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Badea a avut in Ucraina intalniri cu directori de licee romanesti, cu conducerea comunitatii romanesti din Ucraina si cu reprezentantii consulatului roman de la Cernauti.

Senatorul democrat a semnalat trei probleme esentiale ale romanilor de acolo: situatia critica a invatamantului in limba romana si imposibilitatea romanilor de a-si pastra identitatea culturala, piedicile puse in calea deschiderii Institutului Cultural Roman si slaba finantare a sociatiilor de romani de acolo.

In ceea ce priveste invatamantul, Badea a atras atentia asupra a doua ordine adoptate de Guvernul ucrainean, prin care se ingradeste accesul la invatamantul in limba romana. Mai exact, o serie de materii care se studiau in limba romana au devenit obligatorii in limba ucraineana. In plus, copii care au studiat in limba minoritatii nationale, trebuie sa dea la sfarsitul studiului teste in limba ucraineana.

"Autoritatile ucrainene stau foarte bine din punct de vedere al legislatiei. Pe hartie, ei ofera toate drepturile minoritatilor nationale, problema vine cand aceste drepturi trebuie puse in aplicare", a explicat Viorel Badea.

Badea a explicat ca romanii din Ucraina cer ca statul roman sa se implice mai mult in sustinerea lor financiara si logistica. De exemplu, statul roman finanteaza minoritatea ucraineana din Romania cu 1,8 milioane de euro, in timp ce romanilor din Ucraina le sunt alocati numai 32.000 de dolari, a aratat senatorul.

In opinia senatorului, o solutie ar fi ca Romania sa finanteze direct comunitatea proprie din Ucraina, iar statul vecin sa faca acelasi lucru pentru comunitatea sa. De asemenea, Badea a spus ca va solicita o discutia la Departamentul pentru relatii interetnice din Guvern pentru a cere explicatii legate de modul in care sunt finantati ucrainenii din Romania.

In cele din urma, Viorel Badea a atras atentia ca la nivel consular, reprezentarea Romaniei este "subdimensionata" in Ucraina, la nivel al personalului, la nivel logistic si la nivel al finantarii. "Angajatii consulatului sunt legati de maini si de picioare daca vor sa actioneze la nivel diplomatic si la nivelul relationarii cu comunitatilor romanesti", a spus Badea, care a aratat ca personalul consulatului roman din Cernauti a fost redus de la 18 la opt persoane.
Publicat Luni, 2 Martie 2009 - 14:27
Cuvinte cheie: romani, Ucraina | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours