Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Raluca Turcan: "Sacrificiile nu sunt o corvoada, ele pot fi o adevarata bucurie"

La doar 32 de ani, Raluca Turcan este una din prezentele feminine active in politica romaneasca. Este deputat de Sibiu, vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal si sotia purtatorului de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan. A acceptat sa povesteasca, pentru Feminis.ro, despre inceputurile sale in politica romaneasca, dar si despre felul in care se impaca viata politica cu cea de familie si cea de cuplu.

Ati urmat Institutul Puskin la Moscova... o decizie mai putin obisnuita in zilele noastre. Ce v-a motivat sa urmati facultatea acolo? Cum a fost impactul cu civilizatia rusa?

Tot timpul mi-am dorit sa studiez in strainatate. La A.S.E. Bucuresti s-a format o grupa de limba rusa in ordine aleatoare a studentilor si asa am ajuns sa studiez aceasta limba. Ulterior, studentii din aceasta grupa au avut sansa unei burse guvernamentale si nu am avut prejudecati. Am acceptat-o cu maxima seriozitate si sfatuiesc pe toata lumea sa nu aiba prejudecati.

In Rusia sunt specialisti excelenti in relatii internationale, dat fiind trecutul imperial al tarii si statutul URSS de superputere in secolul XX. Insa, sa stiti ca am facut si studii in Occident - la Viena, de exemplu sau in Statele Unite, cu o bursa data de German Marshall Fund. De curand am participat la o specializare Harvard pe comunicare politica, specializare finantata de o fundatie greceasca.

Dupa ce ati absolvit Institutul Puskin cu o diploma in rusa comerciala si ASE-ul cu o diploma in economie, cum v-ati hotarat sa va implicati in politica? A fost vorba de o conjunctura sau de o alegere?

Politica nu e genul de cariera obisnuita, in sensul in care nu e suficient sa-ti propui o cariera politica incat si acest lucru sa se si materializeze. Intrarea in politica are legatura cu vocatia, cu convingerile personale, cu posibilitatile pe care le intrevezi la un moment dat, cu anumite evenimente.

In timpul facultatii am devenit interesata de fenomenul politic si am inceput sa citesc lucruri referitoare la domeniu. Cu toate acestea insa, imi era teama de acest mediu, iar daca ma intreba cineva cu ce nu imi doresc sa am de a face, raspundeam: politica si presa. Viata mi-a oferit insa sansa in 1999 sa lucrez impreuna cu Theodor Stolojan, care revenise pe atunci de la Banca Mondiala si a carui reintrare in politica era vazuta cu ochi buni de multi romani. Ulterior, am participat la campania electorala a PNL si a lui Theodor Stolojan din toamna anului 2000 si am inceput sa inteleg ca politica poate fi facuta si altfel, depinde insa de cei care se implica. Nu sunt, ce-i drept, multi care sa poata sa impuna un alt comportament sau un cod de valori de calitate. Sper insa, ca politica sa evolueze pozitiv in timp. M-am intalnit deci cu politica in momentul in care cautam locul care mi s-ar potrivi cel mai bine si in care as putea sa fac ceva util pentru oameni. A fost deci o alegere constienta, dupa o experienta directa, nemijlocita.

Citeste articolul integral pe Feminis.ro.

Publicat Marti, 8 Septembrie 2009 - 11:40
Cuvinte cheie: raluca turcan, interviu, PDL, deputat, Sibiu, Valeriu Turca, Stolojan, partid, familie, copil, sacrificii | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours