Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Procesul Tariceanu vs Boc si Iancu: Fostul premier cere difuzarea la televizor a hotararii in cazul Sterling

Calin Popescu Tariceanu ii cere lui Iulian Iancu, in actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 4, sa difuzeze pe cheltuiala sa continutul hotararii judecatoresti, doua zile consecutiv, la Realitatea TV, Antena 3 si B1, in cazul in care Tariceanu va castiga procesul in cazul Sterling.

Tariceanu vrea ca hotararea sa fie difuzata la cele trei posturi de televiziune intre orele 20.00-22.00, conform Newsin. Totodata, Tariceanu vrea ca Iancu sa ii plateasca daune morale in valorae de 100.000 lei. Fostul premier le mai cere magistratilor sa-l interogheze pe Iulian Iancu.

Tariceanu isi motiveaza cererea de chemare in judecata sustinand ca Iulian Iancu, "in cadrul unei campanii mediatice la televiziune, la radio si pe internet", a facut afirmatii defaimatoare la adresa lui in privinta HG 1446/2008 privind aprobarea actului aditional nr 11 la contractul de explorare si impartirea productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.

Tariceanu sustine ca acuzatiile potrivit carora a vrut sa-l favorizeze pe omul de afaceri Dinu Patriciu sunt bazate pe speculatii, pe neadevaruri si pe o prezentare partiala sau inexacta a unor fapte.

Fostul premier considera ca aceste afirmatii creeaza si o situatie dezavantajoasa statului roman, "pentru ca aduc atingere increderii pe care cetatenii trebuie sa o aiba in sistemul de guvernamant democratic si in institutiile statului". Drept exemplu, Calin Popescu Tariceanu noteaza cateva dintre afirmatiile lui Iancu facute la Realitatea TV: "Dupa toate semnele de intrebare la care am asistat cu totii, aproape ca suntem convinsi ca au stiut ce fac, pentru ca daca ne uitam numai le felul in care au intocmit si au circulat aceste documente, ne dam seama ca a fost cu precizie exacta fiecare demers realizat".

Fostul prim-ministru reaminteste, in actiunea de la dosar, ca Hotararea de Guvern care vizeaza contractul cu Sterling a fost adoptata "cu respectarea tuturor prevederilor si procedurilor legale de catre guvernul pe care l-am condus". El afirma ca respectiva HG nu facea altceva decat sa aprobe un act aditional prin care "se puneau in acord prevederile unui contract incheiat la inceputul anilor 90 cu legislatia romaneasca in vigoare, adoptata ulterior, respectiv legea petrolului nr 238/2004", adoptata in Guvernul Nastase. Astfel, actul aditional adoptat prin HG 1446/2008 inlocuia denumirea veche a contractului, "contract de exploatare si impartire a productiei" cu noua denumire, "acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera". De asemenea, actul aditional modifica durata conventiei de la 25 la 30 de ani "tot pentru a o pune in acord cu legea petrolului" si elimina unele facilitati fiscale care nu mai puteau fi posibile dupa aderarea Romaniei la UE.

Calin Popescu Tariceanu arata in actiune ca "reaua-credinta" a lui Iulian Iancu a fost cu atat mai evidenta cu cat acesta fusese secretar de stat la Ministerul Economiei si Resurselor intre 2000 si 2004 si presedinte al Comisiei Parlamentare pentru Industrii si Servicii intre 2006 si 2008, ceea ce inseamna ca el cunostea situatia de fapt si cadrul legal la care facea referire. "Mai mult, intr-o emisiune de televiziune, chiar paratul descrie motivul real al modificarii aprobate prin HG 1446/2008 si anume modificarea legii petrolului cu prevederile careai trebuia pus in acord respectivul contract". Fostul premier il acuza pe Iancu pe motiv ca "a depasit in mod deliberat limitele admisibile ale discursului politic intr-o societate democratica", pentru a-i prejudicia reputatia si imaginea publica.

Primul termen al procesului la Judecatoria Sectorului 4 va avea loc pe 20 martie.

De asemenea, procesul in care Tariceanu il acuza pe actualul premier, Emil Boc, de calomnie in privinta aceluiasi contract cu Sterling si in care ii cere daune morale, va incepe pe 12 martie la Judecatoria Sectorului 6.

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca, in situatia in care premierul renunta public la acuzatiile la adresa sa in cazul Sterling, atunci isi va retrage actiunea in instanta, precizand ca OUG 101/2007 de fapt mareste redeventele, ceea ce a adus 250 de milioane de lei la buget.
Publicat Joi, 19 Februarie 2009 - 14:38
Cuvinte cheie: tariceanu, emil boc, iulian iancu, sterling, petrol | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours