Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Preda si Stanomir vs. Stoica: Referendumul prealabil revizuirii Constitutiei nu e necesar

Consilierul prezidential Cristian Preda sustine ca un referendum pe baza caruia sa se treaca la revizuirea Constitutiei, idee avansata de Valeriu Stoica, ar conduce la un blocaj, deoarece acesta este consultativ, iar prezenta la vot risca sa fie foarte slaba.

Preda si-a argumentat ideea pornind de la faptul ca rezultatul unui referendum privind regimul politic agreat de popor nu ar avea decat un caracter consultativ, iar acest lucru ar duce la o demobilizare a cetatenilor, deja supusi unui ritm electoral foarte dens.

"Un referendum prealabil este inutil pentru ca risca sa compromita procesul de revizuire a Constitutiei, pentru ca un referendum nu obliga la nimic. Politic vorbind, un referendum ar fi un blocaj. Este o tentatie a politicienilor de a recurge la un gest propagandistic", a apreciat Preda in cadrul dezbaterii "O Constitutie pentru cetateni" a Institutului de Studii Populare.

Un al doilea argument folosit de consilierul prezidential este ca prezenta la vot ar putea fi foarte mica, in conditiile in care un calendar electoral deja supraincarcat a redus considerabil numarul celor care se prezinta la urne. Iar, daca legislatorii nu vor tine seama de rezultatul plebiscitului privind reforme constitutionala, gradul de demobilizare a alegatorilor ar creste si mai mult.

"Pe de alta parte, o cursa prezidentiala cum va fi cea din toamna acestui an s-ar putea sa readuca la cote nebanuite participarea la vot. S-a mai vazut si prin alte parti", a conchis Preda.

Specialistul in drept constitutional Ioan Stanomir a respins propunerea lui Stoica, invocand tot caracterul consultativ al referendumului. "Problema evocata este legata de democratia semidirecta. A-i chema la urne pe alegatori si apoi sa le explici ca asta nu inseamna nimic este moartea democratiei semidirecte. Cand voteaza, cetatenii nu sunt papagali", a spus Stanomir.

Valeriu Stoica si-a mentinut pozitia initiala precizand ca, pentru o asemenea consultare populara, este nevoie de modificarea legii referendumului si a legilor electorale astfel incat sa fie modificate prevederile legate de prezenta necesara la urne pentru validarea rezultatelor. Insa chiar si in aceste conditii, sustine pedelistul, referendumul prealabil este necesar. "Referendumul este doar facultativ, dar nu va fi indiferent daca organizezi un referendum in care populatia va spune ca vrea un anumit regim politic. Oamenii politici au alta legitimitate cand propun un regim politic sau altul", a spus Stoica.

Acesta a respins si varianta asocierii alegerilor prezidentiale cu un asemenea plebiscit afirmand ca subiectul revizuirii constitutionale ar fi din nou personalizat.

Publicat Miercuri, 28 Ianuarie 2009 - 18:26
Cuvinte cheie: Preda, Stanomir, Stoica, referendum, revizuire, Constitutie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours