Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

PCM si CNS il sprijina pe Laszlo Tokes la europarlamentare

Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) si Consiliului National Secuiesc (CNS) nu agreeaza parafarea acordului dintre UDMR si CNMT pentru alegerile europarlamentare, eveniment ce va avea loc duminica, la Mures, dar il vor sprijini pe Laszlo Tokes in competitia pentru un nou mandat de europarlamentar.

Liderii PCM si CNS s-au intalnit, sambata, la Targu Mures, cu episcopul Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Nici Szasz Jeno, presedintele civicilor, nici Balazs Izsak, seful CNS, nu sunt de acord cu parteneriatul cu UDMR, conform Newsin.

Semiesecul discutiilor de sambata a fost recunoscut chiar si de catre episcopul Tokes. "Dupa intalnirea cu UDMR, multi dintre cei enumerati (CNS si PCM n.r.) s-au opus intelegerii noastre cu UDMR si se opun semnarii de maine a intelegerii cu UDMR. Am incercat sa dobandesc sprijinul lor si, in mare parte, am reusit. Bineinteles, bucuria mea nu este deplina pentru ca au ramas inca unele personalitati care nu sunt de acord cu intelegerea cu UDMR", a spus Laszlo Tokes, fara sa nominalizeze personalitatile la care face referire.

Totusi, episcopul a recunoscut ca PCM il va sprijini "ca un reprezentant credibil al comunitatii maghiare", chiar daca nu e de acord cu semnarea intelegerii cu UDMR, fapt subliniat si de liderul civicilor, Szasz Jeno, care nu si-a ascuns supararea fata de decizia epsicopului.

Negocierile intre UDMR si CNMT care se vor finaliza duminica, prin semnarea acordului de colaborare pentru alegerile europarlamentare, au mai avut o consecinta, si anume desprinderea CNS de CNMT. Deoarece liderii secuilor nu au agreat parteneriatul dintre CNMT, din care faceau parte, si UDMR, Balazs Izsak, presedintele CNS, si-a asumat sambata o decizie dificila, declararea independentei fata de organizatia pastorita de episcopul Tokes.

"Noi sprijinim candidatura domnului Tokes, mai putin intelegerea incheiata cu UDMR. Pentru noi, in schimb, poate evenimentul cel mai important a avut loc la inceputul acestei sedinte, cand Consiliul National Secuiesc si-a declarat independenta, de astazi suntem o organizatie de sine statatoare fata de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania", a explicat Izsak.

Liderul CNS a spus ca din acordul care va fi semnat duminica, pe secui i-a deranjat proiectul UDMR privind  legea minoritatilor, respectiv proiectul acestora privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Acordul de duminica dintre UDMR si CNMT va fi semnat in Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Targu Mures, unde vor fi prezenti mai multi lideri ai comunitatii maghiare.
Publicat Duminica, 22 Februarie 2009 - 10:42
Cuvinte cheie: pcm, udmr, autonomie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours