Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Parlamentarii PSD Ioan Stan si Gavril Marza, achitati de instanta suprema

Parlamentarii PSD Ioan Stan si Gavril Marza au fost achitati de instanta suprema, in dosarul in care au fost judecati pentru ca s-au folosit de functiile detinute in partid in scopul obtinerii de foloase necuvenite, pe motiv ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat, din aceleasi considerente, si pe Petru Stirbu, fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD, acuzat de complicitate. Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorul DNA a sustinut, in pledoaria finala din 29 ianuarie, ca Gavril Marza si Petru Stirbu s-ar fi folosit de functiile detinute in judetul Suceava, pentru a-i obliga pe mai multi administratori ai unor societati din judet sa faca donatii catre Fundatia Culturala "Armonia", al carei presedinte era Marza.

De asemena, PSD s-ar fi folosit, in timpul campaniei electorale din 2004, prin intermediul fundatiei, de doua carti publicate de catre Fundatia culturala "Armonia", a mai sustinut procurorul. Una din carti ar fost publicata, potrivit reprezentantului parchetului, la cererea presedintelui PSD din acel moment, Adrian Nastase. Procurorul nu a dat detalii despre eventuala implicare a lui Nastase.

In ceea ce-l priveste pe Ioan Stan, procurorul l-a acuzat ca a solicitat fonduri de la membrii organizatiei PSD Falticeni. Acestia trebuia sa doneze banii catre fundatie, care se ocupa de campania PSD. "Fundatia condusa de Marza era pusculita pentru organizatia PSD Suceava", a sustinut reprezentantul DNA.

Prin urmare, DNA a cerut instantei condamnarea celor trei la inchisoare cu executare si confiscarea unei sume de aproximativ 2,8 miliarde lei vechi, reprezentand suna incasata de fundatia "Armonia", in intreaga sa activitate.

In replica, avocatii au cerut achitarea, pe motiv ca fapta nu exista. Ei au specificat ca activitatea fundatiei poate avea un interes convergent cu PSD, fara a putea fi considerata o incalcare a legii, avand in vedere ca doctrina PSD este legata de "incurajarea elementelor de cultura".

Gavril Marza si Ioan Stan s-au declarat nevinovati, afirmand ca au actionat cu buna credinta, in conformitate cu legea, si ca au facut fapte umanitare, fara sa tina cont de culoarea politica.

Procurorii anticoruptie au dispus, in 13 decembrie 2006, trimiterea in judecata a lui Gavril Marza, pe atunci presedintele Consiliului Judetean si seful filialei PSD Suceava, si a deputatului Ioan Stan, vicepresedintele PSD Suceava, acuzati ca s-au folosit de functiile detinute in partid in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Alaturi de cei doi a fost trimis in judecata si Petru Stirbu, director in cadrul Consiliului Judetean Suceava si fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD, acuzat de complicitate cu Marza si Stan.

Din probele administrate de procurori rezulta ca, in perioada 2002–2006, Gavril Marza, in calitate de presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD si de presedinte al Fundatiei Social-Culturale "Armonia" Suceava, impreuna cu Ioan Stan, in calitate de vicepresedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD, si-au folosit influenta si autoritatea pentru a determina diferiti agenti economici si persoane fizice sa sponsorizeze Fundatia Social – Culturala "Armonia" Suceava, iar prin intermediul acesteia PSD, desi Legea nr.43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale interzice expres finantarea partidelor politice de catre o fundatie.

Potrivit procurorilor, cei doi au fost ajutati de Petru Stirbu, care, cunoscand scopul colectarii sumelor de bani, a facut demersurile formale necesare obtinerii acestora.

Procurorii DNA au identificat trei modalitati concrete in care invinuitii si-au desfasurat activitatea infractionala. Astfel, s-a stabilit ca Gavril Marza i-a convocat personal sau prin intermediul lui Petru Stirbu, pe reprezentantii unor societati comerciale din judet, la sediul Consiliului Judetean Suceava, solicitandu-le sa contribuie cu bani la desfasurarea unor actiuni social-culturale, sportive ori cu caracter umanitar.

Actiunile respective urmau sa se desfasoare prin intermediul fundatiei "Armonia" Suceava (perceputa ca apartinand PSD), se arata in comunicatul DNA. In acelasi timp, Petru Stirbu a distribuit contracte de sponsorizare participantilor.

O alta modalitate identificata de procurorii DNA, care atesta faptul ca fundatia servea interesele unei formatiuni politice, a constituit-o felul in care Ioan Stan a contribuit la strangerea de fonduri banesti, solicitand reprezentantilor unor societati comerciale care erau si membri PSD, la sedintele Organizatiei Municipale Falticeni a PSD, sa sponsorizeze Fundatia Social-Culturale „Armonia” Suceava, cu precizarea ca sumele urmau a fi folosite pentru campania electorala. Distribuirea contractelor de sponsorizare se efectua fie direct de catre inculpatul Stan Ioan, fie de catre Petru Stirbu.

Cea de-a treia modalitate prin care fundatia a beneficiat de bani din partea unor agenti economici este reprezentata de distribuirea de catre inculpatul Petru Stirbu ori de catre persoane neidentificate a unor contracte de sponsorizare catre reprezentantii unor societati comerciale si efectuarea de plati de catre aceste societati direct in contul Fundatiei "Armonia".

Din probele administrate a rezultat ca prin cele trei modalitati a fost stransa o suma de 2.892.173.214 ROL. Desi o parte din banii colectati in modurile aratate mai sus au fost utilizati in scopul care rezulta din statutul fundatiei, aceasta s-a facut pentru ca imaginea fundatiei sa fie asociata Organizatiei Judetene a PSD Suceava.

In cursul urmaririi penale au fost identificate mai multe actiuni directe in cursul carora fundatia a platit sume banesti in folosul PSD, cum ar fi: tiparirea de carti distribuite in cadrul campaniei electorale din anul 2004, la Congresul PSD din aprilie 2005, achitarea chiriei datorate de Fundatia „Armonia” PSD-ului pentru spatiul in care isi desfasoara activitatea, incalcandu-se dispozitiile legale in vigoare.

Procurorii au propus instantei confiscarea sumei de 2.892.173.214 ROL, intrucat intreaga activitate a fundatiei s-a circumscris activitatilor ilegale de colectare de fonduri pentru PSD, inclusiv actiunile umanitare.

Publicat Marti, 17 Februarie 2009 - 15:05
Cuvinte cheie: Ioan Stan, Gavril Marza, proces, ICCJ, achitare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours