Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Orban: Puterea economica si situatia bugetara limiteaza marja de manevra a Romaniei in fata crizei

Reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana, Leonard Orban sustine ca marja de manevra a Romaniei in fata crizei economice este destul de limitata, din cauza puterii economice nu foarte mari si a situatiei bugetare

"Nu este ca in cazul, de exemplu, al tarilor nordice, care isi permit, in momente de criza, sa investeasca mai multi bani in educatie, cercetare, formare profesionala, dezvoltare, deci tot ce e legat de factorul uman, pentru ca ei isi dau seama foarte clar ca asta este solutia, nu pe termen scurt, dar pe termen mediu si pe termen lung, astfel incat sa-si asigure o competitivitate", a explicat el. "Sa ne uitam la cifrele, si nu numai bugetare, inclusiv la cadrul fiscal, marja de manevra a Romaniei este extrem, extrem de limitata, daca nu egala cu zero", a mai declarat comisarul intr-o emisiune TV, potrivit Newsin.

Orban considera ca nu ar fi trebuit sa se ajunga la un imprumut de la UE si FMI in conditiile in care ar fi existat o prudent mai mare in perioadele de crestere economica. "Era preferabil sa nu se ajunga aici, sa n-ai nevoie sa te imprumuti si ca, in momente in care ai crestere economica, sa-ti asiguri si viitorul, sa preintampini. Sigur, era foarte greu sa preintampini o asemenea criza profunda, dar totusi sa ai, sa zic, o politica prudenta", a spus Orban, subliniind ca Bruxelles-ul daduse Romaniei mai multe avertismente.

"In momentul de fata se va pune problema conditionarii acordarii acestor bani (imprumutul - n.red.) de indeplinirea unor masuri. Prudenta bugetara, deci o atentie foarte mare atat in ceea ce priveste cheltuielile, dar si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si, bineinteles, si cadrul fiscal", a mai spus Leonard Orban.

Dinu Patriciu: Un imprumut de la FMI este un semnal foarte prost pentru investitori

"Imprumutul de la FMI este un semnal foarte prost, de slabiciune. Un investitor privat nu se mai uita pe ratingurile date pe firma", a declarat Dinu Patriciu, care apreciaza insa ca se poate trai chiar mai bine in criza, daca stii sa o speculezi si ca solutia se gaseste in mediul de afaceri.

"Criza este doar o schimbare de proprietate. Se poate trai chiar mai bine, daca stii sa o speculezi. Eu stiu ca o criza este o oportunitate. Inseamna mai putini bani si mai multa inteligenta", a declarat Dinu Patriciu.

In opinia omului de afaceri printer solutiile la care ar trebui sa se recurga pentru traversarea crizei se numara reducerea TVA la 15% si a cotei unice la 10%.

Omul de afaceri Dinu Patriciu este singurul roman care apare anul acesta in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de Forbes, cu o avere estimata la 1,8 miliarde de dolari, in scadere fata de anul trecut, cand prestigioasa revista indica pentru Patriciu o avere de 2,5 miliarde de dolari.

O misiune a Fondului Monetar International este prezenta la Bucuresti in perioada 11-25 martie ca sa discute despre un posibil program al FMI pentru Romania, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care mai iau parte Uniunea Europeana si Banca Mondiala (BM).

Publicat Duminica, 15 Martie 2009 - 09:13
Cuvinte cheie: leonard oban, FMI, imprumut, criza economica | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours