UN DOSAR CE NU S-A MAI BLOCAT LA VOTUL PARLAMENTULUI
Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Nastase, trimis in judecata pentru coruptie

Adrian Nastase a fost trimis in judecata, alaturi de Irina Jianu si de alte patru persoane, in legatura cu simpozionul "Trofeul calitatii", care a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului, potrivit DNA. Instanta suprema va incepe, pe 26 februarie, judecarea acestui dosar. DNA sustine ca nu a fost nevoie de avizul Parlamentului in acest dosar. 

"Faptele retinute in sarcina lui Adrian Nastase nu au fost savarsite in calitatea sa de prim-ministru", a declarat, marti, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan. 

Fostul premier Adrian Nastase a fost ales din nou in Parlamentul Romaniei, in ciuda celor patru dosare penale in care a fost cercetat pentru fapte de coruptie. In noul legislativ, fostul prim-ministru a obtinut, in urma negocierilor, functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

In doua dintre dosare, Zambaccian I si Matusa Tamara, Nastase a fost si judecat, dar nu pana la capat, deoarece o decizie a Curtii Constitutionale arata ca pentru a incepe urmarirea penala impotriva unui fost sau actual ministru care este si parlamentar trebuie aviz din partea Camerei din care face parte. Ulterior, votul colegilor din Camera Deputatilor l-a scapat pe fostul premier de o solutie in instanta.

Sechestru pe conturi de peste 100.000 de dolari apartinand lui Nastase

Procurorii anticoruptie au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 118.650 USD apartinand lui Adrian Nastase, in vederea confiscarii foloaselor necuvenite primite in dosarul "Trofeul Calitatii".

Potrivit DNA, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Irina Jianu, Dan Gasparovici, Bogdan Popovici, Ioana Popovici, Cristian Mihail Vasile pana la concurenta sumei de 64.813.844.913 lei vechi.

Astfel, procurorii arata ca a fost indisponibilizat imobilul proprietatea lui Cristian Vasile situat in Bucuresti, imobilul lui Bogdan si Ioana Marina Popovici situat in Bucuresti, de asemenea imobilul proprietatea Dianei Gasparovici situat in Braila si imobilul apartinand Irinei Jianu, situat in Bacau.

Potrivit rechizitoriului prin care Nastase a fost trimis marti in judecata de DNA, prejudiciul total cauzat Inspectoratului de Stat in Constructii, prin faptele celor trimisi in judecata, este de 69.611.552.132 de lei vechi, constituit din neincasarea taxelor de la participanti (61.549.713.021 de lei vechi) si din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 de lei vechi).

Inspectoratul de Stat in Constructii s-a constituit parte civila in cauza. Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Acuzatii: Folosirea influentei pentru a obtine bani

Nastase este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, este acuzata de infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata; fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata; folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata.

In instanta va ajunge si Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, si Cristian Vasile, director general al Eurografica SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Au mai fost deferiti justitiei si Bogdan Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, si Ioana Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Bani pentru campanie - din taxa de participare la simpozion

Din rechizitoriul intocmit de procurori, sustine DNA, a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calitatii in constructii”. In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Procurorii arata ca evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitarii de catre inculpat a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra lui Jianu (persoana ce a fost numita in functia de inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii urmare a legaturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra lui Bogdan Popovici (fost membru al CFSN si apropiat al familiei Nastase), asupra Ioanei Popovici (persoana care, impreuna cu  Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra lui Cristian Vasile , administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tiparirea unor materiale electorale si care avea legaturi cu persoane importante din cadrul PSD)  precum si asupra altor persoane.

Persoanele respective erau fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene. Acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective, sustine DNA.

Acuzatii: deturnare de fonduri

Asupra unui alt grup de participanti – reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata. Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice si 15 milioane de lei vechi pentru persoane juridice.

Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC care era institutie publica. Insa, potrivit anchetatorilor, Irina Paula Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici, incalcand prevederile legale, au dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de Bogdan Popovici si Ioana Popovici ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL).

I.S.C. nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit „Decontul de cheltuieli” astfel ca nici o cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal, mai arata DNA.

Potrivit Directiei, societatile implicate in organizarea evenimentului au colectat taxele de participare si au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferentei dintre suma incasata de la participanti si cheltuielile efectiv realizate, cele patru societati mai sus mentionate au incheiat contracte cu o alta societate, S.C. AROND S.R.L, controlata tot de Bogdan Popovici si Popovici Marina Ioana SC avand ca obiect in principal servicii de „conceptie” si „organizare”.

Respectivele contacte erau menite sa justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care in realitate nu au fost efectuate, precizeaza anchetatorii. Ulterior, pentru a se disimula provenienta banilor, prin operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferata din conturile firmei AROND SRL in cele ale SC Eurografica SRL.

Banii, folositi pentru materiale electorale, potrivit DNA

Din aceasta suma, Mihail Cristian Vasile a platit, potrivit DNA,  33.841.734.455 de lei vechi, reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea lui Adrian Nastase ).

"Pentru a disimula destinatia ilicita a banilor proveniti din organizarea simpozionului „Trofeul calitatii in constructii” si pentru a ascunde infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina inculpatului Adrian Nastase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a intocmit, atat personal cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar-contabile false.

Sub aparenta unor cheltuieli efectuate cu activitati de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea inscrisurilor sus-mentionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achizitionat, livrat si platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala pentru inculpatul Adrian Nastase", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit acestuia, in acelasi mod, Adrian Nastase a obtinut foloase necuvenite si de la S.C. VERTCON S.A Bacau (societate controlata de inculpata Irina Paula Jianu) in cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentand contravaloarea unor materiale de propaganda electorala si alte cheltuieli efectuate in acelasi scop.

Nastase e nemultumit ca dosarul nu s-a oprit la Parlament si zice ca e diversiune

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, scrie pe blogul personal ca trimiterea sa in judecata in dosarul "Trofeul calitatii" e un nou test pe care presedintele il face cu PSD, sustinand ca decizia DNA este un ajutor al procurorilor pentru Traian Basescu in an electoral, iar acuzatiile sunt aberante.

"Situatia este foarte clara: s-a decis trimiterea mea in judecata intr-un dosar aberant (dosarul campaniei electorale din 2004) in care mi se reproseaza fapte pentru care nu exista nici dovezi, nici responsabilitati legale imputabile mie. (...) Este dosarul despre cheltuielile de campanie din 2004, care a fost legat de numele meu pentru ca eram presedinte de partid la acea data si contracandidatul lui Traian Basescu. Ar fi putut sa clarifice acest dosar de mult timp, daca ar fi vrut. De ce abia acum? Raspunsul este clar si il stiti cu totii. Este anul campaniei prezidentiale", scrie fostul premier pe blogul sau.

El mai spune ca procurorii au preferat sa trimita abia acum dosarul in instanta, "pretinzand ca intre orele 6-8 dimineata eram presedinte de partid si nu prim-ministru - ca sa nu ceara avizul de la Parlament". "Smecherii de doi lei!", caracterizeaza Nastase gestul celor de la DNA.

Fostul sef al Executivului mai spune ca aceasta actiune impotriva sa coincide cu problema renumirii sefului DNA, dar si cu gestul PSD de a se afirma ca partid autonom de Traian Basescu in contextul guvernarii PDL-PSD. "Este, din nou, momentul in care trebuie sa ne reafirmam identitatea, ca partid, si autonomia , chiar la guvernare fiind, fata de Traian Basescu. Este momentul in care am vorbit ferm despre prioritatile noastre ca partid si ca reprezentanti a milioane de romani", mai noteaza vicepresedintele Camerei Deputatilor. "Pacat ca sunt (suntem) din nou nevoiti sa ne pierdem vremea cu astfel de diversiuni. Criza politica si economica in care a bagat Basescu tara are nevoie de diversiuni, in fiecare zi, pentru acoperire", conchide Nastase.

In post-scriptum, Nastase scrie: "Puteti compara, astazi, nobletea atitudinii presedintelui Obama fata de contracandidatul sau la prezidentiale cu atitudinea razbunatoare timp de patru ani a lui Basescu. Sper ca romanii sa voteze cu mai multa atentie in noiembrie. Altfel, chiar vor pleca multi in Congo", mai afirma deputatul. 

 

Publicat Marti, 20 Ianuarie 2009 - 15:02
Cuvinte cheie: Adrian, Nastase, coruptie, judecata, dosar, trofeul calitatii, spalare de bani, campanie | Afisari: 65,535
Comentarii (3)
bombonel, Bucuresti (Marti, 20 Ianuarie 2009 - 17:26)
nu inteleg de ce te vaicaresti atat ! daca e asa cum spui si esti nevinovat, lasa instanta sa se pronunte ! si in campania recent incheiata multi cu dosare penale au fost alesi prin vot uninominal ! asa ca nu vad care e problema, daca esti nevinovat vei iesi mai puternic ! dar tare cred ca ascunzi ceva....si mai cred ca te gandesti chiar serios la congo ! chestia cu "semneaza mircea" nu a tinut...cum nu tine nici chestia cu testele lui basescu pt psd ! du-te in instanta ca un barbat adevarat, sau mai e o scapare : cere-i ajutor lui vanghelie ! poate desfiinteaza dna-ul cum a procedat cu psd ilfov !
mamaia, Bucuresti (Marti, 20 Ianuarie 2009 - 17:45)
Vand fan. Numar oua.
Adrian, Mizil (Miercuri, 21 Ianuarie 2009 - 23:53)
Sa inteleg ca domnul Nastase ne sugereaza sa plecam in Congo? De ce ? Ca sa ramina dumnealui in tara cu acolitii si sa faca din ea ce doresc ei ? Sau poate ne da dumnealui exemplu si ....pleaca in Gongo . Speram sa nu mai vina niciodata inapoi ! Parintii domnule Nastase nu v-au pomenit nimic de rusine pe parcursul educatiei pe care , sint sigur , v-au dat-o? Dar mai sigur ati uitat pe parcursul vietii dumneavoastra tumultuoase de ea....

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours