Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Miron Mitrea a fost trimis in judecata de DNA

Miron Mitrea a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

"Aflu de la televizor ca DNA m-a trimis in judecata. Foarte bine. Doar pentru asta mi-am dat demisia din Parlament la inceputul lui septembrie. Dosarul meu trebuia sa ajunga in justitie, unde sa imi probez nevinovatia. Un lucru normal intr-un stat de drept, in care nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. In acelasi timp, vreau sa se inteleaga ca nu mi-am schimbat parerea referitoare la modul in care a fost instrumentat dosarul. El a fost intocmit de procurori politici pentru scopuri politice. Cei care au urmarit cu atentie lupta politica pe care am dus-o in ultimele luni inteleg si de unde vin razbunarile", scrie senatorul pe blogul sau. 

Fostul ministru in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (M.L.P.T.L.), in perioada 2000-2004, este acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, potrivit Newsin.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C., in sarcina careia s-au retinut infractiunile de dare de mita, in forma continuata; folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

A mai fost deferit Justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari, acuzat de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2001- 2002, Miron Tudor Mitrea, in calitate de ministru al M.L.P.T.L., a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Potrivit DNA, aceasta suma reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Tudor Mitrea. La momentul numirii in functia publica, Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la aceste societati comerciale.

Lucrarile astfel efectuate au fost evaluate la suma de 9.274.202.542 ROL. Pana in prezent, doar S.C. Vertcon S.A. Bacau a recuperat suma de 3,5 miliarde ROL (din care 1.584.886.000 ROL de la Irina Paula Jianu si 1.915.114.000 ROL de la Miron Tudor Mitrea).

Procurorii mai arata ca, pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor mentionate mai sus, in perioada 2001 - 2006, Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile (situatii de lucrari, devize oferta, devize generale, chitante de incasare, dispozitii de incasare si facturi fiscale) si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La inceputul anului 2004, precizeaza DNA, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Miron Tudor Mitrea, Irina Paula Jianu a dat dispozitie administratorilor S.C. Vertcon S.A si S.C. Conimpuls S.A. sa stearga inregistrarile din evidenta contabila informatizata, sa instraineze calculatoarele pe care fusesera implementate si sa distruga toate documentele financiare si tehnice.

In schimbul foloaselor necuvenite primite, Miron Tudor Mitrea, in perioada executarii lucrarilor, a numit-o, promovat-o si mentinut-o pe inculpata Irina Paula Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul I.S.C, potrivit anchetatorilor.

Acestia precizeaza ca, in cursul anului 2006, fiind determinat de Mitrea, Nicolae Popescu, in calitate de arhitect sef al Orasului Voluntari, a falsificat autorizatia de construire emisa in cursul anului 2001 de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, inscris pe care l-a incredintat, ulterior, lui Mitrea. La randul sau, Miron Mitrea a predat acest document organelor de urmarire penala, cu prilejul efectuarii cercetarilor in prezenta cauza, in scopul inlaturarii acuzatiile vizand infractiunile de coruptie retinute in sarcina sa.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Miron Tudor Mitrea si Irina Paula Jianu, in vederea recuperarii prejudiciului produs firmelor de constructii. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Publicat Joi, 5 Martie 2009 - 16:18
Cuvinte cheie: Mitrea, DNA, mita | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours