Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Marko Bela: Descentralizarea ar rezolva problema reprezentarii maghiarilor in administratie

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Teritoriali, de la Targu Mures, ca reprezentarea proportionala a maghiarilor in diferite functii in administratie se poate face prin descentralizare sau prin scoaterea din sfera politica a functiilor respective.

"Ori cauti niste reglemetari prin care sa scoti din sfera politicului problema acestor functii, sa nu fie numiri politice pentru ca atunci acest lucru va depinde de prezenta sau absenta UDMR din Guvern, sau o reglementare prin care sa fie impusa respectarea acestei proportionalitati. Solutia radicala ar fi o descentralizare puternica, prin care Guvernul sa nu ramana decat cu un anumit rol de control, inspectie, supraveghere privind respectarea legalitatii in teritoriu", a spus Marko Bela, citat de Newsin.

In alta ordine de idei, liderul unional a reafirmat ca in zona din Secuime este necesara prezenta politistilor care cunosc limba maghiara. Marko Bela a remarcat ca in judetele Harghita si Covasna infractionalitatea este mai redusa. "In aceste judete infractionalitatea este mai mica decat in alte zone. Este absolut firesc si necesar ca aici, in toate structurile, inclusiv in Politie, sa lucreze persoane de nationalitate maghiara. Politistii ar trebui sa cunoasca limba minoritatii respective", a spus Marko Bela.

Acesta a criticat apoi, din nou, intentia de destituire a directorilor si sefilor de etnie maghiara din descentralizate si a cerut respectarea proportiei de reprezentare. "In acest moment, 15% din sefii si directorii din teritoriu sunt maghiari. Nimeni nu poate spune ca romanii sunt mai buni decat maghiarii sau invers. Trebuie restabilita proportia si este necesara o lege de descentralizare care sa ne duca spre autonomie. Aici (in Mures, Harghita, Covasna, n.red.) in mod vadit autonomia are si o componenta etnica", a declarat Marko Bela.

Mesajul liderului unional pentru partidele romanesti este ca UDMR "are profesionisti si ca masurile care sprijina reforma vor fi sustinute si de noi".

Publicat Sambata, 14 Februarie 2009 - 16:50
Cuvinte cheie: Marko, Bela, Covasna, secui, maghiari, descentralizare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours